Ikke kun fletskabet: Disse Ikea-møbler bliver solgt til mange gange købspriserne brugt

De fleste forbinder Ikea med budgetvenlige køb, knap så meget med investeringer. Men det kan vise sig, at du har gjort en virkelig god handel, da du besluttede dig for at gå den svenske saml selv-vej.

Ikea møbler på auktion
© Ikea

Selvom den gængse opfattelse er, at Ikea er stedet, hvor vi tager hen for de gode priser, ikke for langtidsholdbart design, så formår flere af deres produkter altså at gå over i historien som samleobjekter og regulære klassikere.

Tænk bare på Stockholm 2017-skabet, der, så snart det blev udfaset, blev solgt videre til dobbelt og nogle gange tre gange så meget, som prissedlen viste i varehuset. Det samme skete for Ilse Crawfords sofaseng 'Sinnerlig'.

Forklaringen, kan du læse mere om her.

Forestil dig så, hvis møblet har endnu flere år på bagen og kun blev produceret i 5 eksemplarer!

Det er tilfældet for Ikeas 'Cavelli'-stol fra 1958, som i maj slog rekorden for højeste slutpris for et Ikea-møbel på auktion.

Ikea stol auktion Cavelli
© Bukowskis

Fra fiasko til samleobjekt

Intet mindre end 189.875 svenske kroner (132.275 danske kroner, red.) måtte den nye ejer slippe for at kunne tage den særprægede stol med hjem, som i sit fødselsår blev solgt for sølle 200 danske kroner.

'Cavelli' bliver i dag betragtet som et af Ikeas mest banebrydende designs og blev skabt af Bengt Ruda, da han kom til firmaet i 1957.

Stik imod Ikeas øvrige møbler, som blev produceret med en lav pris og ditto omkostninger for øje, var Cavelli blevet produceret "uden at spare på noget", hvilket forklarer det knappe antal på blot 5 stykker.

Ikea stol auktion Vilbert
© Bukowskis

Men det er altså ikke kun limited edition Ikea-møbler som 'Cavelli' og dens fire søskende, der er rift om.

Adskillige Ikea-møbler fra 1990'erne og længere tilbage i tiden bliver solgt til høje summer på auktion – nogle, som endda fik en lunken modtagelse i deres samtid.

Det gælder blandt andet Werner Pantons 'Vilbert' stol, som kun var i butikkerne fra 1993-1994 pga et svigtende salg.

I dag sælges stolen for op til 11.000 kroner.

Ikea stol auktion Åke
© Bukowskis

Seneste auktion på et Ikea-møbel med imponerende slutpris var på disse 'Åke'-lænestole fra 1952, der blev solgt for 918 gange sin originale salgspris, som dog også kun var på 98 svenske kroner. Svigter hovedregningen dig, får du lige en hånd: det er 90.000 svenske kroner (62.600 danske kroner)!

Stolene her var endda ikke i komplet original stand, men har vinket farvel til sit originale betræk og fået en opdatering med fåreskin.

Ikea stol auktion Amiral
© Barnebys

Det er dog ikke altid helt så astronomiske priser, der er tale om, men stadig væsentlige stigninger.

Fx. blev lænestolen 'Amiral', der er designet af Karin Mobring for Ikea i 1970'erne, hvor den kostede 150 kroner, for nyligt solgt i et sæt til et hammerslag på cirka 19.873 danske kroner.

"Lidt" (i denne sammenhæng) har også ret!

Og det gælder for en lang række udgåede Ikea-møbler, at de er steget i pris og popularitet efter de ikke længere er at finde i den svenske møbellabyrint.

Så har du møbler, derhjemme, du ved er fra Ikea, og som har et årti eller mere på bagen, så træk lige vejret og vent med at skille dig af med dem, før du har tjekket, om du har en mindre formue stående, må budskabet lyde.

Kilder: Household Quotes, Ikea, Bukowskis, Bukowskis, 1stDibs, Barnebys