Tapet-guide: Her er de bedste tapetbrands og -butikker

Kom bedst fra start, når du skal ud og købe nyt tapet. Her får du de bedste tips til, hvad du skal tænke på, inden du køber, hvordan du sætter det pænest op, og hvem der laver de flotteste tapeter.

Tapet i forskellige mønstre

Alt, du skal vide om tapet

Tapet kan bidrage med noget helt unikt i indretningen, og har med mellemrum været på… ja, tapetet uden nogensinde at forsvinde helt væk i glemslen.

I 70’erne var det de storblomstrede, brune versioner, senere har fototapetet været i særligt høj kurs og i dag er tapetet tilbage igen i endnu en fin form.

Det er især de opsigtsvækkende mønstre, der får plads i folks hjem nu. Dem med jungleprint og flotte blomster har kronede dage.

Her får du overblikket over de hotteste brands, og hvor du kan købe det bedste tapet. Vi guider dig også til, hvordan du finder ud af hvor meget, du skal bruge. Til slut guider vi dig til at opsætte dit tapet for det allerbedste resultat - klik på emnerne for at springe til afsnittet.

Tapet med blomster hos Ellos

Tapet kan være med til at samle et rum på smukkeste vis, som her på dette billede fra Ellos, hvor interiørets brune nuancer går igen i tapetet.

© Ellos

5 ting, du skal vide, inden du køber tapet

1 Tag højde for din egen stil Når du vælger tapet, er det vigtigt at tage højde for stilen i din egen bolig. Det er let at falde for et flot mønster, men overvej om det passer til din indretning.

2 Vælg den nemme løsning

Brug ‘WallSmart’-kvalitet, når du sætter tapet op. Det skal ikke smøres ind i klister og ligge og trække på et tapetbord. I stedet skal du bare smøre lim på væggen, hvorefter du sætter tapetet direkte op fra rullen. Tapetet er desuden formstabilt, så du slipper for overraskende luftlommer.

3 Køb mange ruller
Husk at tjekke, at dine ruller har samme tryknummer eller ’batch number’. Det sikrer, at du får den helt samme farve fra samme trykproces. Køb derfor altid rigeligt og tjek, at du kan levere tilbage - på den måde sikrer du dig mod farveforskelle.
4 Regn dit forbrug ud**
En standard-rulle tapet er 53 cm bred og 10 meter lang. Når du skal udregne dit forbrug, skal du huske at tage højde for mønsterpasning, som kan medføre lidt spild.

5 Væggen skal være glat**
Vær opmærksom på, at mange moderne tapeter er helt glatte (man er gået væk fra de gammeldags typer med struktur), og derfor er det vigtigt, at din væg er så glat som muligt, inden du tapetserer. Hvis du gerne vil have gjort din væg mere jævn, kan du spartle den op med sandspartel eller bruge en kraftig grundtapet til ujævnheder.
PSSST!** Sæt prikken over i'et i din indretning med de helt rigtige gardiner. Her finder du vores store guide til alt, du skal vide om gardiner og hvor du skal købe dem.

De bedste tapetbrands

Der findes utallige tapeter med mønstre, der kan tilføre noget ekstra til din indretning.

© iStock

De bedste producenter af flot tapet

Romantisk blomstret tapet fra Borås

Borås er kendt for deres fine, romantiske mønstre.

© Borås

Borås

Sveriges ældste tapetmærke er kendt for deres fine mønstre med en nostalgisk nerve. Det er hos dem, du finder striber, småblomster og eventyrligt tapet med små alfer og blomster.

LÆS OGSÅ Sådan fjerner du nemt savsmuldstapet.

Se udvalget af tapeter her

Prikket tapet med guld fra Ferm Living

Ferm Living laver også de fineste tapeter som dette med fine guldstrejf.

© Ferm Living

Ferm Living

Det danske mærke er stærke indenfor det grafiske tapet med smukke, diskrete mønstre i pasteller og støvede nuancer af mørkeblå og grøn. Især deres harlekinmønstrede tapet har været et hit.

Se udvalget af tapeter her

Jungletapet

Cole & Sons Savuti-tapet er blevet populært og bruges på alt fra barer til børneværelser.

© Cole & Son

Cole & Son

Skal det være vildt, skal det være Cole & Son. Det engelske tapetmærke står bag nogle af de mest spektakulære tapeter med elementer af jungle, dyr og vilde blomster. Deres samarbejde med italienske Fornasetti er særligt bemærkelsesværdigt med finurlige elementer og overraskende farvesammensætninger.

Se udvalget af tapeter her

Art Deco Tapet

Morris & Co er kendt for deres opsigtsvækkende mønstre, der gør en afgørende forskel i indretningen.

