Trænger dit hjem til en slankekur? Her er planen, der hjælper dig med at rydde ud og op

At rydde HELE hjemmet op kan virke fuldstændig uoverskueligt! Med rette! Men gør du det på denne måde, kan du tage en lille del ad gangen.

Oprydning plan rum for rum
© Getty Images //© Foto: Anitta Behrendt / Styling: Julie Løwenstein

Et rodet eller overfyldt hjem kan fjerne dit overskud og stresse dig - det viser undersøgelser.

Derfor er det ikke kun et æstetisk valg, når vi beslutter os for at få ryddet ud og op. Det kan faktisk hjælpe dig til at få det bedre indeni - to fluer med ét smæk!

Men at sætte sig for at få styr på rodet og gemmerne i HELE hjemmet, kan tage pusten fra selv den mest dedikerede.

Én metode er den hypede KonMari-metode, som Marie Kondo gjorde verdenskendt med sit Netflix program i 2019. Den går til opgaven kategori for kategori og beror på, at du tager følelsesmæssigt stilling til, hvad du vil beholde og som giver dig god energi - ikke hvad du bare vil af med.

Har denne metode ikke vakt genklang hos dig, så kan det være, at du skal prøve denne metode, hvor du griber oprydningen an rum for rum.

På den måde kan du vælge at reservere lidt af weekendenerne i en periode til at tackle rodet i dit hjem rum for rum, så du ikke mister pusten.

Nedenfor giver vi dig overblikket over, hvordan du griber de forskellige rum an.

Ryd dit hjem op rum for rum

Køkkenet

Vær opmærksom på dubletter, tupperware og tørvarer

Oprydning plan rum for rum
© Anitta Behrendt

Et af de steder, vi ofte har alt for mange ting, vi ikke bruger, er køkkenet. Derfor er det et godt sted at starte, når du skal i gang med at give dit hjem en udlugning.

1 Tag alle større ting ud af skabene: skåle, tallerkner, fade, maskiner, gryder, potter og pander, men gem drikkeglas, bestik og tupperware til senere, så du har plads til at danne dig et overblik og ikke drukner i rod.

2 Saml de ting, du bruger på ugentlig basis i en bunke. Vær kritisk! Hvor ofte bruger du egentlig den kæmpe store suppegryde?

3 Saml ting, du ikke vil undvære, men ikke bruger så ofte i en anden bunke og forhold dig til, hvor mange eksemplarer, du behøver af hver. Det er ikke sikkert, du behøver to forskellige pastamaskiner, blendere osv. og måske er det nok med ét eller to ildfaste fade?

4 Resten af dine ting, som ikke bruges ugentligt og som du godt kan undvære, opdeler du i to bunker: giv væk eller kassér afhængigt af deres stand. Stil dem i flyttekasser og ind i et andet rum, så du får mere plads til din oprydning.

5 Rengør nu de tømte skuffer/skabe, så du er klar til at sætte tingene på plads.

6 Tøm skuffer og skabe for de resterende små ting: glas, bestik, grydeskeer, kartoffelskrællere, tupperware, tørvarer osv. og gør som før til du har i alt to bunker tilbage du gemmer med “bruger ofte” og “kan ikke undvære”, to bunker, der skal væk: kassér eller forær, og rengjorte skabe.

Vær i denne proces opmærksom på at samle dine plastikbøtter og -låg i sæt. Mangler nogle et låg, ryger de ud, så det eneste du har tilbage er ting, du kan bruge.

Ryd også ud i dine tørvarer og se på, om nogle er blevet for gamle eller bare ikke er blevet rørt i et halvt år. Ud med dem!

7 Kom tørvarer, du vil gemme, på glas med labels, hvis du har, så de er nemme at finde og kan stables for pladsoptimering.

8 Begynd med at sætte de ting, du ikke bruger ofte på plads, så de står inderst. Fortsæt med de ofte anvendte ting yderst, og så er du færdig!

