Undgå irriterende hvepse: Her er 3 ting, du kan gøre for at skabe en hvepse-fri zone i din have

Hvepse er ikke for sjov, og de kan ødelægge enhver stund i haven eller på terrassen. Men der er faktisk noget, du kan gøre for at undgå dem.

Kom af med hvepse i haven
Getty

De summende hvepse, der truer med stik, når de sværmer omkring et veldækket terrassebord eller en flaske med sød sodavand, er desværre en del af sommerpakken her til lands.

Og er sommeren særligt god, kan problemet med de bistre bæster blive endnu værre!

Rammer varmen fx tidligere end sædvanligt, kan hvepsene bygge deres hvepsebo tidligere, æggene er udklækket tidligere end sædvanligt, og dronningerne er døde før end ellers.

I 2020 betød det fx, at der var 15 til 20 procent flere hvepse end sædvanligt, og de var særligt rastløse, fordi de ikke havde noget at lave uden en dronning – og så var de tilmed berusede, fordi de spiste gæret frugt, som også var blevet modent før tid!

Men du kan ifølge eksperterne gøre noget for at undgå de forbistrede hvepse – hvert år, uanset hvor mange de end måtte være.

LÆS OGSÅ Skønne lanterner til dit uderum.

3 ting, du kan gøre for at undgå hvepse i haven

Start med at vælge, hvor du især vil undgå hvepsene, så du sætter ind det rigtige sted. Er det på terrassen, eller sidder I måske mest under et træ i skyggen?

1 Vælg de blomster og planter til haven, som hvepse ikke kan lide – eller brug æteriske olier

Hvepse elsker blomster, så fjern dem fra det område, hvor du elsker at sidde og hygge eller spise, og plant i stedet nogle grønne planter og krydderurter, som hvepsene ikke kan lide. Fx alle former for pebermynte, citrontimian og eukalyptus.

Et studie fra 2013 viser, at mange hvepsearter frastødes af en lang række æteriske olier – bl.a. rosemarin, pebermynte, lavendel og ylang ylang. Så vælg den, du selv bedst kan lide, og dryp den på et par vattotter, som du placer de steder, hvor hvepse oplagt vil bygge et bo eller tidligere har gjort.

Kilde: Natural Living Ideas

2 Lav et "fake" hvepsebo

Du kender sikkert tricket fra fuglenes verden, hvor silhouetter af store rovfugle bliver brugt til at skræmme småfugle fra at flyve ind i ruder. På samme måde kan du bruge en brun papirpose, som du hænger i hyggezonen, som en bikube-attrap. Det skulle få hvepsene til at flyve videre til andre områder.

Kilde: TV2

3 Ryg hvepsene væk

Et trick, der dukkede op hos Idényt.dk i 2016, skulle efter sigende være garanteret virksomt! Tag et ildfast fad, og for det med sølvpapir, læg en lille bunke tørt kaffegrums i midten, og sæt ild til det, så det står og ulmer. Røgen driver hvepsene væk – en metode, der benyttes i flere andre lande.

LÆS OGSÅ Planter, der er gode edderkoppeskræmmere.

Kilde: Idényt.dk

hveps på blomst
© Getty Images