© Morrison & Co

Morrison & Co

Den britiske designer William Morris står bag dette mærke, der er kendt for sine vilde, storslåede mønstre, der tilfører overdådighed til enhver væg (eller andet). Du finder en hel del flora inspirerede mønstre med både blomster og blade, mens også de mere abstrakte, storladne mønstre. Ofte farverige og opsigtsvækkende.

Se udvalget af tapeter her

Mønstret tapet

Tapet Cafés sortiment er stilfulde og unikke i deres simpelthed og dette blå er et godt eksempel.

© Tapet Café

Tapet Café

Bag Tapet Café står ægteparret Jannik Martensen-Larsen og Helene Blanche. Sidstnævnte er kunstneren bag de smukke print, der kendetegner deres kollektioner og gør sig godt i alle hjemmets rum. Uanset om du er til de farverige mønstre eller mere dæmpede, finder du dem i Tapet Cafés sortiment.

Se udvalget af tapeter her

Stribet tapet

Striberne fra Mandrup Poulsen går aldrig af mode. De er tidløse og elegante.

© Mandrup Poulsen Tapet

Mandrup Poulsen

Danmarks største forhandler af tapet har også designet sit eget. Alle tapeterne er stribede i delikate, sarte farver og nemme at sætte op. Så ved du, at du specifikt går efter striber, så husk at tjekke deres lille kollektion ud.

Se udvalget af tapeter her

Grafisk tapet

Tapetkøb på budget kan gøres hos Ellos, hvor det fine design ikke koster en formue.

© Ellos

Ellos

Ellos, der er kendt for deres webshop med både mode og boligtilbehør er også en spiller på tapetmarkedet - en ret budgetvenlig en af slagsen. Deres tapeter rammer de brede tendenser og fås både med grafiske mønstre og blomster.

Se udvalget af tapeter her

Blomstret tapet

Det smukke ved retro-tapet er, at de ikke længere produceres, og du derfor har fundet noget ret unikt.

© Retro Villa

Retro Villa

Hos Retro Villa finder du helt unikke retro tapeter, der ikke fås mange andre steder. Det betyder, at du kan sætte dit helt eget præg på et rum med de fineste blomsterprint og mønstre, der gemmer på sin helt egen historie.

Se udvalget af tapeter her

Fototapet

Tapet behøver ikke kun være abstrakt eller grafiske. Her er det en rusten væg, der er skabt med tapet.

© Illux

Illux - fototapet

Hos Illux gør de sig især i det populære fototapet, du kan få skræddersyet efter dine drømme og sætte, hvor i huset, du vil. Kravet til det billede, du gerne vil have forvandlet til tapet er, at det er minimum 4 megapixels (og max 1024 MB).

Palmetapet

Jungletapet er noget af det hotteste. De bruges både i entreer, på badeværelser og børneværelser og tilfører liv og wauwfaktor til dit hjem.

© Tapet Forum

3 webshops, der sælger næsten alt indenfor tapet

TapetForum

Tapetforum forhandler nogle af de førende mærker indenfor tapet. Blandt andet Borås, Ferm Living og Cole & Son samt deres eget mærke, som producerer et af de mest populære palmetapeter.

Shop her

Tapethuset

Hos tapethuset finder du det meste. Alt fra særprægede print til savsmuldstapet, korktapet og flamingotapet. Det er et godt sted at klikke rundt, hvis du vil have inspiration og slet ikke ved, hvad du er på udkig efter. Her får du nemlig lidt af det hele.

Shop her

Flügger

Flügger er for mange forbundet med maling, men sælger også et fint sortiment af tapet, der dækker nogle af de bredeste tendenser; striber, blomster og børneværelsestapet. Så uanset om du vil have det vildt eller mere dæmpet finder du noget, du kan bruge her.

Shopher

Tapetopsætning med pensel

Tapetopsætning kan være en klistret omgang, hvis du ikke gør det rigtigt.

© iStock

Tip til opsætning af tapet

  • Medmindre andet er anført på rullen, skal du altid smøre klisteret på tapetet og ikke på den genstand, der skal tapetseres. Ellers får du luftbobler under tapetet.
  • Vær forsigtig med tapetet, når du har smurt klister på - det bliver skrøbeligt, og du risikerer nemt at stikke hul i det med fx en spartel.
  • Skal du tapetsere en væg, er det en god idé at skære alle banerne ud først. Så ender du ikke med at skulle stå og skære ud på et klistret arbejdsbord.
  • Tapetserer du et møbel, bør du give det to gange mat lak, evt. gulvlak, for at gøre det mere holdbart og nemmere at tørre over med en fugtig klud.