Sådan køber du kunst

Stjæl ideerne fra kunstanmelderen, galleriejeren og kunststylisten, inden du køber dit første værk. Du får deres tips, og tre vidt forskellige bud på god kunst

Katrine Kaul, kunststylist

"Lad dig ikke skræmme"
Trine Ross, kunstanmelder

Som barn blev Trine Ross slæbt med på det nordsjællandske museum Louisiana af sine forældre for at se på kunst. Siden har hun læst kunsthistorie, og de seneste syv år har hun anmeldt kunst i Politiken.

Hvilken stil er fremme nu?
Unge danske kunstnere maler meget figurativt med mennesker og dyr. Det kan blive for meget at have på sine vægge, hvis man har for mange af den slags. Husk at supplere med en anden stil.

Hvordan køber du selv kunst?
Det gør jeg ikke så meget. På mit studie talte man ikke så meget om, hvad tingene koster, men da jeg begyndte at arbejde for Politiken, fandt jeg ud af, hvad ting koster, og jeg har som regel ikke råd til at købe det, jeg gerne vil have. Det meste kunst har jeg arvet eller fået i gave.

Hvad skal man tænke over, inden man køber kunst?
Man skal være helt ærlig over for sig selv, om det siger en noget og ikke bare tænke på, om det er en kunstner med et navn, der står bag. Det er også en god idé at flytte rundt på værkerne derhjemme en gang imellem for at se tingene på en ny måde.

Hvad er rimeligt at betale?
Det kommer an på, hvem der har lavet værket. Med grafik ville jeg tænke mig meget om, hvis det koster over 800 kroner, men store værker koster som regel noget mere.

Oliemalerier kan fås fra 2.000 kroner på auktion og ellers fra 5.000 kroner, men kan sagtens være dyrere. Det dyreste og fineste kan køre op i en periode og stige helt vildt, uden at det nødvendigvis svarer til værdien.

Hvad er god kunst?
Det kommer an på, hvad man har tænkt sig med et værk. Det kan være flot kunst, men ikke holde til at være sammen med noget andet, man godt kan lide. Hvis et værk bliver mere værd, er det bare en sidegevinst. Det er svært at sige, hvad der bliver noget værd, så køb det, du kan lide, og det, du har råd til.
Hvad ønsker du dig?
Jeg kan godt lide, når der er en spænding mellem noget pænt og noget uhyggeligt. Jeg kunne godt tænke mig et tryk af Lise Blomberg, der laver lidt dystre billeder med dyr, der har menneskehoveder. Jeg kunne også godt tænke mig en unikaskulptur af Louise Hindsgavl.