Sådan indretter du dig til et smukkere lysindfald

Naturligt lys i hjemmet gør ikke kun noget særligt for stemningen. Det giver også en fornemmelse af mere plads og får træmøbler og glasvaser til at stå ekstra smukt frem. Indret dig til mere dagslys med disse 4 tips.

Et køkken fuld af morgenlys eller en stue badet i eftermiddagens varme solstråler. Dagslys gør noget særligt for humøret, varmen og den måde, vi oplever rummets farver og former.

Heldigvis behøver du ikke at flytte for at få et hjem med mere dagslys. For selvom vinduernes størrelse selvfølgelig spiller den vigtigste rolle, gør farver i rummet, møblernes overflader og placering af vinduerne også en enorm forskel. Vi har samlet 4 tips til, hvordan du kan indrette dig til mere dagslys.

1) Find balancen i farverne

En mørk væg eller mørke gulve kan se flot ud. Men drømmer du om mere dagslys i rummet, skal du holde dig til lyse toner på dine vægge og gulve. Lyse farver reflekterer nemlig lyset og trækker lysstrålerne længere ind i rummet, mens mørke farver absorberer lyset og får rummet til at virke mindre.

Du behøver dog ikke at holde alt lyst for at få mest muligt dagslys. Fremhæv møbler, som et vitrineskab eller en sofa, med en mørk eller stærk farve. Ved kun at bruge farven på en lille overflade eller et enkelt møbel skaber du en kontrast til lyset, og det giver en fornemmelse af mere plads og et større rum.

Hvide gulve reflekterer lyset fra ovenlysvinduerne og får rummet til at virke både større og lysere, mens den sorte sofa og planten skaber en kontrast, der giver rummet dybde.

© Velux

2) Brug dine møbler

Har du kun mørke møbler i dit rum, så overvej at skifte nogle af dem ud med lysere overflader, og skal du have en ny sofa, så kig efter de lyse udgaver. Lyse og blanke flader får rummet til at virke lysere og får samtidig de mørke møbler, du har tilbage, til at stå endnu smukkere frem.

En reol ved siden af vinduet kan også sluge lyset, selvom den ikke dækker vinduet. Det er derfor en god idé at stille dine reoler længst væk fra vinduet. Prøv i stedet at lægge et lyst eller hvidt tæppe foran vinduet, som modsat vil trække lyset længere ind.

Planter i vindueskarmen kan rent faktisk også stjæle noget af dagslyset, selvom de ikke dækker hele vinduet. Stil planter på reolerne eller hæng dem op i stedet for.

3) Tilføj fine glasdetaljer

Brug blanke detaljer og materialer i rummet. De reflekterer lyset smukt og sender lysstråler længere ind i hjemmet. Det kan være et fint, dekorativt spejl på væggen, en smukt krystallysekrone i loftet, eller de populære glasvaser eller vitrineskabe.

Du kan også undersøge, om du kan tilføje indendørs vinduer. De giver ikke kun dit hjem et lækkert industrielt udtryk, det er også en smart måde at adskille rum og stadig trække lyset ind gennem hele boligen.

Ovenlysvinduer og lyse vægge får både træmøbler og snedkerkøkkenet til at lyse mere op i den nyrenoverede patriciavilla fra 1980'erne.

4) Få lyset ind fra flere vinkler

Bor du i et hus eller i øverste lejlighed, er du en af de heldige, der kan få ovenlysvinduer. Dagslys fra flere vinkler giver fornemmelsen af mere plads og et smukt, varieret dagslys hele dagen.

Ovenlysvinduer giver samtidig mulighed for at få lys ind i hjemmets mørke rum, og det kan give en fornemmelse af, at der er mere luft og højere til loftet i hjemmet.