Undersøgelse viser, hvilken farve der er bedst at male i soveværelset

Mere søvn eller sex? Videnskaben ved, hvilken vægfarve du skal vælge i soveværelset - måske er det på tide at sætte gang i en mindre makeover derhjemme?

To soveværelser i farverige nuancer

Den bedste vægfarve i soveværelset - og den værste

Vi hører det ofte: at farver påvirker os på et mentalt plan, men hvor mange er egentlig klar over, at det gælder mere end bare humøret, men også sundheden?

En britisk undersøgelse fra 2013 har vist, at farven i soveværelset har en stor betydning for, hvor meget søvn, vi får.

Undersøgelsen, der er foretaget blandt 2000 briter, viste, at dem som havde soveværelser med lilla vægge fik den suverænt dårligste søvn: kun 5 timer og 56 minutter.

Farven er kendt for at sætte gang i kreativiteten og stimulere underbevidstheden. Ikke just to ting, der gør det nemmere at falde i søvn.

I bunden lå også de folk, der havde brune eller grå vægge – noget af en mavepuster for mange her i landet, hvor de neutrale farver altid er i høj kurs.

Soveværelse holdt i bløde mørke bordeaux farver
© Georg Jensen Damask

Himmel, hav og lagner

Men nu til det opløftende. Farven, der i undersøgelsen lagde kulør til den bedste søvn blandt de 2000 deltagere, var en lys blå.

Gennemsnitssøvnen for beboerne med lyseblå vægge i soveværelset var 7 timer og 52 minutters og altså i omegnen af den anbefalede mængde for at kroppen kan restituere og fungere optimalt.

Desuden rapporterede 58 procent af dem med lyseblå soveværelser, at de ofte vågnede op og følte sig glade.

Lige i hælene på lyseblå kom overraskende nok lys gul – ikke at forveksle med den mere friske gule af slagsen. Den sikrede sit snorkende selskab 7 timer og 40 minutter i drømmeland, mens grøn kunne kvittere med 7 timer og 36 minutter.

Fælles for de tre farver i top er, at de simulerer elementer af naturen; himmel, hav, sollys, skoven – og naturen, ved vi, har en beroligende effekt på vores nervesystem, hvorfor disse farver kan være med til at geare kroppen ned og gøre klar til søvnen.

Soveværelse med blågrålige farver på væg og sengetøj
© Dulux NZ
Lyst soveværelse med jordfarver og godt lysindfald

Juster sexliv og shoppetrang

Okay, det er måske at love lidt meget.

Men undersøgelsen viste også, at de par, der sov i røde soveværelser i gennemsnit havde sex én gang om ugen, mens dem der havde ”en luksuriøs karamelfarvet indretning” i soveværelset havde sex tre gange så ofte.

Ydermere viste undersøgelsen, at folk med grå soveværelser er dem, der bruger overvejende mest tid på at onlineshoppe i sengen, mens folk med brune, beige eller hvide soveværelser var mest tilbøjelige til at tage arbejdet med i seng.

Sååå… Skal du også til at finde malerullen frem eller er soveværelset klædt på til ægte zen allerede?