Sådan bruger du hængeplanter i indretningen af dit hjem

Vi har fundet nogle af vores yndlings hængende, krybende, kravlende og klatrende planter, du flittigt kan bruge i indretningen af dit hjem.

hængeplanter
© Getty Images

Urban jungle og stueplanter

En ting er sikkert. Planter giver liv og farve i hjemmet og så er de super dekorative, når de bliver brugt i stylingen af både hylder, borde, vægge og plantestativer.

Brugen af planter i indretningen bliver set i forskellige sammenhænge og mulighederne er mange. Det er kun fantasien der sætter grænser for, hvordan du kan inkorporere planterne i din indretning.

Skab eksempelvis en unik junglestemning, ved at bruge en masse grønne planter alternativt i din styling.

LÆS OGSÅ 16 smukke indendørs planter, der er nemme at holde

De bedste hængeplanter

Ved at få planterne op i højden, krybende langs væggen eller hængende ned fra loftet, kan du udnytte planternes udstråling og få et helt unikt udtryk i hjemmet.

Planter kan hænge, klatre, kravle, krybe eller sno sig, alt efter hvilke forhold du leverer. Der findes et hav af forskellige planter til formålet og vi har samlet et par af vores favoritter her:

Voksblomst (Hoya carnosa)

Voksblomsten er en yderst unik klatre- eller hængeplante, der får de fineste små blomsterrosetter. Udstyr voksblomsten med et enkelt espalier eller en ståltråd, for at få en flot klatrende hængeplante.

Du kan også vælge at placere din hoyaplante højt og lade væksten hænge ud over en hylde eller ned fra en svævende potte. Uanset vil din hoya tilføre en helt unik stemning til lokalet.

På billedet herunder kan du se fem forskellige sorter af Hoya planten.

Øverst fra venstre: Hoya carnosa, Hoya carnosa variegata, Hoya obovata.
Nederst fra venstre: Hoya keysii, Hoya carnosa rubra.

Alle er velegnede som hængeplanter.

Pilea (Pilea glaucophylla)

Denne lille miniudgave af den ellers så populære Pilea, er en helt usædvanlig hængeplante til en lidt mørkere placering. Planten tåler nemlig ikke direkte sollys, men skal have rigeligt med naturligt lys.

Pilea glaucophylla er hurtigtvoksende og har et smukt sølvgråt skær over sit løv. Det er en utrolig nem stueplante, der trives bedst med høj luftfugtighed. Planten trives ikke i alt for fugtig jord, så vand hellere en gang for lidt end en gang for meget.

Guldranke (Epipremnum pinnatum)

Guldranken er en ægte jungleplante, der ikke trives i fuld sol men til gengæld elsker den høj luftfugtighed. Det kan være en god idé at købe en god vandforstøver. Den er nemlig glad for et frisk sprøjt vand, der sørger for at holde bladene smukke og grønne. Vand din guldranke en til to gange i ugen og sørg for at planten opholder sig i en stuetemperatur på minimum 15 grader.

Vedbend eller efeu (Hedera helix)

Vedbend er en af de meget populære hængeplanter. Med sine flotte lange ranker og små unikke blade vil den give et helt unikt look, uanset hvor du placerer den. Planten er hurtigtvoksende og tåler ikke direkte sollys.

Vedbend er perfekt til et af hjemmets mere kølige rum, som eksempelvis badeværelset eller soveværelset, hvor den også vil kræve mindre vand end hvis den placeres lunt.

Der findes mange forskellige sorter af vedbend. Den brogede udgave, hvor bladene både er hvide og grønne kræver mere lys end den almindelige mørkegrønne sort.

Passionsblomst (Passiflora caerulea)

Passionsblomster er fantastisk smukke og kommer i alle farver og afskygninger. De lange fleksible ranker snor sig elegant om alt, hvad de kan få fat på, men de kan også hænge flot ned fra blomsterkrukkens placering.

For at sikre en optimal vækst, kan du hjælpe passionsblomsten ved at give den noget at kravle op af, hvorfra den så kan hænge frit. Fjern regelmæssigt visne sideskud.

Halskæderanke eller “Perler på snor” (Senecio rowleyanus)

Perler på snor er en aldeles dekorativ hængende sukkulent med små runde kugler i stedet for blade. Der minder allermest om små ærter eller grønne perler, deraf navnet.

Få det optimale ud af plantens særprægede udseende ved at placere den højt i rummet, eksempelvis i en hængende urtepotteskjuler, så dens smukke ranker kan hænge i sin fulde længde ud over kanten.

Sukkulenter er særdeles følsomme for overvanding. Igen er det her bedre at vande en gang for lidt, end en gang for meget. Lad gerne jorden tørre lidt ud mellem vandingerne. Husk at vande mindre i de koldere måneder.

Zebrablad (Zebrina pendula)

Zebrablad eller vandrende jøde, som den også bliver kaldt, er en hurtigt voksende vidunderlig hængeplante, der stammer fra Mellemamerika. Dens flotte ranker vokser sig lange og flotte og kan dekorere reoler, kommoder, hylder mm.

Planten skal helst have meget lys, men ikke direkte sol. Sorten fås også i en dyb mørkerød farve, der hedder Tradescantia zebrina.

Få junglevibes med grønne planter

Der er ingen grænser for mulighederne når det kommer til indretning med planter. Vælg dine yndlingsplanter og suppler med flotte, kreative potter og ophæng. Få mere inspiration til indretning med planter her.