Sådan kan du indrette din have

Har du en have, du ikke får brugt? Eller er du måske lige flyttet i hus, hvor du for første gang har din helt egen have? Så er det med at sørge for, at det hyggelige udendørsområde bliver et oplagt sted at tilbringe tid.

Mand, der laver havearbejde
© shutterstock.com

Det kan dog være svært at vide, hvad der egentligt er med til at gøre, at både du og gæster drages udenfor i stedet for at sætte jer i sofaen i stuen eller rundt om køkkenbordet. Heldigvis er det relativt nemt at gøre din have mere attraktivt. Og hvis du har brug for inspiration, har vi her samlet et par smarte løsninger.

Tilføj farver i form af blomster og kunst

Din have være helt farveløs, da naturen i sig selv byder en del grønne nuancer især. Blot at have en hæk eller selv bare en græsplæne giver dig altså lidt farve i haven. Men det betyder ikke, at lidt ekstra farver kan tage din have til helt nye højder.

Blomster er populære, og du kan både plante dem direkte i jorden, i blomsterbede og i potter og krukker rundt omkring. Det er en nem måde at få ekstra farve ind i haven, da du kan få blomster i alle regnbuens farver. Skab et sammenhængende tema, eller pift din have op med en ordentlig omgang farve – valget er helt op til dig.

Gør din have til et behageligt sted at slappe af

Måske den mest effektive måde at sørge for, at din have er et attraktivt sted at tilbringe tid, er ved at sørge for, at både du og gæster kan sidde behageligt. For uanset hvor flot din have er, så er det ikke oplagt at bruge timevis udendørs, hvis der ikke er et sted at sidde. Især hvis jorden er kold eller fugtig er det nemlig ikke ideelt at sætte sig på terrassens fliser eller græsset.

Der findes et hav af møbler, der er designet til at blive placeret udenfor. Dermed har du gode muligheder for at vælge den type møbel, der passer til dit behov. Men hvis det drejer sig om et sted, hvor gæster kan samles og hygge sig, kan du med fordel overveje et flot og behageligt havemøbelsæt. Her er der plads til hele familien plus det løse – og der er endda mulighed for at servere lidt at drikke og spise.

Når der er både et sted at sidde og et bord af en art, bliver det også nemmere at invitere gæster over til alt fra en hurtig kop kaffe til en god omgang grill. Så hvis du ønsker at bruge ekstra tid med dine nærmeste udenfor, så er udendørs møbler et oplagt valg.

Lav plads til både store og små

Måske har du selv børn. Det kan også tænkes, at der er mindre børn i familien eller blandt dine venner. Og børn har som regel behov for lidt mere underholdning, end voksne har. For eksempel kan det være svært for børn at føle sig underholdt ved blot at sidde og snakke over en kop kaffe. Det kan være problematisk, hvis du gerne vil nå at vende verdenssituationen med en ven eller måske din mor eller far.

Derfor giver det rigtig god mening at tilføje lidt sjove aktiviteter for børn i din have. Der findes mange forskellige former underholdning, du kan vælge imellem, og du behøver derfor ikke gå på kompromis med din haves indretning. Et lille legehus eller et gyngestativ kan blandt andet være stilfulde løsninger. Du kan også overveje, om børnene skal have en lille sandkasse, en trampolin eller noget helt tredje.

Hvis du ikke er vild med tanken om en større ændring i haven, kan du alternativt vælge legetøj, der er nemt at pakke væk igen efter brug. Her kan bolde, små former for køretøjer og telte nævnes som eksempler, der kan holde børnene underholdt i lang tid.

Lad ikke vejret tvinge dig indendørs

Selvom vi i Danmark har for vane at gå og sukke efter solen i mange måneder hver vinter, så søger mange alligevel indendørs, når den bliver for skarp. Og det er en skam. For sol i øjnene kan være generende, og sart hud sætter pris på en pause fra solens stråler i ny og næ. Men når vejret endelig viser sig fra sin bedste side, hvorfor så ikke udnytte det fuldt ud?

I sådan en situation kan en parasol være en oplagt løsning. Mange kan indstilles, så de ikke dækker helt for solen, hvis du eksempelvis gerne vil have lidt farve på benene. Men de kan også dække helt, så du kan nyde den friske luft uden at blive direkte påvirket af solens stråler.

Et modsat eksempel er en terassevarmer eller en varmelampe, der på kølige dage stadig lader dig sidde udenfor uden at fryse. Du kan eventuelt tage et par varme tæpper med, så du kan nyde din have selv når temperaturen daler.