Lækre salater, der smager af sommer
Nye kartofler, friske ærter, sprøde skud og søde hindbær direkte fra busken. Se, hvordan du forvandler sommerens lækre råvarer til fire skønne salater. Du kan godt glæde dig ...
SAFTIG GRØN SALAT MED HINDBÆR OG URTER
(4 personer)
Ingredienser
· 4 håndfulde blandet grøn salat, fx frise, rucola og mizuna
· 3 håndfulde citronmelisse (alternativt kørvel, persille, basilikum eller merian)
· 250 g hindbær
· 3⁄4 dl koldpresset raps- eller olivenolie
· 1⁄2 dl hindbæreddike (eller anden frugteddike)
· 1 knivspids finthakket hvidløg
· 1⁄2 tsk. ydende honning
· Havsalt
· Friskkværnet sort peber
Sådan gør du
Pluk salaterne i blade og urterne i små buketter eller blade. Skyl alt det grønne, og læg det gerne i koldt vand i 15-20 minutter, til det er helt sprødt. Slyng salater og urter tørre i en salatslynge eller et viskestykke.
Skyl forsigtigt hindbærene under rindende vand, og læg dem til tørre på et viskestykke.
- Rør olien med hindbæreddike, hvidløg og honning, og smag til med salt og peber.
Vend salat og urter med hindbær og dressing, smag til med salt og peber, og servér straks salaten.
TIP
Servér den sprøde, friske salat til grillmad gerne med grillet hvidløgsbrød.

FRISK KARTOFFELSALAT MED ÆRTEPESTO OG ÆRTESKUD
(4 personer)
Ingredienser
· 800 g nye kartofler
· 100 g solsikkekerner
· 1 kg ærter i bælg (150-200 g bælgede ærter)
· 2 håndfulde persille
· 1 3⁄4 dl olivenolie
· 1 fed hvidløg
· 1⁄2 dl citronsaft skal af 1 usprøjtet citron, kun den gule del, fintrevet
· 1 potte ærteskud
· Havsalt
· Friskkværnet peber
Sådan gør du
Skrub kartoflerne med en stiv børste. Kom dem i en gryde, dæk med vand, og kom et godt drys salt i. Bring vandet i kog, og kog kun kartoflerne i 8-10 minutter, så de stadig har en fast konsistens. Skum urenheder af undervejs. Tag kartoflerne af varmen, og lad dem trække færdigt i vandet i 8-10 minutter. Hæld vandet fra, og lad kartoflerne køle af til stuetemperatur. Skær de afkølede kartofler i halve.
Rist solsikkekernerne på en tør pande ved middel varme, til de er gyldne og begynder at dufte. Læg dem på køkkenrulle.
Bælg ærterne. Giv evt. de bælgede ærter 15 sekunder i kogende vand, hvis de er lidt hårde. Køl dem herefter ned i en sigte under den kolde hane. Skyl persillen grundigt, og pluk de groveste stilke fra. Pil hvidløget, og hak det fint. Kom ærter, solsikkekerner, persille, olivenolie, hvidløg, citronsaft og citronskal i en foodprocessor. Blend til pesto, og smag til med salt og peber.
Pluk, og skyl ærteskuddene. Slyng dem tørre i en salatslynge eller et viskestykke.
- Vend kartoflerne med pesto og ærteskud, og smag til med salt og peber.
TIP
Ærtepestoen kan sagtens bruges til andre ting, fx smager den skønt sammen med grillet kød eller fisk.

