Lav din egen indendørs urtehave

Dyrk dine egne krydderurter hjemme i køkkenet, så du altid har friske urter ved hånden.

Konservesdåser med urter, tekopper med krydderurter

Friske krydderurter er fantastisk lækre til madlavning, og de kan bare noget, som tørrede krydderier ikke kan. Med en lille indendørs urtehave i køkkenet kan du hurtigt få skabt dig et grønt og velduftende udvalg, så du i et snuptag kan spice din tomatsauce eller mojito.

Der er et væld af måder at gøre det på, så vi har samlet et bredt udvalg til inspiration, så du kan få skabt den perfekte grønne oase, der spreder en skøn, krydret duft og giver et pust af liv i dit køkken.

Genbrug dine konservesdåser

Du kan vaske dine tomme konservesdåser og fjerne mærkaterne, og så kan de genbruges som potter til din nye urtehave. De koster næsten ingenting, og du kan selv vælge, hvor store de skal være. Hvis du gerne vil have lidt orden på urterne, så kan du eventuelt købe en dymomaskine med sorte dymolabels, som ser superfine ud på det blanke metal.

Glas og krukker

Hvis du er til et mere organisk look, kan du vælge at plante dine urter i glaskrukker, f.eks. de populære Mason jars eller lignende. Du kan stille dem i et lille stativ eller en kasse, og hvis du ikke har så meget bordplads, kan du eventuelt hænge dem op på knager eller ned fra kroge i loftet i noget ståltråd eller kraftig snor.

Porcelænshave

Genbrug dine mormors gamle tekopper eller køb dem på et loppemarked, og så er du klar til at plante alverdens forskellige krydderurter. Du kan købe et væld af umage kopper eller et matchende stel, hvis du går efter et lidt mere stilrent udtryk.

En rustik trækasse

En flot trækasse, f.eks. en øl- eller æblekasse, er også superfed til at plante dine krydderurter i. Du kan enten plante dem i individuelle potter eller finde på en kreativ løsning med noget plastik eller lignende til at tætne kassen, og så kan du plante alle urterne direkte ned i.

Fine dåser

Hvis du har en forkærlighed for dåser, f.eks. fine, gamle tedåser, så kan de også sagtens bruges til at plante en fin urtehave. Hvis du går på lopperov, kan du hurtigt få sammensat den perfekte samling af charmerende genbrugsdåser, som har den perfekte vibe til din lille have.

Hængende have

Hvis idéen om Babylons Hængende Haver altid har virket sært tiltrækkende, så er der et væld af muligheder for at lave din egen levende væg. Den nemme løsning er at sætte nogle hylder op, men hvis du er til noget lidt mere alternativt, kan du sætte en hulplade eller et gitter op, så du kan arrangere planterne præcis, som du vil have dem, f.eks. med s-kroge.

Hvis du virkeligt er i håndværkerhjørnet, så kan du også smække en planke op på væggen og skrue nogle glas fast med metalbånd eller lave en spændende, frithængende konstruktion med reb eller kæder, som kan hænge overalt.

Når du har bestemt dig for, hvilken type urtehave du vil kaste dig ud i, så er der kun tilbage at finde materialer og så ellers lige tjekke op på, hvordan man får sin have til at trives med den rigtige jordtype, solindfald og vanding, og så er du klar til at imponere med lækre gryderetter og vennekredsens lækreste drinks.