Til dig der elsker sort-hvid

Kig indenfor i billedkunstner Tenka Gammelgaards sort-hvide univers, der er så gennemført, at det tager pusten fra én.

© Anitta Behrendt

5 idéer til en sort-hvid indretning

MAL DIN EGEN KUNST “Har du et par billeder, som du er træt af? Vend dem om, og mal med dine favoritfarver på bagsiden. Skriv fx et citat. Jeg har skrevet: ‘Jeg ved, hvad jeg ikke ved’, af Sokrates. På den måde skaber du en væg, hvor du bliver mindet om gode leveregler. Jeg samler på citater, det har jeg gjort i 1.000 år – i hvert fald så længe, at mine venner næsten altid har nye citater med til mig, når de kommer på besøg.”

LAV EN SMUK INSTALLATION “Min datter, Noa, har lavet en installation af vores favoritting i køkkenet. Det er et display af smukke ting. Naturligvis med sort-hvide snore mod den hvide væg for at give kontrast. Faktisk er det murersnor for, at looket ikke bliver for fint. Tingene sidder fast på snorene med clips, så vi stadig kan bruge tingene og skifte dem ud, når vi har lyst.”

SKAB DIN EGEN HELTEVÆG I SORT-HVID “Ligesom citaterne er det godt at have en heltevæg med billeder i sit hjem. Det giver god energi. Fotografier skal være i sort-hvid. Jeg ville ønske, jeg kunne drømme i sort-hvid. Fotografierne betyder rigtig meget for mig. Det er egentlig fotokopier, klippet ud af bøger eller postkort, som jeg har lamineret. Fotografierne er af mennesker, jeg beundrer. De inspirerer mig og er mine helte. ”

VÆLG MØBLER I DINE FAVORITFARVER “Jeg har sat hvide stole sammen med et spisebord, jeg selv har malet sort. I teorien kunne det også have været omvendt, men jeg ville aldrig vælge farver som fx røde stole til et blåt bord. Det sorte og hvide spiller sammen som musik. Alt i mit hjem er nøje udvalgt, og jeg vil hellere undvære end at bo med noget, jeg er irriteret over. Sort er dog en farve, der suger dig ned, og man skal passe lidt på med at bo med for meget sort. Faktisk er min plan at male bordet hvidt. Det gør jeg nok, inden du går.”

Nogle af Tenka Gammelgaards værker
© Anitta Behrendt

Vasen med citat af Karen Blixen er Tenkas eget design. Den sorte daybed er købt i Singapore, mens Panton-gulvlampen er fra Louis Poulsen.

Tenka Gammelgaards favoritter
© Anitta Behrendt

Det store fad har Tenka Gammelgaard lavet for Royal Copenhagen. På væggen hænger ting fra Marimekko, Georg Jensen, Sing Tehus og ugens huskeseddel.

Pensler
© Anitta Behrendt

Skab en collage med sort-hvide billeder af dine helte. Tenka har lamineret fotografier, som hun har fundet i bøger og blade. Penslerne har hun selv malet sort-hvide.