Sådan fyrer du op i pejsen
Det er snart tid til at fyre op i brændeovnen eller pejsen, og her får du et par optændingtips
Sådan fyrer du op i pejsen
De kolde stunder nærmer sig med hastige skridt, og her får du en guide til, og hvordan du tænder op i brændeovnen, og hvad du skal fyre med.
Forberedelse
Inden du putter brænde i din ovn, skal du være sikker på at træet er rent og tørt. Læs mere om, hvordan du tester om træet er tørt i afsnittet 'gode råd og lovgivning'.
Der er flere forskellige årsager til at brændet skal være tørt: dels får du mindre varme ud af dit brænde, hvis det er fugtigt, og dels bliver din ovn og skorsten helt sodet til - i værste tilfælde kan det føre til rust eller skorstensbrand.
Der skal være luft mellem træet og væggen i brændeovnen. Når du kløver brændet, så pas på at stykkerne ikke bliver for store. De fleste ovne kan klare en knude på 28 cm og derunder, og de må ikke være tykkere end 6-8 cm.
Optænding
Gode råd og lovgivning
Her i det sidste afsnit får du et par gode råd med på vejen og ikke mindst en påmindelse om, hvad du i følge loven ikke må fyre med.
Vådt træ
Nyfældet træ indeholder 50 % vand og det skal bringes helt ned på 18 % for at du bør fyre med det. Det tager mindst et år og gerne to at bringe fugtigheden ned på det anbefalede niveau.
Hvis du er i tvivl om træet har den rigtige tørhedsgrad kan du købe et apparat i byggemarkedet, der måler det nøjagtige vandindhold. Du kan også forsøge med et par gammeldaws metoder:
Slå brændestykkerne mod hinanden. Tørt brænde giver en skarp klang. Vådt brænde giver en dump lyd. Spyt på den ene ende af træstykket eller dyp enden i opvaskevand. Pust hårdt på den modsatte ende og hvis luften går lige igennem, så spyttet eller sæben bobler op, er træet tørt nok.
Sidst men ikke mindst, kan du lade det komme an på en prøve. Tænd op i ovnen og hvis træet ikke brænder med en klar gul flamme, men i stedet udvikler meget røg, så er stykket ikke tørt nok og træet kan derfor skade din ovn og skorsten.
Briketter
Hvis du vil fyre op i en længere periode, kan du bruge briketter af brunkul eller træ. Læg dem ovenpå trægløderne.
Lovgivning
Du må gerne fyre med ubehandlet affaldstræ fra træindustrien. Men du må IKKE fyre op med affald som paller, spånplade-rester, gamle plankeværk, havemøbler og alle andre former for behandlet træ (f. eks. imprægneret eller bleget med saltvand eller syre). Aflever det i steder på den lokale genbrugsstation.
Psst!
Der er i alt 600.000 træfyrede anlæg i Danmark. 550.000 af dem er brændeovne, pejse og lignende, og de resterende 50.000 resterende er brændefyr.
Kilder:
Hwam Heat: Brændeovnens ABC
idenyt.dk
trae.dk
groentansvar.dk