Skal du betale skat af dine loppesalg?

Pengekassen klirer efter weekendens loppemarked – men kan du bare stikke pengene i lommen eller skal skattefar have fingrene i dem?

© Istock

Ud med det gamle

Der er ingen grund til, at de gamle vaser, den ubrugte parfume eller det aflagte festoutfit ligger og samler støv, når de kan veksles til kolde kontanter. Byerne landet rundt bugner med loppemarkeder og de online tjenester som DBA, Trendsales og eBay gør det nemt, at komme af med genbrugsguldet. Men hvordan er det lige med skattereglerne? Ifølge advokatfuldmægtig Rasmus Lund Petersen fra Avodan holder Skat i højere og højere grad øje med, når man eksempelvis sætter tøj til salg på Trendsales eller sælger møblerne på DBA.

Derfor er der godt grund til, at holde sig på den rette side af reglerne. Desværre er skattesystemet ikke lige til at greje. ”Om du skal betale skat af din fortjeneste, afhænger af en række forhold, som Skat vurderer samlet. Er det regelmæssige salg, har du en stor fortjeneste, er det videresalg af tøj end salg af privat tøj fra klædeskabet, osv.” forklarer Rasmus Lund Petersen. Det er altså ikke helt nemt, at finde rundt i – men hvis du følger tre nedenstående råd, er du godt på vej.

1. Privat salg er skattefrit

Som udgangspunkt er al privat salg skattefrit – uanset om det sker via online medier eller på det lokale loppemarked. Du kan altså sagtens sælge sofaen eller buksedragten på loppemarkedet eller på nettet uden, at opgive det til skat. Vær dog opmærksom på, at Skat følger med for at vurdere, om dit salg nærmer sig en professionel virksomhed.### 2. Hyppige salg kan være hobbyvirksomhed

Hvis dit loppesalg tager fart, og du omsætter for flere og flere penge – eksempelvis, hvis du får en høj fortjeneste og begynder at opkøbe tøj og møbler for at sælge det videre på regelmæssig basis, skal du passe på. Ifølge advokaten kan Skat så vurdere, at du driver hobbyvirksomhed, og at du derfor skal betale skat af et eventuelt overskud. ### 3. Overskud kan betyde erhvervsvirksomhed

Hvis du driver dine køb og salg på en professionel og regelmæssig måde – måske gennem en Instagram-profil, facebookside eller lignende – kan Skat vurdere, at dine loppesalg er en erhvervsmæssig virksomhed. Hvis formålet er at få overskud enten nu og her eller på længere sigt, skal Skat indblandes. Er du ligefrem ’professionel kræmmer’, skal du både momsregistreres ligesom du skal registrere dine salg - for eksempel med simple fakturaer.
Kilde Avodan.