Monstera | Alt du skal vide om den populære plante
Monstera-planten er efterhånden kendt som 'bloggerplanten'. Her er alt, du skal vide for at lykkes med den flotte plante, der fås i et væld af smukke varianter.
Monstera Adansonii, Variegata, Obliqua, Minima – kært barn har mange navne. Fælles for dem alle er dog, at de er smukke varianter af den populære Monstera-plante, der kan pifte enhver indretning op.
Der findes i alt omkring 50 forskellige varianter, og de er alle kendetegnet ved finurlige huller og markeringer på deres ofte hjerteformede, grønne blade.
Den mest populære Monstera-variant er Monstera Deliciosa, der i Danmark også er kendt under navnet fingerfilodendron – opkaldt efter de fingerlignende blade.
De seneste år har den været utroligt populær på Instagram, hvilket har givet planten dens tilnavn 'bloggerplanten'. Populariteten skyldes både dens smukke blade, men også at den er utrolig nem at holde.
Er du også hoppet med på bølgen, og har du købt en flot plante fra Monstera-familien? Så har du sikkert en masse spørgsmål til, hvordan du bedst passer og plejer den smukke plante.
Du finder svarene her, hvor vi guider til, hvordan en Monstera skal passes.
Sådan skal en Monstera passes
Skal Monstera-planten stå lyst eller i skygge, ude eller inde, og hvor ofte skal den egentlig vandes?
Det er ikke altid nemt at finde rundt i, hvordan planter trives bedst – og derfor har vi samlet svarene på de mest gængse spørgsmål herunder.
God pasning!
Hvor tit skal en Monstera vandes?
En af fordelene ved en Monstera er, at den ikke kræver særligt meget vand. Den kan nemlig godt lide at tørre ud mellem vandingerne. Ofte skal Monsteraen defor kun vandes en gang om ugen.
Den er dog alligevel glad for fugt, da det er en regnskovsplante. Et sprøjt på bladene med en forstøver en gang imellem vil derfor være godt for den.
Hvis du oplever, at din Monstera græder - altså at det drypper fra plantens blade - skyldes det ofte overvanding. Når Monstera-planten har fået nok vand, udleder den nemlig resten gennem bladene – så det næsten ser ud som om, din Monstera græder.
TIP Du kan tjekke om din Monstera mangler vand, ved at stikke en finger i jorden. Er de øverste par centimeter tørre, er det tid til at give den vand.
Hvor meget lys kræver en Monstera?
En Monstera vil gerne stå lyst, men ikke direkte i solen. Du kan opleve, at bladende vender sig og gror efter solen. Det kan derfor være en god idé at dreje planten engang imellem.
Må min Monstera stå udenfor?
I udgangspunktet kan Monstera ikke tåle at stå udendørs. Monstera-planten er nemlig en regnskovsplante, som normalt lever i tropiske omgivelser. Derfor kan den ikke lide frostvejr og trives bedst i en lun stuetemperatur.
Hvorfor har min Monstera fået brune eller gule blade?
Får din Monstera gule eller brune blade? Eller dukker der måske sorte pletter op? Så er det tegn på, at den ikke har det godt.
Sorte pletter kan være tegn på, at din Monstera har brug for mere varme. Regnskovsplanter skal helst stå nogenlunde lunt. Flyt derfor din Monstera til et varmere sted.
Udtørrede og brune blade eller pletter kan opstå, hvis din Monstera står i direkte sol. Er ét af bladene blevet svedent, har det højst sandsynligt hvilet op ad et varmt vindue. Drej planten, så den kommer fri af vinduet.
Gullige blade på din Monstera kan forekomme, hvis du vander den for meget. Husk at lade jorden tørre ud mellem vandingerne.
Blege blade kan være tegn på, at din plante mangler næring. Find gødning hos din lokale planteskole.
