Her er den ene (vigtige) ting de fleste overser, når de vælger vægfarve

Og det er virkelig en skam! For med denne viden bliver det nemmere at vælge den bedste farve til dit rum.

vægfarve nuance
© Anitta Behrendt, Styling: Julie Løwenstein/Jotun

Det kan det være svært at vælge én farve til dine vægge ud af, hvad der føles som en milliard forskellige muligheder.

Og når du endelig har udvalgt dig en farve, måske lyseblå, flaskegrøn eller sart rosa, kan den fremstå som noget helt andet, når den endelig er kommet op på dine vægge.

Men der findes et trick til at undgå de grumme farvechok, som ofte skyldes lyset i rummet.

Tricket er, at blive opmærksom på, hvilken vej dine vinduer vender, og dermed hvor lyset kommer fra - og hvornår - og vælge nuance ud fra det.

LÆS OGSÅ Sådan former farver dit rum

Gode farver til sydvendte rum

Hvis rummet vender mod syd, er det her, du vil opleve mest naturligt lys i løbet af dagen, så hvorfor ikke dyrke det?

Brug farver med en varm base som fx denne smukke rosa nuance. Så kan den naturlige glød fra solens stråler for alvor nydes!

vægfarve nuance
© Jotun

Gode farver til østvendte rum

Østvendte rum får også en masse naturligt lys, men hovedsagligt i morgentimerne.

Inviter både sol og morgenstund indenfor med sarte blå eller grønlige toner, der rummer en undertone af gul og vil matche morgenlyset smukt - en drøm for hjemmets A-mennesker og en indretningsmæssig energibombe i din bolig.

vægfarve lys grøn
© Anitta Behrendt, Styling: Julie Løwenstein

Gode farver til nordvendte rum

Nordlige rum får ikke meget direkte sollys og har derfor oftere en køligere fornemmelse end sydvendte rum. Ofte er det soveværelser, der vender denne vej.

Dyrk den omfavnende stemning ved at brug mørke, mættede toner af blå eller grøn i soveværelset i stedet for at forsøge at trække i den anden retning. Her er brugt en dyb blå, som både skaber en hyggelig og afslappet atmosfære.

Er dit nordvendte rum et opholdsrum i dagtimerne, kan det være en god idé aktivt at forfølge en varmere tone for at bryde med det kølige så meget, som det nu er muligt. Her er dit valg af lyskilder også vigtigt. Brug pærer med varme toner til at simmulere det lys, der mangler fra naturens hånd. Du kan stadig vælge mørke farver, hvis du vil understrege hyggen, men juster tonen, så den ikke bliver for kold til din stue.

vægmaling blå
© Jotun

Gode farver til vestvendte rum

Det er her solen tager afsked hver dag med sin orange og rødlige salut, og lyset er derfor varmere end i nogen anden retning.

Brug det som en fordel og forstærk det varme skin med farver, der har diskrete rødlige toner fremfor fx blålige.

vægfarve nude
© Jotun

TIP Vest- og østvendte rum kan variere meget i løbet af dagen, da solen kigger ind på forskellige tidspunkter af dagen. Gør dig derfor overvejelser omkring hvornår du bruger de respektive rum mest og her fra kan du vælge om du vil dyrke en kølig eller varm stemning - begge dele fungerer godt.

Kilder: Farrow-ball.com, Domino.com og Lady.inspirationsblog.jotun.dk.