Det 45 kvadratmeter store køkken er inddelt i tre arbejdszoner. Forrest i billedet ses spiseafdelingen, i midten et mindre fritstående bord, der både bruges til anretning, servering og afrydning. Længst fremme i billedet er ...
Det 45 kvadratmeter store køkken er inddelt i tre arbejdszoner. Forrest i billedet ses spiseafdelingen, i midten et mindre fritstående bord, der både bruges til anretning, servering og afrydning. Længst fremme i billedet er ...© Torben Petersen

Landkøkken med skjult hightech

Et strømlinet landkøkken. Det lyder som en selvmodsigelse, men hos familien Ipsen er det en realitet. Se det originale og vellykkede stilmiks

25. august 2009 af Mette Thomsen, Susanne Laux og Louise Graversen

Er du så uheldig at bo i en husstand, hvor du ikke enerådigt kan diktere møblementet og stilen i køkkenregionen? Hvor slaget skal stå mellem dine bløde, feminine præferencer og din bedre halvdels strømlinede begejstring for teknik? Så er det nu, du skal pudse brillerne.

Designeren Nikolaj Ipsen har nemlig skabt noget så sjældent som et industrielt landkøkken, hvor charme og varme går i klasse med en større maskinpark i form af blandt andet to opvaskemaskiner, fladskærm og computer. Alt sammen gemt væk bag birkefinerlåger i køkkenets specialdesignede skabssystem.

Velkommen indenfor hos en familie med en designerfar, der gennem tiderne har tegnet tonsvis af stramme køkkener i hvidt og rustfrit stål. Men da Nikolaj selv skulle have nyt, kom der helt andre boller på suppen.


Køkken a la Nikolaj Ipsen


1 Sådan er det opbygget
Skabsvæggene og køkkenskabene under egetræsbordpladen er opbygget af et træskelet, som er lukket med store mdf-plader i birkefiner, hvor der er skåret hul til hver enkelt låge. Selve lågerne er udført med limet laminatkant for at modstå slidtage. De runde greb er lavet med et kopbor. Materialemæssigt ligger køkkenet ikke i den dyre ende, til gengæld er det en god idé at ofre noget på professionelle håndværkere på grund af de mange skræddersyede detaljer. Bed eventuelt også en arkitekt om et par timers rådgivning eller mere.

2 Mange skabe, ingen greb
Skabene har forskellige formater, og for at undgå yderligere rod for øjet er egentlige greb fravalgt til fordel for et enkelt rundt hul i hver låge. Endnu et træk, der giver den gemytlige snedkerstil et spark i supermoderne retning.

3 Stort kræver mere stort
Har du et stort køkkenalrum på tegnebrættet, skal du ikke tøve med også at tænke stort, når det gælder tilbehør: Lamper, spisebord, krukker - lad dem endelig fylde frem for at tage sig ud som små klejner i landskabet. Det er synd for både dem og rummet.

 

Håndplukket til dig

Seneste

Måske er du interesseret i ...