© iStock

3 ting, du kan gøre for at skabe en hvepse-fri zone i din have

Der er 15-20 procent flere hvepse i år, de er kommet tidligere og så er de endda fulde! Men du kan gøre noget, for at undgå dem på terrassen.

1. august 2018 af Mi Skjold Brix

Ja, de er overtalt i år! De summende insekter, der truer med stik, når de sværmer omkring ved et dækket terrassebord eller om en flaske med sodavand og det et gran af malurt i bægret af overvældende god, dansk sommer. 

Men faktisk, kan du ifølge eksperterne gøre noget for at undgå de forbistrede hvepse, der er særligt vilde i år. 

Deres vildskab skyldes, at hvepsene pga varmen tidligere end sædvanligt har kunnet bygge deres hvepsebo, at æggene er udklækket tidligere og at dronningerne er døde før end ellers. Derfor er der altså 15 til 20 procent flere end sædvanligt, de er raskløse, fordi de ikke har noget at lave uden en dronning, og så er de til med berusede, fordi de spiser gærdet frugt! 

Med andre ord er der al mulig grund til at ønske dem til en fjern planet. 

Og der er heldigvis et par ting, som skulle drive dem ud af haven i hvert fald.

3 ting, du kan gøre for at undgå hvepse i haven

Start med at vælge, hvor du især vil undgå hvepsene, så du sætter ind det rigtige sted. Er det på terrassen, eller sidder i måske mest under et træ i skyggen?

1 Vælg de planter til haven, som hvepsene ikke kan lide - eller brug æteriske olier

Hvepse elsker blomster, så fjern dem fra det område, hvor du elsker at sidde og hygge og spise og plant i stedet nogle grønne planter og krydderurter, som de ikke kan lide. Fx alle former for pebermynte, citrontimian og eukalyptus.

Et studie fra 2013 viser, at mange hvepsearter frastødes af en lang række æteriske olier - bl.a. rosemarin, pebermynte, lavendel og ylang ylang. Så vælg den, du selv bedst kan lide og dryp den på et par vattotter og placer dem de steder, hvor hvepse oplagt vil bygge et bo eller tidligere har gjort. 

Kilde: Natural Living Ideas

2 Lav et "fake" hvepsebo

Du kender sikkert tricket fra fuglenes verden, hvor silhouetter af store rovfugle bliver brugt til at skræmme småfugle fra at flyve ind i ruder. Brug en brun papirpose, som du hænger i hyggezonen, som en bikube-attrap. Det skulle få hvepsene til at flyve videre til andre områder.

Kilde: TV2

3 Ryg dem væk 

Et trick, der dukkede op hos Idényt.dk i 2016 skulle efter sigende være garanteret virksomt! Tag et ildfast fad og for det med sølvpapir, læg en lille bunke tørt kaffegrums i midten og sæt ild til det, så det står og ulmer. Røgen driver hvepsene væk - en metode, der benytters i flere andre lande.

Kilde: Idényt.dk

Måske er du interesseret i ...

Andre læsere kan også lide...

Seneste