Fyld dine vaser med bæredygtige blomster - også om efteråret

Vi har spurgt eksperten til råds om hvilke blomster, der kan pynte i hjemmet dette efterår uden at belaste miljøet.

© Getty Images

Friske blomster pynter i ethvert hjem, og for nogle står blomster på indkøbslisten hver uge.

Desværre tænker de færreste over, at det faktisk er skadende for miljøet at købe importerede blomster flere gange om måneden.

Vi har allieret os med Anne Marie Dupont, som er uddannet blomsterbinder og er ejer af Cottagehaven - en overdådig blomsterbutik med egen bæredygtige produktion af blomster, og har spurgt hende til råds om, hvilke blomster du med god samvittighed kan sætte i vasen.

  • Når man dyrker årstidens blomster bæredygtigt starter året med grene af forskellige træer og buske som drives frem sammen med juleroser og de tidligste blomsterløg. Herefter følger tulipaner, pinse- og påskeliljer, ranunkler og frugttræernes blomster. Forsommeren byder på yndige stauder som lupiner, pæoner og velduftende aftenstjerner. Her i Cottagehaven følger et hav af forskellige sommerblomster fra juni til august, og så slutter georginer og roser sensommeren af med en farvestrålende finale.
© Cottagehaven

Bæredygtige blomster, du kan købe om efteråret

Hvis du ikke er garvet blomsterkender, kan det være svært at gennemskue, hvilke blomster der er dyrket bæredygtigt og dermed kan købes med god samvittighed uden for den spirende, blomstermættede sommersæson. Og selvom din have måske ikke bugner med kulørt flora netop nu, så er der faktisk en del at komme efter ifølge Anne Marie Dupont.

  • Lige på denne årstid er det solsikker og dahlier men også forskellige græsser, rævehaler, rudbeckia og havechrysanthemum, der findes som friske bæredygtige blomster på markedet her i Danmark. Det er dem, man skal kigge og spørge efter lige nu.

Men hvor er det så lige, at disse blomster skal findes?

Ifølge eksperten skal du se efter i de mindre gårdbutikker og vejboder rundt omkring i Danmark. Men endnu bedre: efterspørg lokale friske blomster ved din blomsterhandler.

  • Jo mere efterspørgsel, jo større chance er der for, at de tager det med i deres sortiment. Alternativt findes der også forskellige pluk-selv steder med økologiske blomster, hvor du kan få lov til selv at plukke de blomster, du gerne vil have med dig hjem. Af og til har lokale producenter også aftaler med lokale bolig- og livsstilsbutikker om at levere friske blomster. Hold øjnene åbne og spørg efter bæredygtige blomster.
© Getty Images

Solsikker har i et stykke tid nu prydet en masse hjem og heldigvis kan vi have glæde af blomsten lidt endnu. Solsikker blomstrer nemlig mellem juli og oktober, så det er her, man kan skaffe sig dem.

© Getty Images

Dahlia, også kendt som georgine, står flot i mange måneder og producerer en masse flotte blomster. Blomstringen varer indtil første nattefrost rammer, så vi kan forhåbentlig nyde godt af den flotte blomst et godt stykket tid endnu.

© Getty Images

Rævehale (eller amarant) er med dens dybe lilla farve og aflange form ikke bare smuk i buketter, den kan også bruges i madlavningen, da både blade og frø kan spises. Blomsten kan i udvokset version tåle et par minusgrader, så rævehalerne er formentlig at finde et par måneder endnu.

© Getty Images

Den gule blomst, rudbeckia, bruges også under det eksotiske navn solhat og blomstrer fra juli til oktober og kan bringe lidt sommerstemning tilbage til hjemmet her i efteråret.

© Getty Images

Krystantemum ses ofte om efteråret, hvor den findes i et væld af farver. Det er en meget holdbar plante, som vil blomstre naturligt lige til frosten sætter ind.