7 tricks til dig, der gerne vil have din stue til at virke større og mere rummelig
En lille stue er en udfordring, men langt fra en "mission impossible" at indrette, når du kender disse guidelines.
Pladsmangel er aldrig sjovt!
Det kan være svært at indrette rum med sparsomme kvadratmeter, da du nemt kan komme til at overfylde rummet med møbler, nips og planter, fordi der er så mange ting, du holder så meget af.
Men det er nødvendigt at følge mere end bare din mavefornemmelse, når du skal få det optimale ud af en lille stue.
Med disse tricks, kommer du langt og opnår en indretning, hvor der både er luft og personlighed.
1 Skil dig af med mastodonterne
Vi ejer alle møbler, vi nødigt vil skille os af med - om det er oldemors store, antikke kommode eller flydersofaen, der har taget form efter familien. Men nogle gange, kan det virkelig gavne at få skiftet ud og forholde sig mere til rummet end minderne.
Vi siger ikke, at kommoden eller flyderen skal ende på lossepladsen, men det kan give rummet et mere luftigt indtryk at finde mindre alternativer, når du kun har sparsomt med plads - så gør op med dig selv, hvor vigtigt det pågældende monstrum er for dig, og hvor meget plads, ud vil ofre på det.
2 Nytænk sofabordet
Hvis du skal være ærlig, bruger du så egentlig ikke mest dit sofabord som fodskammel?
At droppe det traditionelle sofabord kan give mere plads i indretningen og åbne rummet op. Du kan fx vælge et mindre et af slagsen med hylder, som giver gode opbevaringsmuligheder eller du kan vælge et sofabord i glas eller akryl, som nærmest er usynligt i rummet. Derved får du stadig funktionen af et sofabord, men uden den visuelle uorden.
3 Styr dit nips
De fleste af os elsker nips, men det kan desværre nemt komme til at virke overvældende og rodet i en lille stue. Hvis du får sorteret i dine planter, figurer, lysestager, billeder, æsker, vaser og krukker og kun har nogle enkle ting stående fremme, vil det resultere i både lys og luft.
På den måde kan du også nemt ændre udtryk i lejligheden ved at skifte tingene ud en gang imellem. Stil det, du ikke bruger på loftet eller i skuret og glæd dig til at genopdage det senere.
LÆS OGSÅ 20 bud på dit nye multimøbel
4 Lyse farver
Ja, du ved det sikkert godt; lyse farver gør større, mørke farver gør mindre, men denne regel er især god at huske på, når du skal indrette en lille stue.
Hvide vægge og lofter er en god base, men hvis du synes, at hvide vægge en tand for kedeligt, kan du vælge at male væggene i andre lyse farver som fx. lysegrå eller beige.
Det hjælper yderligere, hvis du primært vælger møbler i lyse farver.
Ved fx at vælge en sofa i samme farve som din lyse vægfarve, undgår du at møblet føles stort og tungt i rummet.
5 Taktisk tapet
Du kan sagtens inkludere en mønstret væg i din lille stue - men du skal have den rette strategi.
Sørg for at tapetsere den væg, som har et vindue. På den måde undgår du, at mønstret bliver for voldsomt. Derudover kan du hænge et par lange, tynde, hvide gardiner op, som også hjælper til at bløde en ellers spraglet væg op.
LÆS OGSÅ vores store guide til det helt rigtige tapet.
6 Skift dørene
Er der en eller flere traditionelle døre, som forbinder stuen med resten af dit hjem? Så kan det være en ide at skifte dem ud med glasdøre. Det hjælper både til at lade lyset strømme igennem hele boligen og til at stuen ikke føles nær så indespærret. De er samtidig rigtig fine i indretningen!
Har du fået lyst til at få en mønstret væg i din stue? Vi har lavet en guide til, hvordan du sætter tapet op - trin for trin.
7 Slanke og letbenede møbler
Vælg slanke møbler, hvor det er muligt, da det giver illusionen af mere plads og luft.
Det kan fx være en sofa, en lænestol eller et sofabord med lange tynde ben. Et ekstra plus ved at vælge letbenede møbler er, at det er meget nemmere at støvsuge under dem!
Du kan også vælge at montere fx bogkasser på væggen frem for at stille dem på jorden, for at få et let og svævende udtryk, som giver luft og plads på gulvet.