Eksperter fraråder: Undgå at shoppe disse 4 varer på Wish

Der er så utroligt mange fristende tilbud, men nogle af dem skal du gå HELT uden om!

Kvinde med en pakke bestilt fra Wish
© iStock

I Danmark elsker vi Wish

En Kay Bojesen-Abe til bare 38 kroner!? Eller en iPhone-oplader til kun 7 kroner? Det lyder jo for godt til at være sandt, og det er det altså også!

Ikke desto mindre er det den slags tilbud, du finder på den kinesiske webshop Wish. Her kan du købe produkter til en brøkdel af prisen, der normalt ville blive forlangt, og det er mange danskere faldet for.

En undersøgelse foretaget af PostNord i 2016 viste, at hver femte dansker havde foretaget et køb på sitet indenfor den seneste måned, og da 2.300 danskere i en anden rundspørge blev spurgt, hvor de sidst havde shoppet på nettet, lød svaret fra de fleste ”på Wish”.

Det skriver Forbrugerrådet Tænk i februarudgaven af deres medlemsblad i artiklen ”I Kina aner du ikke, hvad du køber”.

Kemi og dimser til skade for mennesker

Som titlen på artiklen antyder, er der ingen kontrol med produkterne købt via Wish, og det gør det svært for os som forbrugere at navigere i det store marked af billige kopier og utrolige tilbud. Produkterne lever ikke nødvendigvis op til de krav, der stilles i Danmark og EU til produktsikkerhed, og det er i det hele taget svært at kontrollere.

Blandt andet kan tingene købt på Wish indeholde skadelig kemi, være til fare for små børn og i det hele taget være af virkelig dårlig kvalitet.

Det afslørede Forbrugerrådet Tænks test af børnelegetøj købt på handelsportalen tilbage i december, og i den nyeste test af både køkkenredskaber, tøj, kosmetik og elektronik tegnes samme billede af det lotteri, det er, at købe varer på den slags udenlandske sites.

Fx. er den føromtalte oplader kvalitetsmæssigt ikke i top. Flere lignende er brændt sammen. Et reelt problem for et produkt, der oftes bruges uden opsyn.

Meget af børnelegetøjet indeholdt dele, der kunne rives løs og udgøre en kvælningsrisiko og flere produkter i kosmetik og køkkenredskabs-kategorien indeholdt skadelig kemi.

Derfor lyder rådet, at du skal undgå visse kategorier af varer på Wish, hvis du vil være sikker på ikke at ende med et produkt, der udgør en risiko for dig eller dine kære.

Undgå at shoppe disse ting på Wish og lignende sites

  • Elektriske produkter – de kan være brandfarlige
  • Legetøj, børnetøj og babyudstyr – manglende hensyn til sikkerhed og skadelige stoffer
  • Køkkenredskaber – skadelig kemi kommer i direkte kontakt med din mad
  • Kosmetik, plejeprodukter, tøj og rengøringsartikler – kan indeholde skadelige kemiske stoffer, der er hormonforstyrrende og allergifremkalende.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk