Brug pæren! Disse 3 ting skal du overveje, når du indretter med lys

Hvor højt lamperne skal hænge, er et af de steder, hvor vi typisk kommer til at begå fejl.

© Signify

Vi risikerer at få et stærkt lys lige i skærmen, hvis vi ikke er opmærksomme, når vi indretter med lamper – eller en pære, der bruger unødigt meget energi og er flad efter et par år.

Vil du gerne undgå de mest irriterende fejltagelser, så læs med her, hvor vi har samlet tre simple råd, der måske kan få dig til at se lyset.

Hvilket formål har lyskilden?

Når vi indretter med lys, har vi en tendens til at vælge for få lamper til hvert rum. Men det er vigtigt at have lamper med forskellige funktioner, så du kan få dækket forskellige behov – fire til fem lamper i hvert rum er en god tommelfingerregel.

Herefter et det vigtigt at overveje lyskildernes formål. Du bør både indtænke generelt lys, arbejdslys og hyggelys. Det generelle lys skal kaste lys rundt i hele rummet (det kan for eksempel være spots), arbejdslyset skal være funktionelt og rettet mod der, hvor du arbejder (for eksempel en skrivebordslampe), og hyggebelysningen er til de sene aftentimer, hvor fjernsynet kører, eller du hygger med vennerne over en drink.

© Signify

Hvor energivenlig er pæren?

Der er stor forskel på, hvilken pære du vælger til din lampe – både i forhold til energi, økonomi og levetid. Vi kan hurtigt komme til at købe den første, den bedste billige pære, men ofte er det langt mere økonomisk på sigt at betale lidt mere for en pære i med en længere levetid og i en bedre energiklasse.

Philips Ultra Efficient LED-pærer er nogle af de mest energibesparende pærer til dato. De bruger mindst 50 procent mindre energi end en tilsvarende standard Philips LED-pære, og så har de en levetid på – hold nu fast – hele 50 år. Du kommer altså næppe til at skulle købe en ny igen lige foreløbig!

Til gengæld kan du spare op til 230 kr. per pære på elregningen årligt, hvis du skifter fra en 60W glødepære til en Philips Ultra Efficient LED-pære med samme lysudbytte. Dét kan da kaldes at bruge pæren.

© Signify

Hvor højt skal lampen hænge?

Hvis du hænger din lampe for højt, risikerer du at komme til at kigge direkte ind i pæren – og hænger du den for lavt, ja, så er den jo i vejen. Det er derfor vigtigt at måle afstanden fra lampe til bord, når du hænger en lampe op i loftet.

Der er nogle regler og mål i den forbindelse, du kan læne dig op ad – og ellers er et godt råd altid at teste, om højden er korrekt, inden du monterer, ved at sætte dig, stille dig eller lægge dig dér, hvor du almindeligvis ville i hverdagen.

  • Stor spisebordslampe (typisk dem, du har hængende alene): 60-70 cm over bordet
  • Lille spisebordslampe (typisk dem, du har flere hængende af): 55-60 cm over bordet
  • Køkkenlamper: 75-80 cm over bordet
  • Badeværelseslampe: 10-15 cm over spejlet
  • Stuelamper: Over synsfeltet
© Signify

Philips Ultra Efficient LED forhandles hos Fog, Bilka, Davidsen, Lysmesteren, Power og XL Byg.