På besøg i keramikerens værksted

Keramiker Anders Arhøj har travlt. Danskere, tyskere, svenskere, englændere - alle vil have fat i nogle af hans populære spøgelser og pastelfarvede penneholdere.

For to år siden rullede Anders Arhøj sammen med veninden Louise Gaarmann en række kegleformede keramikfigurer, dyppede dem i forskellige farver glasur og lavede øjne på dem. Figurerne tog Louise med på boligbranchens store fagmesse, Formland, ugen efter, hvor de blev brugt rundt omkring i en udstilling. Mette Hjort Hay, medejer af Hay, kom forbi, spottede straks de små, stumme figurer og lagde en ordre på 100 stk. - en spøgelsessucces var født.

I begyndelsen foregik produktionen af de små væsener hjemme hos Anders' forældre i Nordjylland, men da salgstallet gik i en stejl kurve opad, overtog Anders Arhøj produktionen og flyttede ind i et lyst værksted på 1. sal på Amager, hvorfra der siden er røget små 10.000 spøgelser ud til kunder i hele verden.

„Jeg har aldrig henvendt mig til nogen butikker selv, men i dag er mine ting i 100 butikker påverdensplan, og jeg kan slet, slet ikke følge med,“ fortæller en glad, men en anelse stresset Anders Arhøj midt mellem spande med glasur og kassevis af nøgne, uglaserede spøgelser i sit værksted.

Han er ved at ansætte yderligere personlige ud over de fire-fem keramikere, der på freelancebasis drejer hans penneholdere, spøgelser og Lava People, ligesom hans søster hjælper til i værkstedet.

Den pastelfarvede glasur mikset med brun 70'er-keramik er blevet hans varemærke, og farver bliver også fremover en fast del af Anders Arhøjs design:

„Jeg elsker farver. En enkelt lille, kulørt prik ville ikke være nok for mig. Jeg kan godt lide at sprænge rammerne for det gængse,“ siger keramikeren, der brugte sin baggrund som illustrator og figurdesigner i B&U-afdelingen hos DR til at skabe sine populære spøgelser:

„Louise (Gaarmann, red.) lavede formen, og så var det bare helt naturligt for mig at gå hen og give dem øjne. Jeg er vant til at tænke i karakterer, og det her forvandlede sig ligeså stille til et spøgelse.“

Ghost people.

Der er altid en snert af humor over Anders Arhøjs design - og hans smilende logo.

Et kreativt hul mellem alle spandene med glasur i det bugnende værksted.

Penneholderen er Anders Arhøjs mest sælgende produkt i Danmarks mest kendte keramikbutik, Stilleben.

Figurer lavet specielt til en udstilling i USA.

Under sofaen i værkstedets hyggehjørne (for selvfølgelig har man da sådan et) ruller Anders en kæmpe skuffe ud - '2. sorterings-skuffen'.

Figurerne er tænkt som en serie med forskellige udtryk, du kan samle på. Det har dog ikke været muligt at få dem produceret på den rigtige måde - her på redaktionen krydser vi fingre for, at det engang lykkes!

Anders Arhøj har boet i Japan og har fået inspirationen til bl.a. disse 'kunstpile' derfra. De hænges op på væggen på to søm, vendes mod døren, og så er tanken, at de bringe dig held og lykke. I Japan er det et kendt koncept, og der sælges den slags pile kun én dag om året. Kan købes hos Hay.

Studio Arhøj.

The artist himself - Anders Arhøj i sit lille udstillingshjørne.

Læs mere om Anders Arhøj påarhoj.com.