9 ting du gør, som ødelægger din sofa

.. og hvad du kan gøre for at få en "gladere" sofa nemt og enkelt!

Lyserød sofa fra Bolia
© Bolia

Længe leve sofaen!

I de fleste tilfælde kan det mærkes på pengepungen, når der skal købes en ny sofa og derfor ser vi også helst, at den holder kvaliteten og udseendet i et godt stykke tid. Desværre er det de færreste, som selv gør en indsats for at levetiden bliver længere. Gør du en indsats eller ødelægger du sofaen uden af tænke over det?

Mørk sofa
© Ellos Home

1. Du glemmer at støvsuge sofaen

Tæppet under sofabordet får en tur, men gør sofaen? Der ligger garanteret flere krummer og nullermænd end du lige forstiller dig, så husk også at tænk lidt væk fra gulvet og op i siddemøblerne, når du støvsuger.

2. Du sidder samme sted

Du har en yndlingsplads i sofaen, som du altid kryber hen til, når du skal være rigtig komfortabel. Det siger nok sig selv, at denne plads hurtigere bliver slidt op end resten af sofaen. Prøv derfor at gøre resten af sofaen lige så indbydende, så du får fordelt vægten forholdsvis lige rundt i sofaen.

3. Du stiller din sofa i sollys

Måske du ikke lige har tænkt over at sollyset kan være med til at ødelægge din sofa, når du i første omgang har sat den indretningsmæssigt genialt. Men sofaen kan desværre gå hen og miste farven og blive godt og grundig kedelig at se på. Investér derfor i persienner eller gardiner, så du kan afskærme sofaen så godt som muligt, hvis den skal placeres i solen.

4. Du skubber i stedet for at løfte

Hvis du er én af dem, der elsker at forny dit hjem ved fx at male eller rykke rundt, kan du måske (med dårlig samvittighed) skrive under på, at du tit skubber sofaen i stedet for at løfte den. Benene eller undersiden af sofaen har ikke godt af at blive kørt over gulvet af flere omgange. Sørg derfor lige for at ringe til en ven, inden du rykker rundt.

5. Du glemmer at rengøre den

Du kan både få fingrene i tekstilrens, læderpleje og andet guf, der giver din sofa længere levetid. Men det er nok de færreste, der faktisk får brugt rengøringsprodukter til sofaen (og her gælder "jeg kan bruges til alt -rens" altså ikke). Det kræver ikke så meget at sætte sig ind i hvad din sofa har brug for og derved forlænge levetiden.

LÆS OGSÅ: 25 skønne badeforhæng til badeværelset

6. Du vender ikke sofahynderne

For at skåne sofaen så meget som muligt, kan du vende sofahynderne i ny og næ, hvis det selvfølgelig giver mening med den sofa, du har. Hvis ikke kan du i stedet banke dem godt og grundigt udenfor, så du undgår flade, kedelige hynder hvor alt fyldet ligger i den ene ende.

7. Du sidder på armlænet

Med mange gæster i huset eller ved en hurtig pause kan armlænet nemt blive en holdeplads for bagdelen. Men da armlænet egentlig ikke er lavet til andet end en hvilende arm, vil sofaen hurtigt blive slidt, hvis du i stedet sidder med hele din kropsvægt på steder, hvor den ikke er egnet til det.

8. Du fjerner ikke pletten med det samme

Du har den hyggeligste venindeaften med tapas og vin og hvor der bliver sludret igennem som aldrig før. Din veninde taber pesto ned på sofaen, meeen "Åk! Det skal jeg nok tage mig af i morgen" hører du dig selv sige. Men nej, i morgen er det for sent. Tag dig af pletten med det samme, så er chancerne for, at du får fjernet det hele meget større.

9. Du har ikke sofaregler

Du er måske lidt for large med sko, mad og hop i sofaen. Men du kan sagtens tillade dig, at lave regler for adfærden i din sofa uden at alt hyggen behøver at forsvinde ud af rummet. Din sofa vil takke dig for det og med garanti leve længere og smukkere.

Få de bedste boligreportager, DIYs, indretningstips og konkurrencer fra Bolig Magasinet gratis - tilmeld dig her