Soveværelset/garderoben

Vær opmærksom på tøj, du ikke har brugt det seneste år

Oprydning plan rum for rum
© Foto: Anitta Behrendt // Styling: Julie Løwenstein

Undersøgelse viser, at vi generelt kun bruger 20 procent af vores garderobe. Tænk bare, hvor meget plads de resterende 80 procent optager, og hvad du ellers kunne gøre med den plads! Målet er, at skabe en garderobe, hvor du har lyst til at gå med det hele.

  1. Se på de ting, du har stående fremme. Er der noget der skal sorteres fra, for at du får mere visuel ro i rummet? Har du kun åben opbevaring, trænger du måske til at skifte det ud med noget mere lukket, så øjet får ro?

  2. Tag det tøj fra, du bruger oftest og som er det, du altid har lyst til at have på, og læg det til side.

  3. Tag resten af dit tøj, sko, tasker og tilbehør ud af skabet og læg det på din seng. Har du ikke haft det på det seneste år, så handler det nok mere om stil end årsstid, og så skal det videre. Husk undertøjs- og sokkeskuffen!

Sørg for, at der kun er det tilbage, du føler dig godt tilpas i og læg resten i giv væk- eller kassérbunken, hvis det fx har huller eller pletter.

4 Bestem dig for, hvor det tøj, du bruger mest, skal bo henne i dit skab for at det virker bedst for dig i din hverdag. Hæng det på plads først - det skal have ærespladserne.

5 Hæng det, der er tilbage og ikke er sorteret fra, ind i dit skab igen - fx festtøj, du ikke går med til daglig, men stadig bruger.

  1. Pak de frasorterede ting i kasser og sørg for at smide ud, sælge eller donere det hele til genbrug med det samme, så det ikke sniger sig tilbage i skabet!

Badeværelset

Vær opmærksom på holdbarheden for dine skønhedsprodukter

Oprydning plan rum for rum
© Anitta Behrendt

1 Se på de ting, du har stående fremme. Er der noget, der skal sorteres fra, for at du får mere visuel ro i rummet? Har du kun åben opbevaring, trænger du måske til at skifte det ud med noget mere lukket, så øjet får ro? Gå i udgangspunktet efter, at der er en plads til alt bag lukkede døre. Så kan du vælge, at stille noget frem for syns skyld.

2 Tag de ting frem, du bruger mest i din hverdag, og læg dem til side.

3 Tag så resten ud af alle skabe og skuffer, så du har overblik over det. Sortér alt fra, du ikke bruger, eller som er for gammelt!

TIP Alle skønhedsprodukter er mærket med en lille krukke med et tal i. Det kan være 6 eller 12. Det betyder, at de kan holde sig 6 eller 12 måneder, fra du har åbnet dem.

4 Gennemgå også dine parfumer, hvis du har flere og vælg dem, du bruger mest. Hvor længe har du haft dem? Parfumer kan også blive for gamle. Sorter i gem, giv væk og kassér.

5 Tag et kig på din makeup. Ligesom med tøj kan vi vokse fra makeup stilmæssigt. Proceduren er den samme som med skønhedsprodukter og parfume - det, du ikke bruger eller som er for gammelt, skal ud.

5 Læg tingene, du skal gemme, tilbage i skabet. Gør noget ekstra ud af at skabe et system, der giver overblik. Brug fx foldekasser og opdel dine ting i "bruges dagligt", som du nemt kan hive frem, hårprodukter (herunder shampoo osv. som du har på lager og ikke skal bruge lige nu), krops- og ansigtspleje (som du bruger nogle gange) og elektriske apparater.

6 Pak de frasorterede ting i kasser og sørg for at smide ud eller give det væk, hvis det ikke er for gammelt.

Stue og spisestue

Vær opmærksom på nips og gamle medier

Oprydning plan rum for rum
© Foto: Anitta Behrendt // Styling: Julie Løwenstein

I stuen og spisestuen har vi ofte tendens til at pynte lidt ekstra med vaser, nips, puder osv. uden nødvendigvis at rydde ud, når der kommer nyt, men derimod tilføje. Det er også rum, der bliver brugt til opbevaring i høj grad, så der er mange "gemmere" at gå efter og sortere ud i.

