Kender du de 4 lampetyper, der sammen sikrer den perfekte belysning i stuen?

Med disse fire lyskilder kan du skabe både hyggelig og praktisk lys.

To lyse stue med smukke lamper i sofahjørnet
© Pinterest

Stuens solstråle

Sofaområdet skal kunne en masse ting. Det er både her vi konversere med familie og gæster, her vi hygger med en god film, og måske her vi indtager vores aftensmad, hvis vi skal være helt ærlige.

Derfor er belysningen værd at tænke over. Den skal kunne opfylde en masse forskellige behov og være både praktisk, men også hyggeligt.

Har du fx overvejet om lyset skal være foran eller bagved sofaen? Og om lampen skal hænge på væggen eller i loftet?

Her får du vores bedste tips til at skabe en alsidig belysning i din stue, så du har til lidt af hvert.

1. Pendel for overordnet lys

Med en loftlampe, der har kant, kan du nemt skabe opmærksomhed omkring sofahjørnet. Find en lampe, der kan fungere som et 'statement piece', og lad billederne på væggen være neutrale, så det er lampen, der bliver centrum.

Loftlampen vil give et overordnet lys, som i højere grad er praktisk end hyggeligt, men det er muligt at finde loftlamper, der kan skabe en rar belysning alligevel.

LÆS OGSÅ Sådan styler du rispapirlamper bedst.

TIP Vær opmærksom på, hvor langt nede du hænger lampen, da den kan komme i vejen for fx et fjernsyn og da den skal have en vis højde for at kunne give et godt lys.

House Doctor lampe, der passer til sofahjørnet

Molecular lampe, 68 x 78 cm, fra House Doctor til 1.275 kr hos Moodings

© House Doctor

2. Standerlampe for praktisk lys

Gulvlampen er det nemme alternativ, hvor du ikke behøver en elektriker. Den skal du bare placere og sætte i stikkontakten. Nemt og hurtigt!

Den er samtidig med til at skabe en hyggekrog, og du kan med fordel vælge en lampe, du kan vende og dreje, så den altid passer til behovet. Vi vil vove den påstand at denne eller næste lampe er et must i en velbelyst stue.

Enkel, sort standerlampe, der passer perfekt til sofahjørnet

Robe Trick, H 187 x B 18 x D 33 cm, fra Hay til 3.499 kr hos Moodings

© Hay

3. Bordlampe for hygge

En bordlampe er ligeledes nem at sætte til, men her kræver det til gengæld, at du har et sidebord. Vælg en industriel eller skulpturel bordlampe, som kan få opmærksomhed, selvom den er lille.

I de fleste tilfælde er den lille bordlampe ikke nok belysning, men et godt supplement til en loftlampe, når der skal spredes hygge.

JWDA Marble bordlampe, H 32 x Ø 19 cm, fra Menu til 2.295 kr hos Casanovafurniture.dk

© Menu

4. Væglampe til udsmykning og pladsmangel

Hvis du har lavt til loftet er væglampen er oplagt valg. Desuden tager den ikke lige så meget plads som en gulvlampe ville gøre.

Væglampen kan være mere en bare belysning, for her har du muligheden for udsmykke dine vægge med andet end billeder - nemlig en fin lampe. Lad den indgå som en del af andet lir på væggene i en salonophængning eller find en særlig lampe, som kan hænge helt alene og skabe blikfang.