Sådan får du plads til alle i et lille kolonihavehus
Selv om et kolonihavehus pr. definition er småt og tæt, indså Tine Brask, at det var nødvendigt med en makeover, for at det kunne fungere optimalt for en familie på fem.
Tine Brask og David Brunsgaard har, uden at bygge til, fået en følelse af meget mere plads og bedre rumfornemmelse i deres lille, hyggelige kolonihavehus på 30 kvadratmeter.
– Vi prioriterer at være her hele sommerferien og generelt så meget som muligt i hele sommerhalvåret, så derfor er det vigtigt, at stedet kan fungere for alle.
Selv om det skal være intimt og afslappet i et kolonihavehus, så kunne vi mærke, at børnene ville have godt af at kunne trække sig tilbage til hver sit, og David og jeg ville også gerne have et rigtigt soveværelse, fortæller Tine.
Derfor har parret erstattet det gamle spiseareal med et reelt soveværelse og i stedet skabt en spiseplads i køkkenet. Samtidig har de fået et ekstra børneværelse ved at tage et stykke af stuen, og så har de fået mere lys og ikke mindst bedre gennemgang i huset ved hjælp af en ny glasdør.
FLERE UDVENDIGE KVADRATMETER
Samtidig med at den indvendige makeover var i gang, skete der også ting og sager udenfor. Her købte parret nemlig noget ekstra jord, som blev ledigt på nabogrunden, og da de i den forbindelse fik kigget på de originale optegninger af området, opdagede de, at en del af deres anden nabos have faktisk var deres.
Det gav mulighed for at bygge et drivhus, som har givet familien de ekstra indvendige kvadratmeter, de har brug for, når sommervejret ikke slår til, og pandekagerne må spises under tag. Derudover er Tine glad for at være kommet i gang med at dyrke lidt grøntsager.
– Det er vildt skønt, selv om vi stadig har meget at lære. Jeg kunne godt tænke mig rigtig meget mere af den slags herude, så vi kan være lidt selvforsynende, siger hun.

Parret har fået en dør ud til baghaven, og i væggen mellem stue og soveværelse har de fået lavet en stor vinduesvæg af gamle vinduer. Briksene er købt i Fakta, lampen på et loppemarked, og knagen er af Eames.

Drivhuset er både familiens ekstra stue og Tines kreative værksted indrettet med klunsede havemøbler og masser af lyse tekstiler.

STUE FØR
Spisestuen var placeret på et repos, der gemte på Tine og Davids madras, som de trak ud hver aften.
Stuen var mørkere, mere lukket og føltes mindre.
TIP:
Få flere rum i rummet uden at miste lysindfald ved hjælp af en vinduesvæg.

STUEN EFTER
Parret har fået et reelt soveværelse med masser af lys qua vinduesvæggen.
Den nye dør ud til baghaven sikrer masser af lys og nem adgang til baghaven med drivhus.
Billede:
Sofaen i stuen er købt brugt i Permanent Design, og Arne Jacobsen-stolen er også vintage. Puden har Tine selv syet, ligesom hun selv har lavet alt kunst på væggen. Sofabordet er lavet af en gammel skammel og en bakke.

KØKKEN FØR
Det hvide køkken og brune gulv fremstod mere anonymt.
En stor skydedør i højre side gjorde det samtidig svært at bruge spisepladsen.

KØKKEN EFTER
Køkkenet, der før var hvidt, har fået en omgang med bordeaux maling, som Tine selv har blandet. Det var den bordeaux Arne Jacobsen-stol, der inspirerede hende til farven. Bordet fandt hun i storskrald hjemme i deres gård i byen, og lamperne er et miks af Ikea og Shop Dora. På hylderne pynter originalt Lotus-stel og service fra Le Creuset.
Billede:
Den bourdeaux maling og de hvide gulve skaber hygge. Skydedøren er afløst af en fast væg med en mindre dør, så spisepladsen bliver mere brugbar.

Tine og David har fået over 50 kvadratmeter ekstra grund fordelt i forhave og baghave i forbindelse med deres makeover. De har valgt hegn af pileflet, som skaber en hyggelig og varm stemning. Havestolene er klunset, mens bordet er købt i Lysfabrikken.

En vild buket og Tines udklip til collager skaber en dejlig, sommerlig stemning på terrassen.

Et miks af nye og gamle gryder skaber en fin balance mellem retro og moderne. Pærerne hænger dekorativt i forskellige højder.

Tine er i gang med at strikke en skulptur, hun skal have med på en udstilling.

De nye døre ind til soveværelset står næsten altid åbne og mindsker overgangen mellem inde og ude. På terrassen står havemøbler fra genbrug og en kurv med Tines strikketøj.

På Bjørns nye værelse har parret fået hjælp til at bygge både skræddersyet seng og skrivebord, så de få kvadratmeter udnyttes bedst muligt. Vinduet ud til baghaven er også nyt, og gulvet er blevet malet i en fin, grøn farve, som Tine selv har blandet.

For at give børnene nogle ekstra rum at lege i byggede David et legehus til dem. Hængepotten på stakittet er fra Butik 36, som Tine arbejder i til daglig.

Familien har valgt, at udendørsbruseren kun skal kunne bruse med koldt vand for at bevare den lidt primitive stemning. Bruseren er fra Det Mondæne Skur.
