Frygter du elregningen? Sådan sparer du på strømmen!

Du kan spare både miljøet og pengepungen for meget ved blot at indføre nogle få ændringer i hjemmet – se 5 af dem her.

© Signify

Har du også sukket dybt, trukket dig selv i håret eller slået dig selv oven i hovedet over den kæmpe elregning, der kom ind ad døren? Eller kunne du bare godt tænke dig at overveje dit forbrug lidt grundigere og gøre noget godt for både økonomien og miljøet?

Så kan du tænke over disse fem energibesparende tips, der heldigvis ikke kræver de store ofringer fra din side.

1. Træk stikket!

Du har måske hørt det mange gange før, men ikke desto mindre fortjener det en gentagelse: Træk stikket ud af apparaterne, når du ikke bruger dem. Standby koster også penge, og dit tv, din computer eller din mobiloplader savner alligevel ikke strøm, når du ikke er hjemme. Selv tomme stikdåser kan faktisk bruge strøm!

2. Skift pærerne i hjemmet ud

Vi har efterhånden lært at slukke lyset, når vi forlader et rum – vi ved jo godt, at pærer bruger strøm. Men der er altså stor forskel på, hvor meget strøm de bruger. Derfor kan det være en god idé at skifte dine pærer ud med nogle mere energivenlige af slagsen.

Philips Ultra Efficient LED-pærer er nogle af de mest energibesparende pærer til dato. De bruger mindst 50 procent mindre energi end tilsvarende standard Philips LED-pærer, og så har de en levetid på hele 50 år.

Med Ultra Efficient LED-pæren fra Philips kan du spare op til 230 kr. per pære på elregningen årligt, hvis du skifter fra en 60W glødepære til en Philips Ultra Efficient LED-pære med samme lysudbytte. Pæren er lidt dyrere i køb, men tjener sig helt sikkert ind på sigt – og så behøver du ikke tænke over, om pæren mon snart skal skiftes. Det skal den højst sandsynligt ikke!

© Signify

3. Få styr på de kølige elementer

Det er helt sikkert ikke det sjoveste job i verden, men det kan altså godt betale sig at afrime sin fryser ofte. Den bruger nemlig mere strøm, når der er rim i den.

Tjek også op på energimærkningen af din fryser og dit køleskab. Hvis de har nogle år på bagen, sluger de højst sandsynligt en del mere strøm end de nyere, mere energivenlige af slagsen. Igen en udgift her og nu, der kan tjene sig ind på sigt!

4. Lav mad med energimanér

Der er også nogle småting, du kan tænke over, når du kokkererer: Brug f.eks. mikroovnen i stedet for ovnen, når du skal varme rester op, og husk at lægge låg på gryderne, så varmen bliver udnyttet bedst muligt.

Det kan også betale sig at tænke over at bruge mindre vand, når du koger kartofler, æg eller pasta – hvis det kun lige dækker, skal blusset ikke være tændt ekstra lang tid for at varme overflødigt vand op.

5. Indfør nye vaskevaner

Indrømmet: Det er irriterende at skulle tilrettelægge vasketiderne efter, hvornår strømmen er billigst. Men det kan helt klart betale sig. Med apps som Strømpriser eller Min strøm kan du holde øje med priserne på strøm i løbet af dagen, så hvis du ikke allerede har dem, kan du med fordel downloade dem nu og dermed skære ned på udgifterne i forbindelse med tøjvask.

Vask desuden ved lavere temperaturer – det meste tøj bliver rent ved 20-30 grader, og ved at vaske ved 20 frem for 40 grader kan du, ifølge Energistyrelsen, faktisk spare over halvdelen af energiforbruget.

Efterfølgende kan du lade tørretumbleren få et hvil og i stedet hænge tøjet til tørre.