Sommerens hotteste plante er noget, du skal blære dig med!

Indret dig med en af de allerdejligste planter, som heldigvis oplever en rennæssance for tiden. Du slipper dog ikke af sted med kun at vande den sporadisk.

citrontræer
© Getty Images

Og hvilken plante er det så, der er lidt af en omgang blær?

Det er citrontræet.

Det fine træ har den dejligste duft fra de hvide blomster og bladene dufter sødt af citron. Men et citrontræ er ikke for de svage amatørgardenere. Et citrontræ kræver engagement på niveauet lige før en hundehvalp, så har du et frodigt et stående derhjemme, må du godt blære dig!

Citrontræ: Det skal der til

Derfor skal du gøre op med dig selv, om du er opgaven voksen, inden du stikker i dit lokale plantecenter - eller måske endda bare lige ned om hjørnet til din favoritkøbmand; træernes popularitet har efterhånden vokset sig så stor, at du kan få et med i posen, når du skal have en liter mælk.

Citrontræ indenfor

Hvor skal et citrontræ stå?

Og hvad kræver de så, de fine citrontræer?

De kræver masser af lys, uanset om de står inde eller ude, men de tåler hverken kulde (temperaturer under 8 grader) eller træk.

Derfor kræver placeringen nøje overvejelse, og kun fra maj til september holder de til at stå udendørs. Af samme årsag kategoriseres de som terrasseplanter - altså ikke permanente haveplanter heroppe nordpå.

Desuden er det alfa og omega, at dit citrontræ aldrig udtørrer. Så er kampen tabt.

Derfor skal du være over dit træ hele sommeren igennem, mens det er i vækst. Om vinteren går det i dvale og kræver mindre vand.

Det betyder, at dit træ altså kræver barnepige, hvis du har tænkt dig at drage på en solrig sommerferie - fx til citronens hjemstavn ved Middelhavet.

Postevand er citrontræets fjende!

Et andet lille benspænd er vandet.

Det går nemlig ikke at hælde vand fra hanen ned i krukken.

Et citrontræ skal have kalkfrit vand, som det kender det fra hjemstavnen. Enten kogt eller endnu bedre opsamlet regnvand.

Tre ud af fire gange skal vandet tilsættes citrusgødning - en særlig flydende, gul gødning, der giver næring til lige præcis citrus. Omplanter du træet, skal det være i særlig citrusjord.

Husk at bade dine citroner

Citrontræer stammer fra steder med høj luftfugtighed og trives bedst i fugtig luft med jævn cirkulation. For at efterligne dette forhold, kan du stille træet ud om sommeren, men er du helst fri for det, kan du forsøge dig med en luftforstøver og god udluftning - men her forringer du altså oddsene for overlevelse betragteligt, for som nævnt tidligere, må dit træ ikke få hverken træk eller kulde.

Med andre ord skal du iscenesætte det perfekte totalteater og bilde dit lille frugttræ ind, at det stadig befinder sig i Middelhavsområdet med alt, hvad dertil hører af høj luftfugtighed, varme og kalkfrie sjusser.

Men lykkes det, har du det fineste træ, der ikke bare pynter med sine friske gule frugter, men som endda kan bidrage til dine kulinariske udfoldelser og selvtilliden!