Tag det første skridt mod din drømmeindretning: Sådan laver du et moodboard

Er du typen, der elsker at indrette og nærmest allerede har planlagt hele boligen rum for rum oppe i dit hoved, før du er flyttet ind et nyt sted? Så skal du læse med her!

Digitalt moodboard
© Canva

Det kan være en stor hjælp at have nogle gode værktøjer, når man laver om i indretningen derhjemme. Du går måske rundt med en masse gode idéer om, hvordan dit hjem skulle se ud, hvis det skulle være helt som du gerne ville have det - men hvor skal du starte?

Et moodboard kan hjælpe dig med at tage de første vigtige skridt fra idé til færdig indreting.

Hvad er et moodboard, og hvorfor er det en god idé at lave et?

Et moodboard er et redskab, du kan bruge, når du har brug for at visualisere et projekt, koncept eller en idé. Det kan være hvad som helst, men det er især brugbart, når du gerne vil blive klogere på din indretningsstil, eller du skal indrette et rum.

Moodboardet kan være fysisk eller digitalt, men fælles for dem er, at de består af billeder, tekst, materialer eller objekter sat sammen for at danne et visuelt overblik over det udtryk, du vil gå efter.

Hvorfor lave et moodboard?

Selvom du måske kender din stil godt, så er det de færreste, der kan have et præcist, planlagt udtryk alene inde i hovedet.

Et moodboard kan:

  • Hjælpe dig med at kommunikere til andre og dig selv, hvad din vision for indretningen er.
  • Hjælpe dig med at finde en klar visuel retning for stemningen i din indretning.
  • Give dig et godt sted at starte, når du først skal igang med at indrette et rum.
© Canva / Unsplash

Sådan laver du et moodboard

1 Tænk over, hvad du skal visualisere

Det første du skal vide, når du skal lave et moodboard, er hvad du skal bruge det til. Det lyder simpelt, men det er et vigtigt trin.

Er det til at finde din indretningsstil mere generelt, eller skal du indrette et specifikt rum?

Måske går du ikke efter den samme stemning alle steder i dit hjem og har brug for at lave et moodboard til forskellige rum. Måske er du ikke klar over, om du har en rød tråd i din stil og har brug for at lave et generelt moodboard først for at finde din grundlæggende stil.

2 Overvej, hvilke funktioner dit rum skal have

Hvis du skal indrette et specifikt rum, kan det være en god idé at tænke over, hvilke funktioner rummet skal have, inden du går videre til stilen og stemningen i rummet.

Hvilke møbler har du brug for, for at rummet bliver funktionelt? Find eventuelt billeder af møbler eller smarte indretningsløsninger, der inspirerer dig. Det kan også være du får lyst til at tegne noget selv - for eksempel en plantegning over rummet indrettet på forskellige måder eller et møbel, du forestiller dig kunne fungere godt i rummet.

© Canva / Unsplash

3 Hvilken stil og stemning skal rummet have?

Du kan kigge i magasiner og klippe billeder ud, søge på Pinterest eller Instagram, eller måske har du selv taget billeder af noget, der inspirerer dig.

De billeder du finder kan være af indretning, møbler, et eller andet med farver, du godt kan lide, eller billeder, der repræsenterer en bestemt stemning og ikke nødvendigvis er et billede, der har med indretning at gøre - en diset morgen, varme i brændeovnen og en kop te, et sæt tøj, rejsedestinationer eller noget helt andet.

4 Find det, billederne har til fælles

Når du har samlet dig masser af inspiration, så se på de billeder, du har samlet. Er der nogle specielle farver, materialer, teksturer, eller stilarter, der går igen? Er der nogle stemninger, der går igen? Udvælg de billeder, der taler til dig, og som du synes bedst repræsenterer den stil og stemning, du går efter.

© Canva / Unsplash

5 Sammensætning af dit moodboard

Hvis du laver et fysisk moodboard kan du bruge en opslagstavle, du allerede har eller lave en ud af masonitplade, du overtrækker med stof - se for eksempel 8 idéer til at lave en hjemmelavet opslagstavle.

Hvis du laver et digitalt moodboard kan du bruge Photoshop eller et gratis online designprogram - fx Canva. Hvis du søger på 'moodboard' under skabeloner (templates på engelsk) kommer der nogle frem du nemt kan bruge.

Brug billederne du har udvalgt og sæt dem sammen på den måde, du synes.

Du kan mikse alle eller nogle af disse elementer:

  • Farvepalette med 3-5 farver (eller så mange du synes)
  • Teksturer
  • Interiør i den stil, du kan lide
  • Billeder, der repræsenterer stemningen, du går efter
  • Evt. tegninger

Hvis du bruger tegninger kan du tegne dem i hånden og tage et billede af dem med din mobiltelefon. Du kan også tegne på en ipad, hvis du har en.

© Canva / Unsplash

Lav et moodboard med materialer

Du kan også lave det, man på engelsk kalder et material moodboard, et moodboard lavet med ting eller materialer.

Det består som oftest af prøver på stof, fliser eller andet samt forskellige mindre objekter, der repræsenterer de materialer, der skal være i rummet.

© Canva

Et materielt moodboard bruges ofte af designere, fordi det giver et meget konkret billede af, hvordan et rum kommer til at "føles". Du kan se konkrete farver og materialer sat op mod hinanden og nemt ændre på noget, hvis du ikke kan lide to materialer sammen.

Hvis du ikke er designer og ikke har en masse prøver liggende hjemme i skuffen, så kan du lave et digitalt materielt moodboard ved blot at finde billeder af forskellige materialer og sætte dem sammen.

Du vil ikke kunne mærke overfladen på fliserne eller hvor blødt det pels, du har valgt, er - men du vil blive klogere på, hvilke materialer du synes fungerer godt sammen visuelt.