Skyldig! Efter 5,5 år på et boligmagasin begår jeg stadig denne fejl

Der findes ingen præcise regler for indretning, men efter snart 6 år på et boligmagasin ved jeg, at der findes gode tommelfingerregler af en grund.

Vi har haft diskussionen på redaktionen flere gange over de seneste 5,5 år, hvor jeg har været ansat som digital redaktør:

Kan man tale om regler i indretning?

Argumentet imod er, at der ikke findes regler, når det drejer sig om noget, som kort og godt er et spørgsmål om smag.

Argumentet for er, at du godt kan opsætte nogle tommelfingerregler for, hvordan du ender med et udtryk, der rammer indenfor den generelle, brede opfattelse af god smag.

Fx er det ikke godt, hvis møbler står for tæt.

De fleste vil gerne undgå, at det ser ud som om, at man skal krabbe sig ind mellem sofa og lænestol for at sætte sig til rette.

Derfor kan vi tale om tommelfingerregler for gangarealer og passageplads.

En anden tommelfingerregel handler om brugen af nips.

“Reglen” lyder, at du bør samle din nips i grupper i stedet for at sprede den tyndt ud, som på første billeder herunder.

Saml i stedet tingene i små klynger af højere og lavere ting blandet og skab et mere roligt, men stadig dynamisk udtryk, som på det andet billede, du ser ved at swipe.

FØR

Anitta Behrendt, redigeret af Mi Skjold Brix

EFTER

Anitta Behrendt, redigeret af Mi Skjold Brix

Det er denne "nips"-regel, jeg personligt er skyldig i at bryde.

Det eneste eksempel, der egentlig kom lidt bag på mig, er på min skænk. En aften lægger mærke til, at jeg lige præcis har sat en lampe, en potte, en skål, en vase og en lysestage med cirka samme afstand på tværs af de 140 centimeter uden at tænke over det.

Da jeg mere bevidst forholder mig til det, bliver det ret tydeligt, at det ikke ser super veloplagt ud. Mest ret rodet ud.

I dag står lampen og vasen derfor ved siden af hinanden i venstre side.

Så er der en "pause".

Krukken står alene lidt til højre for midten, mens skålen og lysestagen plus en lille bonbonniere nu står samlet helt til højre.

Jeg har ikke længere en nagende trang til at rydde op på skænken, fordi det ikke ser rodet ud længere.

Udtrykket er blevet mere roligt og interessant, fordi det hele ikke længere står på en lige linje, men forskudt og i varierende højder.

Det har efterladt plads til "pauser" i indretningen, så tingene kommer mere til sin ret.

Prøv selv, om ikke også dit nips bliver mere interessant at kigge på, når du sætter det sammen i små stilleben i stedet for at sprede det ud.