Guide: Sådan vælger du den perfekte seng præcist til dig!

Vågner du om natten med en øm lænd? Eller føler du dig ikke helt udhvilet om morgenen? Det kan være din seng, den er gal med. Vælg den rigtige seng præcist til dig, og få en bedre nattesøvn.

Hvilket kriterie valgte du din nuværende seng ud fra? Og hvornår købte du egentlig den seng? Mange køber en ny seng, fordi den er på tilbud, eller den æstetisk passer ind i rummet. Men har du overvejet at få din seng til syn, så du er sikker på, at det er den perfekte til dig?

Vi har lavet en guide til dig her, så du kan finde ud af, om din seng fungerer fint, eller du skal overveje at kigge efter en ny. Du bruger jo trods alt en tredjedel af dit liv i den, så det er vigtigt, at du ligger godt.

1. Sengetype: Boks, kontinental, elevation?

Det første, du skal kigge på, er din sengetype. Er du til boksmadras, en kontinentalseng eller en seng med elevation? De forskellige senge har hver deres fordele, og hvilken der passer til dig, afhænger af, hvad du føler dig bedst tilpas i.

• En boksmadras er til dig, der gerne vil have en god seng, men stadig holde et vis budget. Du skal nemlig bare sætte ben på madrassen, så har du en seng.

• En kontinentalseng har et ekstra madraslag af fjedre. Det hæver komforten, men samtidig også prisen.

• En elevationsseng er steppet over igen. Sengen kan hæve og sænke både toppen og bunden, og det er en fordel for dig, der døjer med uro i benene, har rygproblemer eller elsker at læse en god bog i sengen om aftenen.

2. Komfortzoner: Med eller uden?

Komfortzoner viser, hvor fleksibel din madras er. De fleste nye senge har komfortzoner, mens ældre senge ikke altid har. Komfortzonerne i madrassen giver støtte på de trykpunkter, du har mest brug for som nakken, skuldre, lænd og hoften. Det betyder, at madrassen blandt andet er blødere omkring skuldrene end din lænd. Mange nye madrasser er inddelt i fem eller syv komfortzoner.

3. Sengestørrelse: 160 eller 210 cm?

Den vigtigste regel, når det gælder størrelse, er, at du skal vælge en seng, hvor du har god plads til at bevæge dig om natten. Er I to i sengen, er det en god idé at vælge en dobbeltseng i 160, 180 eller 210 cm i bredden. Så kommer I ikke så let til at vække hinanden. Hvilken bredde, I skal vælge, afhænger naturligvis også af rummets størrelse.

Længden på sengen er typisk 200 cm. Men er du høj, er det en god idé at vælge ekstra længde – for eksempel 210 cm. Sengen skal nemlig helst være 20 cm længere end dig.

Køb helst din nye seng et sted, hvor du kan få lov til at prøve den. Bedre Nætter giver dig muligheden for at sove i din nye seng i 100 dage, hvor du gratis kan ombytte fasthed eller returnere sengen.

4. Madrastype: Med eller uden fjedre?

Madrastype har ikke kun betydning for, hvordan du sover, men også din krop og sundhed. En for hård madras giver et pres på skuldre og hofter, mens en for blød madras giver et svaj i rygsøjlen. Den rigtig madrastype er en, hvor du synker lidt ned, men ikke for meget. Så ligger rygsøjlen nemlig lige. Der findes to typer af madrasser, du kan vælge imellem: Springmadras og skummadras.

• Springmadrasser har fjedre, er gode til sengerammer og elevationssenge og skal ligge ovenpå lameller. Du kan vælge forskellige fastheder i fjedrene, så sengen passer til dig.

• Skummadrasser er fjedrefri og er lavet af latex eller viskoelastisk materiale, der tilpasser sig din kropsvægt. Skummadrasser i latex er gode til dig, der har det varmt om natten, da materialet virker kølende på kroppen. Vær altid opmærksom på, at du vælger skum i høj kvalitet.

Tip:

Er I to forskellige størrelser, der sover i samme seng? Vælg to madrasser med forskellige hårdheder, og læg en stor topmadras ovenpå. Så føles det som én seng, men passer stadig til jer begge to.

5. Topmadras: Tyk eller tynd?

Topmadrassen er den, du lægger ovenpå sengen for at finjustere støtten, og så forlænger den levetiden af din seng, fordi den beskytter mod snavs. Jo tykkere topmadrassen er, jo mindre effekt får du af din store madras.

Vælg en topmadras på 6-8 centimeter, og sørg for, at topmadrassen er ventilerende. Overvej hårdheden, om du har det særligt varmt om natten, og om der er nakke- og rygproblemer, du skal tage hensyn til.

Sengen spiller hovedrollen i dit soveværelse, så det er selvfølgelig også vigtigt, hvordan den ser ud. Det er værd at overveje både ben, ramme og en eventuel sengegavl. Her er det en Haven-kontinentalseng fra Bedre Nætter med en smuk Summa-sengegavl fra samme sted og flotte guldben.

6. Udseende: Gavl, ben og sengecover?

Sengens udseende er bestemt også vigtigt. Hele rummets æstetik har nemlig betydning for, om du kan slappe af og finde ro. Du kan lege med både farver og former for at finde den, du bedst kan lide.

• Sengegavl: Overvej om din seng skal være med eller uden gavl. Sengegavle indrammer sovezonen og er gode, hvis du har plads i soveværelset til at lade sengen være i centrum.

• Sengeramme: Sengerammer kan gøre din seng mere æstetisk eller fungere som praktisk opbevaring med indbyggede skuffer. Det kan dog også gøre din seng mere tung i udtrykket.

• Ben: Skal dine ben være i metal eller træ? Lyse eller mørke? Vælg det, der passer til resten af rummet.

• Sengecover: Et sengecover er det, der er uden på din seng, og noget, du nemt kan skifte. Vælg de materialer og farver, der matcher dit soveværelses nuancer.

LÆS OGSÅ 13 smukke og kreative sengegavle, du billigt selv kan lave