1 Start på overfladen. Saml alle de ting, du har stående fremme, så du visuelt har et blankt lærred. Læg dem i en bunke og sorter, som tidligere i, hvad du vil gemme og er særligt glad for, og hvad du måske egentlig ikke bliver glad af at kigge på hver dag, men som i stedet skaber et rodet udtryk. Læg favoritterne, du gerne vil have stående fremme i en bunke.

2 Tag de øvrige ting og placer dem i en ny bunke sammen med de ting, du har i skabe, skuffer, æsker osv. i rummet.

3 Sorter nu tingene i, hvad du har brug for og ikke vil undvære. Det kan være musik, film, vaser, bøger osv.

TIP Her kan det være en god idé, at have i baghovedet, at du altid kan generhverve dig forskellige medier, hvis du skulle ende med at fortryde bittert. Som regel sker det ikke, men tanken kan gøre det nemmere at sige farvel til bøger og film.

4 Når du har sorteret alt og skabt en bunke med de ting, du skal finde en plads til, så begynder du at dele dine ting op i kategorier, så du får samlet ens typer ting, når du sætter dem på plads og ikke har fx stearinlys liggende to forskellige steder. Sørg også for et sted til nips, du måske ikke vil have fremme nu, men som du senere kan bytte ud med for at skabe forandring.

5 Når alt er på plads mangler du bare at sætte dine favoritter, der skal stå fremme, på plads.

6 Pak de frasorterede ting i kasser og sørg for at smide ud, sælge eller donere det hele med det samme, så det ikke sniger sig tilbage. Brug eventuelt metoden nævnt nedenfor, hvis du kan mærke at det er hårdt at skille sig af med ting, og du derfor ikke får gjort det.

Et sidste godt råd - eller 2

Oprydning plan rum for rum
© Getty Images

Vær sentimental - på den strategiske måde

… Så er det nemlig langt lettere at få ryddet ud. Du kender det sikkert selv: én af de største blokader for virkelig at få ryddet ud er, at du har svært ved at give slip på tingene. Hvad, hvis du kommer til at savne det? At mangle det? Du ved godt, at du sikkert glemmer alt om det (ude af syn, ude af sind) - men det er stadig svært.

En løsning er at fjerne det endelige i, at noget kasseres her og nu for evigt. Hvis du er sentimental eller tænker ‘hvad, hvis jeg får brug for denne her senere?’ om mange ting, så lav en kasse til dig selv, hvor du har lov at gemme nogle af de ting du tror, du måske alligevel får brug for. Tape kassen til og skriv på den, at det er eksempelvis køkkenting eller tøj (hvis du skriver det for detaljeret ender du med at kigge i kassen inden den ryger ud, og det er farligt…).

Stil den så i kælderen eller et andet sted, og hvis du ikke tager dig selv i at åbne kassen i løbet af de næste par måneder, så kan du roligt tage kassen med direkte til genbrug - uden at åbne den først. Du havde jo ikke brug for tingene. Sæt eventuelt en påmindelse på din telefon til om to-tre måneder, så du husker at få kassen ryddet helt ud af dit hjem, og den ikke får sneget sig tilbage.

Begræns dig selv til et antal maks sentimental-kasser og smid resten direkte på porten. På den måde får de mest sentimentale ting et pitstop, og når du så skal give slip på dem har du ikke følelsen af, at du kommer til at fortryde - for du har jo ikke savnet det.

Oprydning plan rum for rum
© Getty Images

Husk det store perspektiv

Noget af det mange ofte glemmer er at tænke i det store perspektiv for deres liv og hverdag på langt sigt. Bestem dig for, hvad der er vigtigst: at du, når du en sjælden gang imellem skal bruge en ny ting måske allerede har et eksemplar liggende et eller andet (uoverskueligt) sted i dit hjem - eller at din hverdag føles let, overskuelig og fri for rod?

Chancen for at du pludselig får brug for noget, du ikke har haft brug for i meget lang tid indtil videre, er relativt lille. Og selv hvis det sker, så er det nok ikke lige så slemt at skulle erhverve sig det igen de få par gange, det sker, som det er at skulle leve hver eneste dag i et hjem, der flyder over med ting. En oplagt mulighed her er også at leje dig til det, hvis det er muligt. Så hænger du ikke på den overfræser eller festkjole når du er færdig med den.