Her er opskriften på den rette belysning i stuen
Du har helt sikkert aldrig hørt nogen sige, at de faktisk har for mange. Og det er der en rigtig god grund til.
Hvis du stak hovedet indenfor i 10 tilfældige stuer her i landet - selv hos de mest indretningsgarvede - ville du se, at én ting manglede i majoriteten.
Den rette belysning!
Den perfekte stue kræver god belysning, men det kan være svært at sammensætte en god palet af lamper, der reelt matcher de behov og det liv, der leves der.
Lamper og lyset skal både passe til stuens mange funktioner og ind i din personlige indretningsstil. Derfor får du her et overblik over, hvordan du bader din stue i det bedste lys og sikrer dig, at du har nok af det.
Stuens vigtigste lampe
Du skal tænke på den som en slags grundbelysning, du kan supplere med andre lamper. Vi taler naturligvis om en loftlampe.
Dem findes der heldigvis mange flotte af! Vælg pærer med en varm tone, så stuen ikke får et alt for hårdt og koldt lys. Selvom du måske ikke har den tændt så ofte, er det vigtigt at kunne tænde et generelt, overordnet lys - i sær i de mørkeste måneder.
Tænd og sluk for aktiviteterne
Stuen bliver brugt til mange forskellige ting. Det er måske stedet, du samler dine venner til spil og drinks, har et hyggeligt læsehjørne eller bruger søndagen på sofaen foran fjernsynet til seriemarathon.
Forskellige aktiviteter kræver forskelligt lys! Derfor skal du også indrette med lys alt efter, hvad du bruger din stue til.
Til læsehjørnet er det eksempelvis oplagt med en stander- eller væglampe, og når du holder drinksaften med vennerne, er det ikke så vigtigt, at alle kan se hver en detalje i deres old fashioned, men nærmere, at belysningen er varm og hyggelig - og derfor kommer fra en bord- eller væglampe fremfor spots i loftet.
Væghængte lamper
For at få det bedste lys i din stue er det en god idé at blande forskellige typer af lys og lamper i forskellige niveauer.
Vælg ikke kun lamper, der lyser nedad. Det får rummet til at virke mindre og giver en følelse af, at der er lavere til loftet, end der rent faktisk er. Det er vigtigt at få oplyst mange forskellige områder i stuen - også hjørner og lofter.
Husk lampen i bogreolen!
Foruden at skabe lys i rummet, kan lamper i den grad også bruges som en del af indretningen til at dekorere med. Sæt eksempelvis en fin og dekorativ lampe i din bogreol eller som en del af af pynten på din åbne skænk eller lave reol.
PSSST læs med her og få tips til at lave en gennemført billedvæg.
Fleksible lamper
Hvem end der har fundet på at lave fleksible lamper, der kan drejes, har virkelig haft en lysende idé! Med fleksible lamper kan du nemlig oplyse bestemte dele af rummet efter behov.
TIP Lys direkte ned på blanke overflader såsom et marmorbord eller blanke gulve. Det giver genskær og lyser rummet mere op. Omvendt kan du også pege din fleksible lampe væk fra disse overflader og skabe en mere afdæmpet belysning.