Sådan kommer du af med dit køkkenaffald på en grøn måde

Mindre skrald i køkkenet og mere grøn energi. En køkkenkværn gør hverdagen nemmere for dig - og verden lidt grønnere.

Organisk affald fra skræller, madrester og blomster tager en hel del af pladsen i din skraldespand. Det udgør nemlig omkring 40 procent af dit daglige husholdningsforbrug.

Derfor vinder køkkenkværnen i høj grad indpas i de danske køkkener og bliver installeret i mange nye, som en både praktisk og miljøvenlig tilføjelse til de eksisterende produkter.

De nye køkkenkværne kræver nemlig ikke et særligt køkken, men matcher både de store åbne køkkener og de små lejlighedskøkkener. Den installeres under håndvasken med en tænd/sluk-knap i bordpladen eller gemt under vasken, så den ikke ødelægger køkkenæstetikken.

Her sendes det grønne affald direkte fra vasken til rensningsanlægget, hvor det omdannes til biogas. Det betyder en del færre ture til den store skraldespand, samtidig med at du undgår dårlig lugt fra madaffald i køkkenet.

Kogebogsforfatter Simon Weisdorf viser, hvordan du nemt kommer af med dine skræller i en køkkenkværn.

© Martin Stampe

Dit grønne affald ryger direkte ud

Kværnen fungerer ved, at den elektroniske maskine finkværner alt organisk affald under afløbshullet. Dog ikke, som nogle måske forestiller sig, med en skarp kniv, hvor du skal være bange for at få dine fingre i klemme.

Kværnen består nemlig af svingklodser med rivejern på ydersiderne, der kværner affaldet - lige fra avocadosten og kyllingeben til æggeskaller og blomster - og sender det med spildevandet direkte til rensningsanlægget, hvor det omdannes til biogas.

Du sætter kværnen i gang ved at trykke på tænd-knappen. Herefter skubber du det grønne affald ned i afløbshullet ved hjælp af vand fra vandhanen, hvor maden bliver kværnet til en tynd masse. En køkkenkværn skal derfor bruge vand for at fungere. Dog ikke mere, end hvis du for eksempel skyller tallerkner af.

Køkkenkværnen kan tage alt fra avocadosten og skræller til blomster og madrester.

© Martin Stampe

Fra madaffald til grøn energi

Køkkenkværnen fjerner ikke kun dit grønne affald i køkkenet. Massen, som bioaffaldet kværnes til, bliver transporteret med vandet via kloaksystemet direkte til rensningsanlægget, uden at det kræver ekstra kapacitet for rensningsanlægget.

I rensningsanlægget bliver bioaffaldet omdannet til biogas, der blandt andet kan bruges til at producere varme og el. Restproduktet ved produktion af biogas bliver en slags slam, som indeholder næringsstoffer som fosfor, der fungerer som et grønt alternativ til gødning.

Vær opmærksom på, at det ikke er alle kommuner, der tillader køkkenkværne.

Ovenfra ligner din køkkenkværn en almindelig køkkenvask og kan derfor installeres i stort set alle køkkener.