GRILLET SPIDSKÅL MED HESTEBØNNER, FETA OG KRYDDERURTER
(4 personer)
Ingredienser
Kål · 1 spidskål eller sommerkål (ca. 500 g)
· 1 spsk. koldpresset olivenolie · Havsalt
Dressing · 1⁄2 dl hyldeblomsteddike (eller anden lys eddike)
· 1 spsk. honning
· 3⁄4 dl koldpresset olivenolie
· 1⁄2 tsk. anis- eller fennikelfrø, knuste
Hestebønner · 2 kg hestebønner (ca. 4-500 g pillet vægt, alternativt edamamebønner)
· 1⁄2 dl koldpresset olivenolie
· 2 spsk. citronsaft
Desuden
· 2 forårsløg
· 1 håndfuld sødskærm (eller andre friske krydderurter)
· 100 g feta, gerne fårefeta
· Havsalt
· Friskkværnet peber
Sådan gør du
Kål Skyl kålhovedet, og dryp det godt af. Skær det i fire både på langs; behold så meget af stokken som muligt, så den holder sammen på stykkerne. Vend kålstykkerne med en smule olie og salt. Grill dem ved høj varme i 2-3 minutter på hver side, til de har en flot grillet overflade. Brug grillen, en grillpande eller en almindelig pande.
Dressing Rør eddiken med honning, olivenolie og anis- eller fennikelfrø. Smag til med salt og peber, og sæt dressingen til side.
Hestebønner Pil først bønnerne ud af bælgene, og pil derefter den lyse skal af hver enkelt bønne. Bring en gryde med letsaltet vand i kog, kom halvdelen af bønnerne i vandet, og kog dem i højst 20-30 sekunder. Si vandet fra, og kom bønnerne i en blender sammen med olivenolie og citronsaft. Blend til en glat puré. Smag til med salt og peber og ca. halvdelen af dressingen.
Ved servering Skyl forårsløgene grundigt, og skær dem i tynde skiver. Skyl sødskærmen, og dryp den godt af – gerne i en salatslynge. Smør bønnepuréen rustikt ud på et fad eller en tallerken, og anret kålen oven på. Vend de rå bønner med dressingen. Drys bønnerne og al dressin- gen over kålen sammen med sødskærm, forårsløg og feta. Kan du ikke få sødskærm, så brug andre friske krydderurter.
TIP Kan du ikke få hestebønner, kan du bruge frosne edamamebønner, som fås i større supermarkeder.

RÅKOST AF SPIDSKÅL OG DILD MED LAKS OG CITRONFLØDE
(4 personer)
Ingredienser
· 1 mellemstort spidskål
· 1 håndfuld dildkviste
· 1⁄2 dl fløde
· 1 tsk. rørsukker
· 3⁄4 dl citronsaft
· 1⁄2 tsk. fintrevet skal fra 1 usprøjtet citron
· 200 g koldrøget laks (alternativt varmrøget laks, ørred eller makrel)
· Havsalt
· Friskkværnet peber
Sådan gør du
- Skyl kålen grundigt, og snit den på tværs i bånd på 8-10 mm. Pluk de groveste stilke fra dilden, og læg dem i koldt vand sammen med den snittede spidskål, til begge dele er helt sprøde og friske. Det tager 20-25 minutter. Slyng dild og spidskål tørre i en salatslynge eller et viskestykke.
Rør fløde, sukker, citronsaft og citronskal sammen. Smag til med salt og peber.
Skær laksen i 12-16 tynde skiver. Vend kål og dild med dressingen. Smag til med salt og peber en sidste gang, og justér evt. med lidt citronsaft og sukker.
Vend laksen sammen med kålen i en skål, og servér.
TIP Spis salaten til frokost eller på en varm sommeraften med et stykke grillet brød.

SALAT HELE ÅRET
Elsker du salat – og drømmer du om at spise efter årstiden? ‘Meyers salater året rundt’ indeholder 100 lækre opskrifter, der tager udgangspunkt i de råvarer, hver sæson har at byde på.
Glæd dig til sprøde, grønne sommer salater, fyldige måltids salater, varme vintersalater og salater inspireret af det asiatiske, mellemøstlige og Middelhavets køkken samt masser af tips og tricks.
Meyers salater året rundt, af Meyers Madhus, 296 sider, 350 kr., Lindhart & Ringhof.