Ingen huller i bladene kan være en blanding af to faktorer. For det første kan det tage tid, før hullerne udvikler sig – det er nemlig ikke alle bladene, der bliver 'født' med huller. For det andet kan det skyldes, at din Monstera ikke får lys nok.
Må jeg klippe luftrødderne af min Monstera?
Ja, de lange rødder kan du i princippet bare klippe af. Din Monstera Deliciosa – eller fingerfilodendron – vil dog have bedre af, hvis du bare stikker dem ned i potten igen, eller giver dem noget at kravle op ad.
I naturen bruger Monstera-planten nemlig dens luftrødder til at klatre op ad regnskovens træer.
Det samme gælder for Monstera Adansonii, der også er kendt som Monkey Mask Plant. Den kendes på de hullede blade og vokser som lange stængler, der har godt af enten at kunne kravle op af en plantestøtte eller hænge ud over kanten på en hylde eller en hængende urtepotte.
Går du efter junglestemning i hjemmet, kan du med fordel give din Monstera en plantestøtte i form af en blomsterpind – eller endnu bedre: en mospind, som den kan klatre op ad og støtte sig til.
Mospindens overflade giver planten de bedste forudsætninger for at klatre op og blive stor og flot.
Er Monstera giftig?
Både ja og nej.
Som med så mange andre stueplanter, er en Monstera giftig, hvis du sætter tænderne i den. Det gælder for både voksne, børn og kæledyr. Mens børn kan få udslæt af at smage på planten, så kan især katte kan få kramper, slagtilfælde, smerter og hævelser.
Hertil er det dog vigtigt at pointere, at sålænge du bruger din sunde fornuft og vasker hænder efter berøring og ikke lader små børn få fat i den, kan du sagtens have den flotte plante stående i hjemmet uden problemer.
Og hvad de færreste nok ved, er, at den mest populære Monstera, Monstera Deliciosa, faktisk kan udvikle blomster og give frugt. Den monstera-frugt er ikke giftig for mennesker, men smager af en blanding af ananas og banan.
Kan jeg tage stiklinger af min Monstera?
Ja, det kan du sagtens. Planterne i Monstera-familien vokser under de rigtige forhold utrolig hurtigt. Den er derfor oplagt at tage stiklinger af eller dele i mindre planter, hvis den bliver for stor.
Sådan tager du en stikling af din Monstera
En Monsteras stængler vokser i små grupper, der er samlet i led. For at tage en stikling, skal du lokalisere disse led.
- Vælg en stængel, du vil tage udgangspunkt i. Følg stænglen ned mod jorden, indtil du kommer til udsprunget af 2-3 stængler.
- Hvis leddet har en begyndende luftrod, kan du bruge dette led til en ny stikling.
- Klip umiddelbart under led og rod.
- Plant stiklingen i en lille potte eller vase med fugtig jord. Det er vigtigt at både led og luftrødder er dækket af jorden.
- Spray eller vand stiklingen.
- Pak potten ind i en plastikpose, for at holde jorden fugtig.
- Stil potten et varmt og lyst sted.
- Efter 3-8 uger har rødderne en længde på omkring 3-4 cm.
- Nu kan du flytte stiklingen over i en rigtig potte.
Sådan deler du din Monstera
Har din monstera vokset sig alt for stor, kan du enten give den en større potte eller dele den i mindre dele.
- Er din plante ikke klar til at blive delt, vil du ikke kunne skille rødderne ad.
- Tag planten op af potten.
- Fjern forsigtigt jorden fra rødderne.
- Skil forsigtigt rødderne fra hinanden.
- Plant dine klumper af rødder i nye potter med fugtig jord.
- Nu er din monstera delt og klar til at vokse sig til nye kæmper!
TIP Selvom en fuldvoksen Monstera foretrækker lidt tørke mellem vandingerne, er det vigtigt at holde jorden ekstra fugtig de første uger.
LÆS OGSÅ Den ultimative planteguide: Alt du skal vide om planter.