7 synder du begår i soveværelset, som påvirker sundhed og søvn

De fleste ønsker, at især soveværelset skal være et rent og pænt sted at opholde sig, men kommer alligevel til at begå en række klassiske fejl, der bidrager til et usundt indeklima. Her får du rådene, der giver de bedste betingelser for søvn og sundhed.

Godt indeklima i soveværelset
© Ellos

Et rent soveværelse er essentielt for et godt helbred og en god nattesøvn. De fleste af os begår dog en række fejl, som de færreste tænker over er skadelige for vores helbred eller vores søvn.

1 Du sover ved for lav temperatur

For mange skal soveværelset helst være køligt, men ifølge en rappport fra Vidensråd for forebyggelse kan for lav temperatur i soveværelset påvirke søvnen negativt.

Soveværelset må dog gerne være en smule koldere end resten af hjemmet, så længe forskellen mellem temperaturerne ikke overskrider 5 grader.

De bedste forhold for søvn sker ved en soveværelsestemperatur mellem 18 og 21 grader. Det svinger fra person til person, så prøv dig frem.

2 Du fjerner støv - bare ikke nok

Kemikalier binder sig til støv, som derfor kan være sundhedsskadelig. Derfor er det ifølge Miljøstyrelsen vigtigt at fjerne støv mindst en gang om ugen. Men det er ikke nok at fjerne det støv, du kan se, har ophobet sig i hjørnerne. Det er vigtigt at være grundig - især i soveværelset, hvor vi bruger mange timer hver nat.

Men mange tænker ikke over, at støv samler sig under sengen - især hvis arealet under sengen bliver brugt til opbevaring. Her samler støv sig i massevis, og det kan virke uoverskueligt at støvsuge det. En god ide er derfor at opbevare tingene i lukkede kasser, som kan fjernes, når du skal komme støvet under sengen til livs.

3 Du rengør dig til et dårligt indeklime

Mange forbinder parfume med renhed, men disse to ting hænger ikke uløseligt sammen. Faktisk bør du helt undgå parfume i soveværelset, da det er en unødig brug af kemi.

Miljøstyrelsen anbefaler, at du i det hele taget altid læser brugs- og doseringsvejledningen, inden du bruger produkter i dit hjem og særligt i soveværelset. Især rengøringsprodukter kan du hurtigt komme til at bruge forkert eller overdosere, hvis du ikke læser anvisningen først. Sørg derfor altid for at have styr på de anbefalede doseringsmængder, inden du går i gang med rengøringen og vælg gerne så naturlige rengøringsmidler som muligt for at undgå at indånde unødig kemi, mens du sover.

4 Du hygger på en uhensigtsmæssig måde...

Vi danskere har et af de højeste forbrug af stearinlys - især når det begynder at blive mørkere og koldere udenfor. De kan være nok så hyggelige at tænde ved skumringstid, men de færreste tænker over, at stearinlys udsender skadelige partikler. Faktisk kan tændte stearinlys ifølge Forbrugerrådet Tænk medføre ubehagelige gener som luftvejsirritation og hovedpine.

Men ved at bruge hyggebelysningen med omhu kan du selv være med til at mindske partiklerne i dit indeklima. Gå efter svanemærkede lys og at lufte grundigt ud, efter du har haft stearinlys tændt indenfor. Begræns i det hele taget forbruget af stearinlys i soveværelset. Brug hellere LED-lys, som ikke afgiver sod men alligevel bidrager til den hyggelige stemning.

5 Du glemmer sengegavlen

Ligesom vores hovedpuder absorberer sengegavlen sved, skidt og fedt - som blandt andet kommer fra hår og ansigt. Men sengegavlen er ofte en overset synder, når det kommer til rengøring. De fleste af os har med tiden lært, at sengetøj skal vaskes mindst én gang hver anden uge, og at dyner og puder skal vaskes ca. 4 gange om året - men sengegavlen er et overset element.

Sengegavlen bliver for det meste brugt som en dekorativ detalje, men ifølge Jysk fungerer den samtidig som en beskytter for væggen. Væggen bag sengen kan nemlig hurtigt blive mærket af sved og skidt, som vi udskiller i løbet af en nat. Har du en sengegavl optager den disse affaldsstoffer, og det er derfor vigtigt at rengøre den ligeså ofte, som du vasker dit sengetøj. Dette kan være en god huskeregel til at få den renset. Støvsug den også gerne, når du alligevel har støvsugeren fremme.

LÆS OGSÅ 13 smukke og kreative sengegavle, du billigt selv kan lave

6 Du reder sengen om morgenen

Reder du sengen om morgenen, giver du ifølge Bolius de bedste betingelser for husstøvmider. Husstøvmider lever nemlig godt i varme og fugtige omgivelser, hvor sengen er et oplagt levested - især hvis varmen og fugtigheden bliver holdt inde i sengen om morgenen under de lune dyner og et sengetæppe.

Derfor skal du helst undgå at rede sengen om morgenen og allerhelst lufte godt ud, mens du ryster dyner og puder igennem. Placer gerne dynen i fodenden med undersiden opad, så varmen og fugtigheden kan slippe ud og vent med at rede sengen, til du er sikker på varme og fugt har forladt seng og dyner.

7 Du har for mange planter i soveværelset

Planter er et populært indretningselement i mange hjem, og det gælder også i soveværelset. Planter i soveværelset er helt ufarlige - faktisk kan planter være med til at forbedre nattesøvnen og indeklimaet ifølge Bolius. Men for mange grønne planter i soveværelset kan være skadeligt.

Planter udskiller masser af fugt i løbet af natten, og det samme gør vi som mennesker. Denne store mængde fugt ophober sig og kan skabe et for fugtigt indeklima, og det er hverken godt for din bolig eller for dig at sove i. Du behøver ikke at skille dig af med alle dine planter, men nøjes med at have en enkel eller et par stykker stående i rummet, hvor du sover.