Slip af med rodet med Marie Kondos 7 vigtigste tips

”Når du får styr på dit hjem, får du også styr på dit liv” lyder det fra den populære oprydningsguru, der startede sit firma i en alder af 19. I dag er hun 34 år og har for alvor fået styr på rodet!

© KonMari Media Inc

En undersøgelse fra 2016 viste, at desto mere rod folk havde i hjemmet, desto lavere var deres livskvalitet - deraf titlen: ”The Dark Side of the Home”.

Men noget tyder på, at den japanske oprydningsguru Marie Kondo har vidst det i lang tid.

Oprydningskonsulenten blev verdenskendt, da hun i 2014 lancerede sin bog ’Magisk oprydning – en simpel, effektiv metode, der skaber plads til det, du elsker’, som sikrede hende status som en af de 100 mest indflydelsesrige personer i 2015 ifølge Time Magazine.

Med sin nye serie på Netflix, ”Tidying up with Marie Kondo” er hun igen på alles læber – og det samme er hendes råd til, hvordan du slipper af med rodet i dit hjem – og dermed også i dit sind, som det lyder fra eksperten selv i hendes bestseller:

”Når du får styr på dit hjem, får du også styr på dig selv og din fortid (...) Resultatet bliver, at du tydeligt kan se, hvad du har brug for, og hvad du ikke har brug for. Og hvad du skal og ikke skal gøre”.

Hun kalder det KonMari

Kondo har udviklet oprydningsfilosofien KonMari, der er rygraden i hendes missionering mod rod og hendes fanskare er mildest talt massiv og verdensomspændende!

Vi har kogt Kondos filosofi ned til de vigtigste tips til at få bugt med rodet derhjemme, så du kan tage essensen af hendes bevægelse med dig videre i retning mod lidt mere zen, lidt mindre larm.

1 Visualiser dit drømmehjem

Én af de største misforståelser, der omgærer Kondos filosofi er, at det blot er et redskab til at slippe af med rod.

Ifølge bagkvinden er det meget mere end det!

Det er en vej til større glæde, fordi du ikke bare slipper af med rod, men også finder ind til, hvad der gør dig glad.

Derfor skal du starte med at visualisere, hvilket hjem du vil bo i, og hvordan du vil bo og leve der. Altså, hvad den ideelle livsstil er for dig og dermed hvorfor, du giver dig i kast med denne rejse.

2 Tøjet først

KonMari-metoden går blandt andet ud på, at du ikke rydder op rum for rum, men derimod kategori for kategori.

For at få succes med din totaloprydning derhjemme er det vigtigt, at du gør det i følgende rækkefølge: tøj, bøger, papirer, småting og ting med affektionsværdi.

På den måde varmer du langsomt op til at kunne tage stilling til de ting, hvor der er mest på spil, nemlig følelser. Kondo mener således, at tøj er det nemmeste at være nøgtern omkring.

Tag alt frem indenfor en given kategori og saml det ét sted, så du har overblikket over, hvor meget der er.

Del det hele ind i bunker af ”behold”, ”giv væk” eller ”smid ud”.

3 Stil dig selv dette ene spørgsmål

Måden, du finder ud af, hvad du skal skille dig af med, er ved at mærke efter, om den ting, du skal vurdere, tænder en gnist af glæde i dig – eller ej.

Gør den ikke, skal du skille dig af med den, så du til sidst kun har ting, der gør dig glad. Det er ikke bare en fysisk, men også mental frigørelse, som gør det nemmere at nå derhen, hvor du ønsker.

4 Drop opmagasinering af ting

Hav tillid til din egen dømmekraft! Drop at gemme alt det, du har sorteret fra.

For selvom det måske rent visuelt hjælper, at det er kommet i kælderen, så hjælper det ikke mentalt, før du har sagt helt farvel til det.

En af Kondos kæpheste er, at du tager afsked med dine overflødige ejendele på højtidelig vis ved at sige ”tak for din service”, inden du skiller dig af med dem.

5 ALT skal have en plads!

Først når du har gennemgået og sorteret alt, du har, er du klar til at finde en plads til det.

Og hver en lille ting skal have en fast plads, så du ved, hvor du skal gøre af dem og kan holde dit hjem ryddeligt - også bag låger og døre.

6 Fold tøjet smart og få meget mere plads

Noget af det, Kondos fans er særligt begejstrede for, er hendes metode til at folde tøj, når det skal lægges på plads.

Hendes teknik giver langt bedre overblik og udnytter pladsen i skuffer på bedste vis og bruges faktisk til alle tekstiler - også strømper, håndklæder og sengetøj.

Se, hvordan du folder nogle af de mest gængse beklædningsgenstande i videoen her.

7 Æsker, æsker, æsker

Én af de ting, Kondo opfordrer seerne til at gemme (selvom de ikke ligefrem tænder en gnist) er æsker.

Skotøjsæsker og andet, der kan hjælpe dig med at skabe overblik i skuffer ved at dele tingene op. Så hav det i mente, næsten gang, du overvejer at kaste en kasse overbord.