Belysning på altanen | 9 tips til at skabe vinter- og aftenhygge

Drømmer du om en hyggelig altan, der emmer af afslappende stemning? Her får du de bedste tips til at indrette med hyggelige lyskilder på altanen.

© Ikea/Planete Deco

Lyskæder er oplagte at inddrage, når du skal indrette din altan, da de både giver en stemning af havefest under åben himmel, men også kan være skønne at kigge ud på i vintermørket.

Hvis du må, der hvor du bor, kan levende lys være et skønt og varmende bud på belysning til din altan. Du kan også hænge en pendel op, hvis murværket tillader det, eller du kan inddrage dit valg af belysning til også at skabe dekoration i dit uderum.

Mulighederne er mange - her får du de bedste råd og inspiration til, hvordan du skaber et hyggeligt uderum med den rette belysning.

LÆS OGSÅ Lanterner: 15 skønne lanterner til de lange sommeraftner

1 Inddrag flere lyskilder

Du kan sagtens kombinere forskellige former for belysning på din altan. Her er en værksteds-pendel den primære lyskilde, suppleret med lanterner og en lyskæde. På den måde bliver belysningen alsidig og hyggelig, samtidig med at den også er praktisk, når mørket falder på.

2 Lyskæde med rispapirlamper

Skab en hyggelig oase med plads til flere ved at sætte to bænke op ved siden af hinanden. Understreg den hyggelige stemning med en lyskæde af rispapirlamper. Det giver en eksotisk og samlende belysning.

3 Lyskæde om gelænder

Lad en lyskæde med store pærer være den primære lyskilde på din altan, hvis du blot ønsker hyggebelysning. Den er fin at opholde sig ved, og det ser skønt ud med de store glødepærer, når man sidder inde og kigger ud.

4 Flere af samme slags

Brug flere lyskæder forskellige steder, men hold dig til samme type. Her er de varme store glødepærer brugt flere steder, både i loftet og langs siden af altanen. Det skaber sammenhæng og giver samtidig mere belysning, end hvis du kun har én lyskæde i brug.

5 Kombiner parasol og lyskæde

Hæng en lyskæde op under din parasol. Det vil skabe en hyggelig atmosfære og fornemmelsen af varmere himmelstrøg, når mørket falder på og kæden tændes.

6 Levende lys

Placer store bloklys i kasser af glas, og lad dem gøre det ud for en slags lanterne, der lyser op og giver varme på altanen. Hvis du ikke må have levende lys på din altan kan du alternativt bruge LED-bloklys til samme formål.

7 Én stor pendel

Her er det næsten som om en ekstra stue er skabt på altanen. Pendlen over sofahjørnet, ser ud til at være en ekstra smart model med både lys og varme kombineret. Hvis du blot vil nøjes med ideen om én stor loftlampe, kan du sagtens hænge en pendel op, der ikke nødvendigvis har varmefunktion.

8 Brug lyskæder kreativt

Vikl lyskæder med små pærer omkring et rionet, som blandt andet kan bruges som planteophæng, eller lad lyskæderne indgå på anden kreativ vis på din altan. Det kan også være en lyskæde, der ligger i en stor bowle eller glaskuppel.

9 Fyrfadslys i flere niveauer

Lad en masse fyrfadslys lyse din altan op ved at placere dem i flere niveauer. Nogle på gulvet, nogle på små borde og nogle tredje kunne måske hænges op. Vær opmærksom på brandfaren ved de mange levende lys, men nyd også den skønne stemning de spreder.