Smukke stueplanter alle kan passe

Kender du det, når dine indendørsplanter ikke er helt så nemme at passe, som du troede? Her får du tips og tricks til, hvordan du nemt passer og plejer dine stueplanter.

22. februar 2017 af Martine Jacobsen

Skab et grønt hjem med smukke stueplanter

Smukke grønne planter pynter i et hjem. Der vil automatisk opstå en frisk og naturlig aroma i dine rum ved at dekorere dit hjem med grønne stueplanter.

Vi har kigget i Tovah Martins nye bog Stueplanter og giver dig inspiration til, hvilke flotte stueplanter, der er lettest at passe nedenfor. 

Aloe stueplante
Aloe

I den store betonskjuler er Aloe saponaria plantet. På bladene bærer den små torne. Foran er placeret en Aloe variegata, som forbliver lille og vokser bedst i små potter.

© Kindra Clineff

Planten til dig, der sjældent vander

Aloe planten passer godt til dig, der sjældent vander dine planter. Aloe planten skal først vandes når jorden er blevet tør og har kun brug for lidt vand ad gangen.
Sæt gerne din Aloe plante sammen med andre aloer eller med sukkulenter. Sammenplantning i en større potte er en oplagt mulighed, og vil give et udtryk af vildtvoksende planter i dit hjem. Aloe planten kan både plantes i alternative potter ligesom på billedet, men kan også placeres i en simpel potte. Eksempelvis denne fine potte fra Ferm Living, der gør udtrykket mere stilrent.
Aloe plantens optimale placering i dit hus er i dit soveværelse, da Aloe planten er med til at rense luften i dit hjem.  

Planteinfo:

Latinsk navn: Aloe.
Størrelse: 10-90 cm høj, afhængig af sorten.
Placering i dit hus: Sydvendt vindueskam med lys er ideelt for din Aloe plante, men et øst- eller vestvendt vindue, kan også gå an.
Væksthastighed: Langsom.

Ananas stueplante
Ananas

En miniatureananas, der fint deler potte med en bregne. Begge planter vandes samtidig, ca. en gang om ugen. 

© Kindra Clineff

Nem plante til dig, der vil have noget anderledes

I kategorien ananasvækster findes der mange sorter, men vi synes du skal kigge lidt nærmere på ananasplanten. Ananasplanten er nem at passe, da den kun behøver vand en gang om ugen. Placer gerne din ananasplante sammen med blandt andet begoiner, dracæna, bregner, vedbend, dværgulvefod eller venussko. Ananasplanten har meget karakter i sig selv, og har derfor brug for en enkel potte at stå i. Vi anbefaler denne smukke potte fra Italienske krukker til 75 kr.
Du kan selv bestemme materialer og farver på potten, så længe det passer godt ind i dit hjem, og sammen med dine andre planter. 

Planteinfo:
Latinsk navn: Alle sorter; Ananas, Billbergia, Cryptanthus, Neoregelia, Quesnelia, Tillandsia & Vriesea.
Størrelse: 7-10 cm høj.
Placering i dit hus: Planten skal har bedst af at blive placeret i en øst- eller vestvendt vindueskam.
Væksthastighed: Meget langsom.

Star som stueplante
Star

Care morrowii, også kendt som ’Ice Ballet’, har lange tynde blade.

© Kindra Clineff

Til dig, der har tendens til at vande lidt for meget

Starplanten, også kendt som Carex er til dig, der har tid til at vande dine planter regelmæssigt. Planten er er meget tørstig og det optimale vil være at give planten en god og dyb underskål, så planten selv kan suge vand op efter behov. Star har bedst af at være plantet i sin egen potte, med nyder gerne naboskab fra pelargonier, voksblomst, musehaleask og misteltenkaktus. Planten må gerne placeres et sted, hvor den har plads til at vokse ud over kanten. Eventuelt på et bord eller i en bred vindueskam. Når du skal vælge en potte til din plante, er det en god idé at vælge en potte med bløde nuancer. Vi har valgt denne skønne potte fra Anne Black til 350 kr. med runde former og bløde nuancer til Starplanten. 

Planteinfo:
Latinsk navn: Carex.
Størrelse: 12-30 cm. høj.
Placering i dit hus: Øst, vest eller syd er mest ideelt.
Væksthastighed: Langsom.

Dracæna er en oplagt stueplante
Dracæna

Dracaena deremensis lyser op med sine neonfarvede blade og er derfor også kendt under navnet ’Lemon Lime’.

© Kindra Clineff

En plante til dig, der har brug for mere grønt i dit hjem

Dracæna er planten til dig, der gerne vil have mere grønt ind i dit hjem, uden det kræver meget pasning og plejning. Planten har bedst af at jorden tørrer let ud mellem vandingerne. Tag derfor udgangspunkt i det, når du skal vande planten, og føl dig frem ved at mærke på jorden.
Dracæna planten skal helst stå i egen potte, men nyder gerne naboskab fra blandt andet saintpaulia, sømandstrøst, kroton, bregner og figenarter.
Til dracænaplanten kan du benytte denne flotte og enkle potte fra Dansk krukkeservice til 75 kr. En enkel potte passer perfekt til, da planten i sig selv har meget karakter i farven og de lange blade der hænger ud over kanten. Placer gerne din dracæna-plante et sted i dit hus, hvor du brug for mere liv. For eksempel i din gang eller i en vindueskam. 

