4 tips til bekæmpelse af skvalderkål (+ 1 fantastisk opskrift, hvis du taber kampen)
Skvalderkålen er for haveejeren, hvad kryptonit er for Clark Kent. Heldigvis findes der råd for, hvordan du slipper af med den invasive plante i haven.
Er du den heldige ejer af en have, så kender du helt sikkert også til haveejerens værste mareridt: skvalderkål!
Skvalderkålen går også under navnet Aegopodium podagraria og er måske mest kendt for at være en irriterende ukrudtsplante med grønne blade og hvide blomster, der spreder sig med lynets hast i bede, på græsplænen og mellem belægningerne på terrassen.
På grund af den hurtige spredning og plantens lange rodnet, som skal fjernes helt for at komme den til livs, kan det være svært at få bugt med skvalderkålen.
Men der er nu alligevel håb forude.
Vi har samlet de 5 bedste tips til, hvordan du når i mål med bekæmpelsen af din skvalderkål. Når du det inden efteråret, undgår du tilmed, at den sætter nye frø og invaderer haven med endnu større kraft til næste år.
4 tips mod + 1 opskrift med skvalderkål
1. Problemets rod
Skvalderkålens rod kan bredde sig op til halvanden meter væk fra planten, og det kan derfor være svært at få hele roden med, når du forsøger at fjerne den.
Men det er faktisk ret vigtigt at få alle rødderne med, da resterne ellers lever videre og sætte nye skud - og så skal du bare starte forfra. Får du derimod alle rødderne med, så er skvalderkålen væk én gang for alle.
2. Skvalderkål mellem fliserne
Har skvalderkålen bredt sig til din terrasse, så den kommer op mellem fliserne, så er det frem med flisejernet, indtil du kommer til bunds. Det er måske ikke den mest tiltalende løsning, da den kræver mange timer liggende på alle fire, men du bliver glad for resultatet - en terrasse er bare flottere uden skvalderkål.
Psst... Skal du bruge sommeren på at lave en ny terrasse, så kan du faktisk forebygge skvalderkålen. Fyld fugerne med fugesand eller læg en ukrudtsdug eller lignende under belægningerne.
3. Brug din plæneklipper flittigt
Er din græsplæne blevet invaderet af skvalderkål, kan du klippe det ned med en plæneklipper. Sammenlignet med de ovenstående tips, så lyder det måske nemt, men det kræver, at du er udstyret med en god portion tålmodighed - græsplanen skal nemlig klippes uge efter uge, indtil skvalderkålen til sidst giver op. Har skvalderkålen også bredt sig til dine bede eller buske, så er det i stedet frem med saksen eller en kantklipper.
4. Kvæl skvalderkålen med mørke
Skvalderkål skal bruge lys for at leve. Derfor kan du kvæle din skvalderkål ved at lægge en ukrudtsdug eller presenning udover den. Og hvis der er planter eller blomster, som du ikke ønsker at slå ihjel, så klipper du bare små huller i presenningen, hvor de kan vokse igennem.
Det tager cirka to sæsoner før skvalderkålen er væk, hvis du vil forsøge at slå den ihjel med mørke, så denne løsning er måske ikke den hurtigste - men det er klart den løsning, der kræver mindst fysisk hårdt arbejde af dig.
5. Spis dig gennem dit skvalderkål
Har du allerede opgivet kampen mod dit skvalderkål, så er det heldigt, at du faktisk kan få gavn af den. De grønne blade fungerer nemlig ganske fint i en salat eller i en pesto, hvor især de nye skud er velsmagende. Og som en ekstra bonus, så er skvalderkålen sund og fyldt med vitaminer og mineraler.
Når du har brugt de grønne blade til salaten, så stil de overskydende hvide blomster i en lille vase, så de kan pynte på bordet.
Opskrift på skvalderkålspesto
- 2-3 store håndfulde skvalderkål - erstat eventuelt en trejdedel med basilikum
- 1 dl nødder - fx mandler, pinjekerner eller valnødder
- 1-2 dl god olivenolie
- 2 spsk parmesanost
- 1 fed hvidløg
- Salt
Blend alle ingredienser til den ønskede konsistens og smag til med salt. Voila!