Hyldeknægte: 4 forskellige typer, du skal kende

Find det perfekte match til dine hylder blandt vores favoritter, der kan bidrage til både den stringente og den romantiske stil.

Hyldeknægt i messing og metal
© Maze / Ferm Living

Hylder er geniale i indretningen! Der er nemlig ingen regler for, hvor og hvor højt de skal hænge - og der er derfor uanede muligheder for, hvordan du kan bruge dem.

Men har du sagt hylde, må du også sige hyldeknægt.

Hyldeknægte er dem, der monteres direkte på væggen, hvorpå dine hylder ligges, så de holdes oppe og stabiliseres – og er et ofte undervurderet element i indretningen, der, trods manges umiddelbare indskydelse, kan have stor effekt.

Sådan vælger du de bedste hyldeknægte

Når du har besluttet, at du vil have hylder op, er det en god idé at starte med at vælge dine hyldeknægte.

Det er nemmere at finde eller få lavet en hylde, der passer til dine hyldeknægte, fremfor at gøre det den anden vej rundt.

Der findes et utal af varianter fra dem i træ, messing eller andet metal til de skjulte, der giver indtryk af, at dine hylder svæver frit og dermed har et let og luftigt udtryk.

Du kan som oftest finde hyldeknægtene de steder, du kan købe hylder - om så det er i dit lokale byggemarked eller i din favorit interiørbutik.

Vi har samlet et udpluk af de mange hyldeknægte, der findes, til dig. Og du kan springe direkte videre til din foretrukne type herunder:

Hyldeknægte i træ

Vælger du en hyldeknægt i ubehandlet træ kan det tilføre noget varmt og organisk til din indretning. Enten på en bohemet facon eller mere nyt og nordisk.

Retningen er afgjort ved udformningen. Fx kan hyldeknægte med profilfræsning give et mere romantisk og bohemet udtryk, mens de mere minimalistisk og stilrene af slagsen peger direkte ind i den nordiske, skandinaviske indretningsstil, vi er blevet så kendte for i udlandet.

Vælger du desuden en hyldeknægt, der har et tværgående stykke under kan du også bruge hulrummet her til opbevaring.

Hyldeknægte i metal

Har du brug for, at dine hylder skal kunne bære en betragtelig vægt er hyldeknægte i metal vejen frem.

Men metal hyldeknægtene kan også vælges udekukkende for deres æstetiske udtryk. Generelt bidrager de med lidt industrielt udtryk, hvis de fremstår rå og ubehandlede, hvorimod sortmalede kan give et cool grafisk udtryk. Og de hvide af slagsen, kan være den bedste løsning, hvis du ønsker at de skal glide mere i ét med en hvid væg.

Hyldeknægte i messing

Vælger du det gyldne materiale til at montere dine hylder på væggen, får du et skønt strejf af dekadence og elegance med i købet.

Materialet er de seneste år blevet mere og mere populært i indretning, og som hyldeknægte gør det sig (også) rigtig godt.

Skjulte hyldeknægte

Vil du have et totalt minimalistisk udtryk, kan du vælge at montere din hylde med usynlige hyldeknægte.

Den bedste måde at montere en hylde uden synlige beslag er med en hyldebærer med gevind, som skrues ind i væggen. Herefter skubbes hylden på plads på jernstangen, der nu stikker ud af væggen. Det er vigtigt at de forborede huller i hylden er helt lige, hvis hylden skal hænge lige. Denne løsning kræver desuden, at din hylde har en vis tykkelse.

Alternativt kan du købe hylder med indbyggede monteringsmulighed. Disse hylder går ofte også under navnet 'svævehylder' og kan fx findes i varehuse, som Jysk, Ikea, Silvan eller Bauhaus.