7 indretningsbrølere, der får dit lille hjem til at virke mindre

Føler du også at din lejlighed virker meget mindre end den egentligt er? Så kan det være du er kommet til at begå én af de typiske fejl, der ofte opstår i små hjem, når vi skal indrette dem.

Lille lejlighed, opbevaring
© Anitta Behrendt, Styling Julie Løwenstein

Hulestemning på den ufede måde

Det kan være lidt af en kunst at indrette et lille hjem. Der kan hurtigt opstå hulestemning på den ufede måde, hvor det føles, som om du bliver kvast mellem møblerne og sollyset nærmest forsvinder, inden det når helt ind i rummet.

Føler du, dette sker i dit hjem, har du formentlig begået én af de helt klassiske fejl i indretningen af små rum.

PSSST Der er intet galt med hulestemning, hvis det er gjort rigtigt. Har du brug for flere tips til hulestemning på den fede måde, kan du få flere tips her.

1 For meget og for mørkt

Små rum har ofte også mindre vinduer og kan derfor hurtigt blive meget mørke. Vi anbefaler derfor, at male dine vægge i lyse nuancer og også have de lyse overflader i baghovedet, når du vælger større møbler.

Hvis du synes, at hvide vægge bliver lidt for kedelige og upersonlige, kan du evt. male en enkelt væg i en mørk farve eller vælge en lys beige eller anden farve til alle vægge. Dette giver rummet dybde og løfter uden at dominere eller gøre rummet mindre.

2 For mange og for tunge

Når du indretter et lille rum eller lejlighed, kan bastante mørke og møbler hurtigt få rummet til at virke mindre. Samtidigt har disse møbler en tendens til at tage mere gulvplads end nødvendigt. For at få illusionen af et større rum, kan du i stedet gå efter møbler med tyndere ben, så gulvet bliver synligt.

Som alternativ til bogreoler, er hylder på væggen også gode. Mangler du inspiration, har vi samlet 15 møbler der egner sig særligt godt til små hjem.

3 Ingen spejle

Spejle har en magisk effekt i et lille rum. Ud over at reflektere lyset ud i rummet, giver de også illusionen af et ekstra rum eller vindue. Mangler du inspiration til, hvordan du kan bruge spejle i indretning, kan du se vores ideer her.

4 For meget pynt i vindueskarmene

Lys gør utroligt meget i indretningen af et lille rum. Det er derfor vigtigt at give din indretning det bedste grundlag for at tage sig bedst ud. Sørg derfor for, at du ikke fylder dine vinduer med høje planter og ting, der blokerer for sollyset. En helt almindelig vinduesvask kan også gøre underværker.

5 For korte gardiner

Gardinernes materialer og placering kan hurtigt få dit lille rum til at se mindre ud. I stedet for at placere gardinerne, hvor vinduet stopper, kan du med fordel hæve gardinerne, så de er tættere på loftet. På den måde giver det en illusion af højt til loftet og store vinduer.

Gardinerne skal dog stadig passe i længden, og helst hænge omkring en centimeter fra gulvet. Husk også gardinernes materiale. Gardiner af velour eller lignende kan virke tyngende, gå i stedet efter gardiner af lettere og tyndere materiale, hvis du skal have dit rum til at virke større.

6 For lidt opbevaring

Opbevaring er ofte en af de helt store udfordringer, når man skal indrette et lille hjem. Multifunktionelle møbler er nøglen til en funktionel indretning i små rum. Ofte kan møbler som sofaer eller bænke både bruges til at sidde i og til opbevaring.

Har du brug for flere tips og ideer til opbevaring, kan du klikke her.

7 Unødvendig indretning

Er det nødvendigt med en klassisk hjørnesofa, der fylder den halve stue? Ikke altid. Skal der kunne sidde 10 til bords hver aften? Højst sandsynligt ikke. Overvej, hvilket behov du har i hverdagen, og indret ud fra det. Hvis du stadig gerne vil have muligheden for at have ti til bords, kan du i stedet finde et spisebord, hvor der kan tilføjes ekstra plader.