"Nu har vi endelig fået vores drømmekøkken"
I denne måneds makeover kan du se, hvordan Mia og Olov fik deres drømmekøkken på trods af, at det ikke var helt lige til.
Hvordan opfylder man drømmen om et moderne køkken-alrum, samtidig med at man er tro mod et hus, der emmer af historie og detaljer?
Mia Harnfeldt og Olov Lindqvist tænkte bogstaveligt talt ud af boksen. Se med her.
Da Mia Harnfeldt og Olov Lindqvist tog til åbent hus på det 195 kvadratmeter store hus i Hellerup, blev de øjeblikkeligt forelskede. Sildeben, høje paneler og sprossede vinduer vidnede om et hus med masser af sjæl – og så har det tilmed den historie, at det er tegnet til skuespillerinden Marguerite Viby i 1934. Ærgrelsen var derfor stor hos parret, da huset blev solgt lynhurtigt. Skæbnen ville dog, at huset kom på markedet igen halvandet år efter, og så slog de til.
– Det eneste, der virkelig sprang i øjnene, var køkkenet. Det var et smalt og lidt anonymt, hvidt køkken uden meget bord- eller opbevaringsplads, siger Mia.
Køkkenets placering bar tydeligt præg af husets historie, hvor køkkenfolket holdt til i deres egen del af huset væk fra spisestuen. Her kunne Mia og Olov se ledninger fra køkkenet, der ledte ind til herskabet, så de kunne ringe ud til køkkenet. Historien var sjov, og parret ville gerne være så tro mod husets oprindelige stil og rumfordeling som muligt. Det viste sig dog at være en udfordring, da de ville opfylde deres drøm om et stort køkken-alrum.
– Vi tegnede alle mulige løsninger, hvor vi blandt andet flyttede køkkenet ind i spisestuen, men det fungerede bare ikke, fortæller Mia.
Tegnede alt selv
Efter mange overvejelser blev parret enige om, at den eneste måde, de kunne opfylde deres drøm, var at bygge en tilbygning til huset. Mia og Olov har tidligere renoveret et hus, og derfor besluttede de at tegne alt selv. Processen tog cirka et år. Alt skulle gennemtænkes ned til mindste detalje, eksempelvis isoleringens tykkelse, og hvor meget der måtte bygges ud i forhold til lokalplanen. Det største spørgsmål var dog, hvordan den 18 kvadratmeter store tilbygning kunne gøres til en integreret del af huset uden at afvige fra den oprindelige stil. Det har parret løst ved blandt andet at lade sildebenet fortsætte i samme mønster og vælge et køkken, der passer ind i husets rammer.
– Vores største ønske var, at man ikke skulle kunne se, der var en tilbygning, og vi er meget tilfredse med resultatet. Venner, familie og selv håndværkere har ikke kunnet se, det er en tilbygning, siger Mia.
BILLEDE For at gøre tilbygningen til en integreret del af huset valgte parret køkkenvinduer, der har præcis de samme mål for sprosserne, som de originale vinduer i spisestuen. Gulvtæppet er fra Louise Roe.
HER BOR Mia Harnfeldt (37), Olov Lindqvist (38), Oscar (6) og Thor (3).
HVOR Familien bor i et 213 kvadrat- meter stort hus fra 1939 i Hellerup.

FØR
- Spisestuen og køkkenet lå adskilt fra hinanden.
- Det tidligere køkken var et smalt, hvidt køkken, der ikke passede ind i husets oprindelige stil.
EFTER
- Familien har fået et stort køkken-alrum ved at lave en tilbygning på 18 kvadratmeter.
- Køkkenet passer til huset, og de mange gennemførte detaljer gør, at tilbygningen er blevet en integreret del af huset.
Med en stor åbning fra spisestuen ud til køkkenet har familien fået det køkken-alrum, de drømte om.
Den sorte marmorvase fra Excel skaber sammenhæng med køkkenets bordplade, der også er i sort marmor.
Fra køkkenet er der udgang til terrassen, som familien fik etableret samtidig med tilbygningen. Her tænkte de ind fra start, at der skulle været et udekøkken. Derfor kunne de lægge rør og anlægge kloak, da der blev gravet ud til tilbygningen.
Huset fra 1934 er tegnet til den danske skuespillerinde Marguerite Viby. Da Mia og Olov første gang så huset, faldt de pladask for det smukke sildebensparket, som de derfor også har lagt i den nye tilbygning.
Husets herskabelige stil får et moderne og kontrastfyldt modspil af vitrineskabet i jern fra Muubs.
Mias tre bedste tips til en tilbygning
- Tag udgangspunkt i dit hus, og prøv så at integrere samme look og alle de små detaljer, så du ikke skaber total stilforvirring. Ens gulve, fodpaneler, dørhåndtag og vinduer gør, at du skaber en helhedsfølelse og gør overgangen fra det oprindelige hus til tilbygningen flydende.
- Har du, eller nogen, du kender, erfaring i at renovere, kan du spare lidt i budgettet ved selv at tegne tilbygningen. Samtidig gør du dig tanker om hver enkelt lille detalje, og derfor bliver resultatet virkelig gennemarbejdet. Det er dit eget værk, og du tager ansvar på en anden måde, end hvis arkitekter står for hele processen.
- Brug tid på at prøve mange forskellige løsninger af, og leg med det. Jo flere skitser du ser, jo nemmere kan du finde den bedste løsning for dig. Vælger du en arkitekt, er det stadig en fordel selv at have haft det i hænderne og gjort sig nogle overvejelser.
BILLEDE De høje sprossede vinduer i spisestuen var noget af dét, som Mia og Olov faldt for ved huset.
Friske krydderurter, olier og krukke fra Royal Copenhagen er samlet på en bakke fra Menu.
Køkkenets klassiske look får et moderne twist af den nærmest svævende lampe fra Anour.
Mias bedste tips til en køkkenmakeover
– Vi fandt meget inspiration på Instagram, i magasiner, hos køkkenfirmaer og ved at kigge på boligannoncer. Det gjorde, at vi kunne pejle os ind på, hvad vi kunne lide, og særligt hvad vi ikke kunne lide.
BILLEDE Da parret tegnede køkkenet, gennemtænkte de alt ned til mindste detalje, for eksempel regnede de ud på millimeter, hvordan Quooker-vandhanen kunne sidde præcis i midten af vinduet.
Spinkle blomster og glasvasen fra Louise Roe giver et let og luftigt look i vindueskarmen.
Køkkenenet i sart lysegrå får lidt modspil af den sorte bordplade og messingdetaljer. Bordlampen er fra &Tradition.
Bløde puder fra Louise Roe og kop fra Skagerak indbyder til en stille stund i køkkenet.