Vatpinde og 9 andre ting udgør 70 procent af al affald i naturen

Snart er det slut med at bruge vatpinde, som du kender dem.

Vatpinde i glas
© iStock

Måske har du allerede udskiftet dine karklude med hjemmestrikkede eller mikroplastfri versioner, men der er endnu mere, du nemt kan gøre, for at mindske dit eget aftryk på klodens have og strande.

I en artikel fra Danmarks Naturfredningsforening fremgår det, at 10 dagligdagsprodukter udgør 70 procent af alt det affald, der ender i vores natur og især på strande og i havet, hvor konsekvenserne er næsten uoverskuelige, som du måske allerede ved.

Tallene stammer fra EU-kommissionen, der har offentliggjort de 10 værste syndere, og nu vil kommissionen gå hårdt til værks for at mindske problemet.

Vink farvel til vatpinde af plastik

Det betyder blandt andet, at der er udsigt til, at vatpinde af plast skal forbydes inden for de kommende år. Det samme gælder for engangsservice og sugerør.

Selvom mængden af plastik i en vatpind kan virke minimal, så er effekten det ikke på miljøet. Mange ender direkte i verdenshavene, når de fx bliver skyllet ud i toilettet, hvor de ikke altid bliver fanget af rensningsanlægget.

Fælles for de kommende forbudte sager er, at der findes gode alternativer – heldigvis! Så brug vatpinde af papir eller træ og udskift servicen af plast med nedbrydeligt, som du finder i mange supermarkeder.

Din iskaffe, sodavand og sushi er også syndig

For de resterende otte produkter, der blandt andet omfatter plastikkopper, flasker og madbeholdere, vil der følge mere lempelige restriktioner og det vil være op til hvert enkelt land at nedbringe forbruget og informere om de skadelige konsekvenser. Desuden vil producenterne også få et ansvar i forhold til oprydningen.

Se hele listen over produkter, og hvad du kan bruge som alternativ på Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside.