Lav din egen æblecider på juicemaskinen
Nu skal du i gang med at etablere dit eget hjemmebryggeri - og hvad er bedre at begynde med end æblecider? Her er en opskrift på en dejlig tør cider.
Dette skal du bruge til hjemmebrygning af æblecider:
- Æbler
- Juicemaskine
- Vinballon
- Camdentabletter
- Gær
- Viskestykke eller lærred
- Klaringsmiddel
- Gærlås
- Hævert
- Flasker
På bryglageret.dk og haandbrygforum.dk kan du købe grej og få flere oplysninger.
Sådan brygger du selv cider af friske efterårsæbler
Æbler skal der til! Masser af dejlige æbler – og naturligvis helst de danske efterårssorter eller, endnu bedre, en kurv, du selv har plukket i haven. Bland gerne flere sorter, det giver en ekstra raaffineret smag.
Til 8 liter cider skal du cirka bruge to bæreposer med æbler.Rens æblerne, og skær dem i små bidder, så juicemaskinen kan håndtere dem. Du behøver ikke at skrælle æblerne, skrællen giver en god smag.
Lad juicemaskinen gøre, hvad den er god til.
Brug et stykke lærred eller et viskestykke til at rense saften for klumper og andre urenheder.
Hæld juicen på en vinballon. Det er vigtigt at sterilisere den grundigt før brug og IKKE meds sæbe – det ødelægger cideren. Brug evt campden-tabletten som nævnt ovenfor.
Knus campden-tabletten og hæld pulveret i. Dette dræber den naturlige gær. Lad saften stå en dag.
Dagen efter kan du tilsætte gær. Du kan bruge cidergær, champagnegær eller hvedeølgær. Tag en lille mængde af æblejuicen i en kop og varm den i mikrovnen, til den er lunken. Hæld gæren i koppen og rør rundt, og hæld så blandingen tilbage i vinballonen.
Sæt gærlåsen på vinballonen og lad den stå. Efter cirka en dag vil saften begynde at gære og danne skum. Vent to uger.
Efter cirka to uger danner væsken ikke længere bobler. Hæld en knust campden-tablet i for at dræbe den sidste gær. Herefter bliver væsken klarere.
Når cideren har hvilet en dags tid, skal der tilsættes en pose klaringsmiddel (købes samme sted som cidergær).
Hæld cideren på steriliserede flasker. Brug en hævert til at hælde væsken fra vinballonen.
Når du smager til, anbefaler vi at bruge stevia eller et andet sødemiddel.