Skab stemning med havebelysning

Læs lysguiden og bliv klogere på, hvor du skal placere dine havelamper, og hvordan du finder den rette lampe

Hvor skal jeg have lamper?

Hvor skal jeg have lamper?
Udendørs lys skal primært opfylde tre funktioner, nemlig orientering, sikkerhed og stemning.

Overvej grundigt, hvilken lystype du har brug for, inden du investerer. Skal det være funktionelt lys, du kan orientere dig efter, og som kan guide dig sikkert op ad havegangen, eller skal det være stemningsskabende lys til haven?

Når du vælger udendørs lys, kan du inddele dit udendørsområde i zoner:

Ved havegangen skal du kunne se, hvor du går, og det er derfor en god idé at montere lys, der lyser nedad på stien. Derudover skal der selvfølgelig være lys ved postkasse og husnummer.

Ved hoveddøren skal man føle sig velkommen, og her er derfor brug for lys, som lyser godt op. Så er det også nemt at se lås, navneskilt osv., og det virker samtidig præventivt på indbrudstyve, der som regel foretrækker at arbejde i ly af mørket.

I haven er der knap så mange krav til lysets funktion, og her er plads til at freestyle mere. Det kan fx være lave lamper, der skaber stemning, men også spotlights på træer eller hus kan give en god effekt.

Hvad må jeg installere selv?

Hvad må jeg installere selv?
Har du et stik udenfor, må du selv installere en udendørslampe, hvis den blot skal sættes i stikkontakten. Er lampe og transformator derimod købt hver for sig, skal du have besøg af en autoriseret el-installatør.

Du må ikke selv installere eller udskifte udendørsafbrydere eller stikkontakter.

Vil du have en udendørslampe installeret, så den er tilsluttet en kontakt inde i huset, er det en fast installation, og den skal installeres af en autoriseret el-installatør.

Find den rette lampe

Find den rette lampe
Vælg en lampe, der både hvad angår materialer og form passer til husets stil.

Vælg lampe efter funktion, dvs. fx nedadrettet lys til havegangen, spredt lys til generel belysning, opadrettet lys som effektlys på husmuren, koncentreret lys ved hoveddør, garage eller andre steder, hvor du har brug for meget lys.

En udendørslampe skal være mere robust end en indendørslampe. Man bruger et IP-klassificeringssystem til at måle denne størrelse. En udendørslampe under halvtag skal være min. IPX1, en lampe på en væg 0,5 meter over jorden skal være min. IPX3, og en fritstående eller væghængt lampe under 0,5 meter over jorden skal være min. IPX4. Bliver lampen udsat for spuling fra fx haveslange skal den være min. IPX5.

Vælg den rette pære

**Lamper og praktiske råd på nettet

Praktiske links**
Osram.dk - læs mere om de forskellige elpære-typer, og hvad de egner sig til.
Elsparefonden.dk - her kan du analysere dit elforbrug og få konkrete spareråd.
Bolius.dk - en bunke brugbar viden og gode råd om udendørs belysning.

Køb lampen på nettet
5 gode hjemmesider med havelamper, hvis det der med at fræse fra den ene butik til den anden ikke lige er din yndlingsbeskæftigelse

Havelamper.nu - romantiske havelamper i fransk stil.
Spotlight2.dk - designlamper til terrassen, husmuren og haven.
Elministeren.dk - godt og blandet til enhver smag.
Mekavi.com - stort udvalg af hotte designlamper.
Lamperstrax.dk - alle de gode klassikere. Lampefirmaer med stort udvalg
Mange designforretninger og producenter, som sælger lamper til boligen, har også et udvalg af udendørslamper. Du kan se udvalget og forhandlere på de fleste producenters hjemmesider.

Interstudio, interstudio.dk
P'light, plight.dk
Mekavi, mekavi.com
Frandsen Lighting, frandsenlighting.dk
Lightyears, lightyears.dk
Conceptlight, conceplight.dk
Flos, flos.dk Kilder: Mekavi og Bolius