Planteinfo:
Latinsk navn: Dracaena.
Størrelse: Normal størrelse er ca. 30 cm, men kan nemt blive højere med alderen.
Placering i dit hus: Øst eller vest.
Væksthastighed: Langsom.

Stueplante med smukke blå blomster
Evolvulus

De smukke blå blomster kommer fra Evolvulus glomeratur, bedre kendt som ’Blue Daze’ planten.

© Kindra Clineff

Planten til dig, der elsker blå blomster

Evolvulus er til dig, der husker at vande dine planter regelmæssigt. Planten er meget tørstig og skal vandes ofte. Den bedste plantepartner for evolvulus er de smukke sukkulenter, der vil stå fint sammen. Evolvulusplanten er perfekt til at stå i en planteopsats, som en form for udstilling i dit hjem. Ferm Living har lavet et smuk og simpelt stativ til indendørsplanter til 199 kr.
Plantens blå blomster begynder at hænge, jo længere grenene bliver. Lad dem derfor hænge ned fra et stativ, der fint kan placeres i din stue. 

Planteinfo:
Latinsk navn: Evolvulus glomeratur.
Størrelse: 5-25 cm.
Placering i dit hus: Helst i et sydvendt men øst eller vest fungerer også fint for planten.
Væksthastighed: Hurtig.

Denne stueplante passer ind i et hvert hjem
Figen

Ficus deltoidea, bedre kendt som mistelfigen som en statueagtig busk.

© Kindra Clineff

Figenplanten passer ind i et hvert hjem

Den smukke figenplante passer ind i alle hjem. Jorden har bedst af at blive holdt let fugtig, da den ikke må tørre ud. Det kræver derfor at du er opmærksom mere end én gang om ugen.
Naboplanter til din figenplante er bland andet Aglaonema, Aspidistra, begonier, fregnefjæs og paraplytræ.
Vi synes at din figenplante skal placeres i denne smukke og rustikke krukke fra Italienske krukker til 115 kr. Stil gerne din figenplante i køkkenet, som en del af din køkkendekoration. 

Planteinfo:
Latinsk navn: Ficus.
Størrelse: Figenplanten kan både være opret eller vokse langs jordoverfladen, derfor varierer størrelsen mellem 15 cm. og 1 meter.
Placering i dit hus: Øst eller vest.
Væksthastighed: Mellem. (Ficus pumila vokser dog meget hurtigt)

Kendt stueplante i mange danskers hjem
Haworthia

Hawortha fascaita er en kendt stueplante i mange danske hjem.

© Kindra Clineff

Planten til dig, der søger grønt (næsten) uden plejning

Haworthia kræver meget lidt plejning og pasning. Vand planten ud fra at jorden helst skal tørre ud mellem vandinger. Haworthia planten nyder gerne en placering i dit hjem sammen med agaver, aloer, misteltenkaktus, senecio-arter og sukkulenter, men kan også nemt bære at stå alene. Vælg gerne en potte, som er bred og lav i højden, så der er plads til Haworthiaplanten alene og til sammenplantningen med andre planter, som for eksempel sukkulenter. Vi har fundet en stilren og simpel potte fra IKEA til 79 kr., der passer godt til præcis denne plante. 

Planteinfo:
Latinsk navn: Haworthia fasciata.
Størrelse: 5-10 cm.
Placering i dit hus: Syd er mest optimalt og vest er andet valg.
Væksthastighed: Meget langsom vækst.

Enkel stueplante der kræver meget lidt
Spindelvævshusløg

Når du ser spindelvævshusløg tæt på, er forskellen på dem større end man lige tror. Her er både vist Sempervivum arachnoideum, ’Mrs. Guiseppi’ og ’Oddity’.

© Kindra Clineff

Enkel plante, der kræver meget lidt

Spindelvævshusløg er lige så nemme at passe, som Haworthia (ovenfor), og du har svært ved at gøre noget forkert. Jorden har bedst af at tørre ud mellem vandingerne. Føl dig derfor frem, når du skal vande dine husløg. Husløg danner flot par med blandt andre aloer, misteltenskaktusser og sukkulenter, både som naboer eller i samme potte. Da denne plante er lille og simpel, må krukken hertil gerne være markant i sit udtryk. Dine husløg vil passe perfekt på dit badeværelse i denne smukke krukke fra Bloomingville til 109,95 kr.

Er du til smukke krukker, kan du få inspiration til 9 af den slags her.

