STOOOP! Derfor må du ikke bare dække din grimme eltavle til

Det er fristende at pakke eltavlen ind for at slippe for at kigge på den uskønne nødvendighed. Men det er vigtigt at have styr på reglerne!

eltavle regler
© Line Dupont

Kønne er de ikke! Eltavlerne, der findes i alle hjem og som er et must.

Derfor vælger mange at dække dem til og kommer uforvarende til at overtræde de gældende regler for, hvordan eltavler skal placeres og må skjules.

Så hvad må du egentlig gøre, når du vil skjule din eltavle?

I Sikkerhedsstyrrelsens "Håndbog for autoriserede elinstallatørvirksomheder" fremgår det, at en eltavle skal være "lettilgængelig".

Det betyder, at "tavlen skal kunne betjenes, uden at der benyttes stige, og den må ikke være placeret i et skab, hvor oplagring hindrer tilgængeligheden."

Du må altså gerne lave et skab omkring din el-tavle, men det må ikke bruges til opbevaring af andet eller gøre adgangen til din eltavle mere besværlig end blot at åbne skabslågen.

Desuden kom der i 2019 yderligere skærpelse af de konkrete krav til fri plads omkring en el-tavle, der måler mere end 1 meter i højden eller bredden.

Det betyder, at din eltavle skal have mindst 1 meters friplads i hele sin bredde foran sig og mindst to meter friplads foran sig fra gulvet og op, hvis altså den er mere end en meter på den ene eller anden led.

Derfor går det fx. ikke at bygge et klædeskab op omkring din el-tavle, som også indeholder nogle hylder under og over tavlen, selvom det kan føles oplagt.

Så lever placeringen nemlig ikke op til de skærpede krav om to meters fri plads i højden foran tavlen.

Vil du se et eksempel på, hvordan du kan bygge et smukt skab omkring din eltavle, som ikke blot er at pakke den ind i et lille skab? Så læs med her:

Se Lines flotte skjuler til sit grimme el-skab, som hun har lavet af to låger