Sådan skaber du hygge i stuen, der også er et gennemgangsrum
Hvordan skaber man helhed og hygge i en mini-stue, der også er et gennemgangsrum? Se den vilde forvandling her!
Vinder af makeover-konkurrence
Eva Molin og hendes kæreste Andreas Døring bor i en 65 kvadratmeter stor lejlighed i København med deres søn Magne på et år. Problemrummet var oprindeligt sønnens værelse. Men parret besluttede i foråret at gøre det lille rum til stue. Fra den nye stue er der nemlig adgang til lejlighedens skønne have, som de bruger som indgang både sommer og vinter. Men ministuen på blot ni kvadratmeter viste sig at være lidt af et problembarn, og det var svært at få skabt den hygge og ro, de drømte om. Derfor deltog de i konkurrencen om en stuemakeover.
“Vi var glade for vores møbler og lamper, men vi manglede opbevaring, plads til nips – og stuen var i hvert fald ikke hyggelig!“ fortæller Eva.
Stylist Sidsel Zachariassen valgte at bygge videre på de farver og organiske former, som familien allerede havde i deres indretning. Nu har rummet fået et blødt gardin, kunst på væggen, en ny, dynamisk reol og så er hele stuen blevet malet i to grønne nuancer.
“Selv om væggene har fået to forskellige farver, er der kommet en mere rolig fornemmelse i stuen. Det er en rigtig god idé. Det ville jeg ikke selv have tænkt. Jeg ville højst have malet en enkelt væg i en farve,” siger Eva.
Ministuen mangler hygge
Eva Molin meldte sig til konkurrencen, fordi parrets stue på kun ni kvadratmeter manglede sammenhæng og hygge. Stylisten blev bedt om at løse følgende:
1. Stuen er meget lille og skal både indeholde familiens sofakrog og spiseplads. Der skal skabes en helhed, og rummet må meget gerne komme til at syne større.
2. De tomme, lyse vægge får stuen til at virke lidt kølig og upersonlig.
3. Familien mangler plads til de personlige ting, som gør et rum hyggeligt og hjemligt.

Tone i tone-look
Alle vægge i stuen er blevet malet i to støvede, grønne nuancer, som ligger lige op ad hinanden i farveskalaen. Det skaber en smuk, rolig helhed i det lille rum, som indeholder mange forskellige funktioner.
Øverste del af væggen er malet i farven ‘7555 Soft Mint‘, mens nederste del af væggen samt spisebordet er malet i ‘7163 Minty Breeze‘. Al maling er Lady Balance Matt fra Jotun. Gardin fra Designers Guild, sofa og lamper fra Muuto, grøn pude fra Himla, grå pude fra Designers Guild, rullebord fra Normann Copenhagen, kopper fra Finsdottir, vase fra Kähler, tæppe fra Pappelina.
TIP Har du en lille stue, kan du få den til at se større ud ved at lege med maling og farver. Sørg for at bruge de lyse toner mod loftet og de mørkere nuancer mod gulvet. Vælger du at gøre som her og dele væggen i to farver, så del aldrig væggen op lige på midten. Vælg hellere at dele den op i ca. 2/3 og 1/3 – det behøver ikke være helt nøjagtigt.
TIP Gardiner giver hygge. Gå efter transparent stof, så lukker du stadig lyset ind. Gå gerne utraditionelt til værks i den lille stue, og hæng kun gardinet i den ene side – det giver et lettere udtryk.

Eva Molin
Eva Molin, cand.scient. i idræt, vandt konkurrencen om en hyggelig makeover af sin stue med maling fra Jotun. Eva bor i en lejlighed på 65 kvadratmeter i København sammen med sin kæreste Andreas Døring og deres søn Magne.

Stole og lampe fra Muuto
De støvede aquatoner går igen ved spisepladsen og skaber et roligt udtryk. Over spisebordet gør en lille billedvæg hjørnet ekstra hyggeligt. Stole og lampe fra Muuto, billeder fra Pernille Folcarelli, vase og lysestage fra Kähler, skål og lysestage fra Finsdottir, lavasten fra File Under Pop, dug fra Himla.
TIP Sørg for at samle din kunst i stedet for at sprede den ud på alle vægge, det skaber mere ro i rummet. Vær ikke bange for tomme vægge, især ikke hvis du samtidig har været kreativ med maling.

Dekorativt reolsystem
Familien manglede både opbevaringsplads og plads til hyggeligt nips. Med den nye reol kan de både gemme kedelige ting væk og vise personligt nips frem. Lysestagerne på væggen giver en hyggelig stemning på en mørk vinterdag og gør visuelt rummet større, når de er tændt. Reol, ‘Cubi’, designet i samarbejde med Rikke Frost, Inroom.dk, urtepotte fra Menu, bokse fra Andrea Larsson, træ- og marmoræsker fra Nordstjerne, glasvase fra Iittala, kande fra Ment, ramme fra Moebe.
TIP Skal du indrette et lille rum, så gå efter en reol, som kan bygges op af valgfri moduler. Denne reol får et dynamisk udtryk, fordi den kravler op ad væggen. Samtidig giver boksenes forskellige grå nuancer liv og spil i rummet og den enkelte reolkasse i træ tilføjer ekstra varme.
TIP Tæpper skaber også hygge i et lille rum. Her giver det ro i indretningen, fordi det skjuler en del af det gamle plankegulv, som er smukt, men også uroligt pga. de mange knaster. Tæppet er super praktisk til en børnefamilie. Det er lavet af materialer, der er lige til at tørre af med en våd klud.

5 tips til at skabe hygge i små rum
1. Leg med farver. Undgå kontraster, gå i stedet efter et tone i tone-look, og lad de forskellige nuancer give et roligt og let spil i rummet.2. Hæng ikke billeder på alle vægge – det giver bare uro i det lille rum. Hæng dem i stedet samlet, så du skaber små rolige holdepunkter for øjet.
3. Sørg for, at møblerne så vidt muligt er fleksible, når rummet er lille. Her har vi brugt et lille sofabord, som er let at rulle væk.
4. Tekstiler er geniale hyggespredere. Husk puder, tæpper og gardiner – også selv om rummet er lille.
5. Undgå for mange mønstre. Men vælg gerne tekstiler i for- skellige strukturer, og lad dem give stemning i rummet.
Billede: Lampe fra Muuto, ramme fra Moebe, rund vase fra Kähler, kande fra Ment, sort boks fra Nordstjerne.

Vase og lysestage fra Kähler
Vase og lysestage fra Kähler, lille lysstage og skål fra Finsdottir, lavasten fra File Under Pop.

Moodboard
TIP Lav et moodboard, når du indretter. Så er det nemmere at bevare overblikket og tydeligt at se, hvilke farver og former du kan lide.