Planteinfo:
Latinsk navn: Sempervivum.
Størrelse: Vokser langs jorden og er derfor små.
Placering i dit hus: Syd er første prioritet og dernæst vest.
Væksthastighed: Langsom.

Stueplante med røde blomster
Avneblomst

Den smukke røde blomst Iresine herbstii, også kendt som ’Blazon Rose’ kan du forme med dens lange arme.

© Kindra Clineff

En plante til dig, der ønsker flere farver og mere varme i dit hjem

Avneblomsten giver dit hjem varme med sine smukke røde farver. Planten kræver lidt vand jævnligt, da jorden helst skal være konstant fugtig. Avneblomsten står smukt sammen med sømandstrøst, filodendronarter og senecio-arter.
Avneblomsten må gerne sættes i en krukke, der har jordnære farver, så fokus er på den smukke plante. Vi har fundet en fin håndlavet krukke i jordnære farver fra Italienske krukker til 5.237 kr.

Planteinfo:
Latinsk navn: Iresine.
Størrelse: 5-90cm. (undtagen den bredtvoksende ’Purple Lady’).
Placering i dit hus: Øst, vest eller syd.
Væksthastighed: Hurtig vækst.

Fredsliljen er en fin stueplante
Fredslilje

Fredsliljen er her sat sammen med Ficus pumila, ’Snowflake’, i en fin balje. 

© Kindra Clineff

Fredsliljen er til dig, der elsker hvide blomster

Fredsliljen pynter fint i dit hjem, med sine smukke hvide blomster. Fredsliljen skal vandes regelmæssigt og du kan ofte se på bladene når den trænger til vand, da de begynder at hænge og blive lysere i farven.
Fredsliljen nyder gerne naboskab fra blandt andet begoiner, kroton, ficus, rødåre og musehaleask.
Hvis din fredslilje har det godt, kan den nemt vokse sig stor og det kræver derfor at du vælger en stor potte. Kast dig gerne ud i en farve eller smukke former til potten. Det har vi gjort og har fundet frem til en flot potte til din fredslilje fra Ferm Living til 349 kr. 

Planteinfo:
Latinsk navn: Spathiphyllum.
Størrelse: 40-50 cm.
Placering i dit hus: Øst eller vest.
Væksthastighed: Mellem.

Stueplante med fregner
Fregnefjæs

Fregnefjæs er her planet sammen med ficus pumila ’Snowflake’ i en altankasse. 

© Kindra Clineff

Fregner eller ej?

Navnet fregnefjæs er opstået, da det ligner at planten har massevis af fregner på sine grønne blade. Fregnefjæs kræver at du mærker efter i jorden et par gange om ugen, da planten skal være jævn fugtig hele tiden.
Fregnefjæs vil være oplagt at plante sammen med andre planter, blandt andet hængefigen, rødåre eller fredslilje, men planten kan også stå flot alene. Stil den på dit spisebord og skab mere grønt omkring middagsbordet.
Gå efter en smuk potte til din plante, så planten bliver en del af dekorationen i dit hjem. Fregnefjæs passer godt i denne rustikke potte fra Scandinaviandesigncenter til 199 kr. 

Planteinfo:
Latinsk navn: Hypoestes phyllostachya.
Størrelse: 15 cm.
Placering i dit hus: Syd, øst eller vest.
Væksthastighed: Hurtig.

Stueplante til dig med en stilren indretning
Serissa

Her ses den brogede Serissa foetida, der også er kendt under navnet ’Mount Fuji’. Denne plante blomstrer med smukke hvide blomster.

© Kindra Clineff

Til dig med en stilren indretning

Denne stueplanter overlever næsten alt. Jorden på serissaplanten skal gerne være jævn fugtigt hele tiden. Hvis det skulle ske, at din plante når at tørre helt ud, lever den op igen, hvis du er forsigtig med mængden af vand. Sammensæt gerne din serissaplante med pelargonier, mølplante, iresine og misteltenkaktus.
Planten kan nemt udvikle sig til at ligne et minitræ, og det er derfor vigtigt at du placerer den i et rum, som i forvejen har en enkel indretning, da det ellers kan komme til at se rodet ud. Med det udgangspunkt, kan du gå efter en krukke med et rustikt og slidt udtryk, som vist på billedet, eller en simpel og stilren krukke. Vi har valgt det simple udtryk og har fundet en fin krukke fra House Doctor til 230 kr. 

Planteinfo:
Latinsk navn: Serissa foetida.
Størrelse: under 15 cm i en lang periode, før den bliver til en lille busk.
Placering i dit hus: Syd, øst eller vest.
Væksthastighed: Langsom.

Mere om stueplanter

Hvis du gerne vil vide mere om stueplanter, og få flere gode tips og tricks, kan du med glæde købe Tovah Martins nye bog ”Stueplanter”, som er på gaden den 8. marts. Du kan købe bogen her

Stueplanter af Tovah Martin

Måske er du interesseret i ...

Andre læsere kan også lide...

Seneste