6 måder at gøre dit soveværelse mere bæredygtigt

Se, hvordan blogger og influencer Rockpaperdresses har gjort soveværelset til et bæredygtigt helle og få vores seks gode tips til at skabe et sundt og rart soveværelse.

Soveværelset er det rum, som vi klart bruger mest tid i på en almindelig dag med både arbejde og pligter. Syv timer skulle vi som minimum gerne tilbringe i soveværelset, for nogle måske endda mere.

Samtidig er soveværelset et rum, hvor vi gerne skal kunne lade op til næste dags strabadser. Her skal vi finde ro og afstresning.

Derfor er flere og flere også blevet opmærksomme på at tænke grundigt over, hvordan soveværelset er indrettet til at støtte op om vores daglige restitution. Og det giver god mening at gøre rummet så bæredygtigt som muligt, så vi får et sundt miljø at sove i.

En af dem, der har haft et bæredygtigt fokus på sit soveværelse, er blogger og influencer Cathrine Widunok Wichmand – også kendt som Rockpaperdresses – der til daglig deler ud af sit liv på Instagram og blog, hvor hun – og hendes følgere – blandt andet hver mandag kommer med tips og tricks til en mere bæredygtig hverdag. Dette rum for inspiration til en mere bæredygtig hverdag kalder hun #MiljøMandag.

Kom med ind i hendes soveværelse her og hør Cathrine fortælle om, hvordan hun har forsøgt at skabe et sundt, behageligt og bæredygtigt rum.

Vores 6 genveje til det bæredygtige soveværelse

1. Tænk over rummets materialer

Hvis du står foran at skulle sætte dit soveværelse i stand eller måske bare opgradere det en anelse, så er det værd at overveje, hvilke materialer du bruger.

Der findes fx masser af miljøvenligt naturmaling, der er økologisk, så du er sikker på, at du ikke smører kemi på dine vægge. Et eksempel er malingen REN, der blandt andet er kendt for en naturlig antibakteriel og skimmelhæmmende effekt.

Du kan også gøre som Cathrine og bruge linoleum i din indretning. Linoleum er et naturprodukt ligesom træ, og det består af blandt andet træmel, kalksten, linolie og harpiks, som er tilsat naturfarve. Du kan bruge materialet både på gulvet og vægge.

2. Find genbrugsfund til dit soveværelse

Genbrug er altid bæredygtigt. Jo længere levetid møbler og produkter har, jo bedre er det for vores klima. Derfor vil det altid give god bæredygtig mening, hvis du tænker over, om der er bestemte møbler eller andet tilbehør – måske lamper eller nips – til dit soveværelse, som du tror, at du kan finde på loppemarkeder. Ofte kan det være lækkert at mikse nyt design med fine genbrugsfund, da sidstnævnte kan være med til at skabe en personlig og unik stil.

Tænk engang at kaste sig bagover i denne seng redt med kvalitets-sengetøj fra Juna. Det ternede sengetøj hedder Bæk&Bølge, mens det hvide hedder Monochrome, og begge sæt er produceret i 100% økologisk vævet bomuld. Den sennepsgule pude hedder Softly og er med recycled polyesterfyld og 100% økologisk garnfarvet bomuld.

© Juna

3. Prioritér en bæredygtig seng

Sengen spiller den helt store hovedrolle i vores soveværelse. Både fordi den er dét møbel, vi tilbringer allermest tid i, men også fordi det bare er et af de største møbler i vores hjem. Så lige akkurat, når det kommer til sengen, så er det et godt sted at gå efter en bæredygtigt produceret model. Langt de fleste danske sengeproducenter har bæredygtighed for øje i deres materialevalg og produktion, så det er helt sikkert muligt at finde en skøn kemifri seng at gå omkuld i hver aften.

Nyd en stille morgen i sengen omgivet af de lækre tekstiler. Det sandfarvede sengetæppe hedder View, og det er enkelt i sit design og er derfor med til at skabe både ro og harmoni i dit soveværelse.

© Juna

4. Fokusér på bæredygtige tekstiler

Vi har ofte en del tekstiler i vores soveværelser, da det er et rum, der indbyder til bløde og komfortable scenarier. Vi har sengetøj, sengetæppe, nattøj, måske puder, gardiner med mere, og derfor kan du relativt let opgradere til soveværelse til et mere bæredygtigt rum ved at vælge økologiske og miljømærkede tekstiler.

Rockpaperdresses har i sit soveværelse valgt lette hørgardiner og sengetøj, puder og segnetæppe fra danske Juna, som er 100% økologiske og bærer OEKO-TEX®-mærket. Juna er endda gået så langt, at de har udviklet FSC-certificeret emballage.

Dynebetrækket i både sengetøjet Bæk&Bølge og Monochrome er udstyret med en knaplukning og pudebetrækket med en kuvertlukning, hvilket skaber en flot finish og gør det nemt at skifte det efter behov – og så er det fremstillet af 100% økologisk vævet bomuld. View-sengetæppet er fremstillet i 100% blødt bomuld, hvilket pynter pænt på sengen og føles behageligt mod huden.

© Juna

5. Hav øje for detaljen

Det behøves ikke være store køb og omfattende ændringer, der gør din tilværelse mere bæredygtig. De små tiltag tæller også i det store regnskab, og her gælder det om at tænke over at købe langtidsholdbare produkter. Et eksempel kan være at købe sengetøj med knapper i stedet for lynlås, når du alligevel skal investere i nyt. På denne måde kan sengetøjet repareres nemt og overskueligt, hvis det skulle gå i stykker, og det er i det lange løb mere bæredygtigt, end hvis vi hurtigere kasserer vores sengetøj, fordi det måske er for omfattende for os at skifte en lynlås i dynebetrækket.

6. Tilføj natur og grønne planter

Invitér naturen indenfor og brug grønne planter i din indretning. Én ting er, at de passer godt til vores skandinaviske stil, men de kan også være med til at forbedre fugtigheds- og luftniveauet, så du får et endnu bedre indeklima i dit soveværelse.