Terrasse-forvandling: "Selv om det er en lille ting, så betød den, at vi ikke brugte terrassen så ofte"

Familien Lehmann fik slet ikke brugt uderummet bag deres rækkehus nok. Den 30 kvm gårdhave havde to væsentlige udfordringer, som de nu har løst. Og det har ændret hele deres måde at nyde sommeren på.

Gårdhave træ klatreplante
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt
Rikke Lisberg Lehmann og Jonas Lehmann
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

HER BOR Rikke Lisberg Lehmann (35), bankrådgiver, Jonas Lehmann (39), indehaver af Boligkompagniet København, samt børnene Julius (7), Agnes (5) og Ingrid (1).

HVOR Familien bor i et 136 kvadratmeter stort byggeforeningshus fra 1903 på Østerbro med en gårdhave på 30 kvadratmeter.

LÆS MERE Følg familien på @detlillehuspaoesterbro.

Før

· Gårdhaven var beklædt med fliser, som gav den et lidt gråt og trist baggårsudtryk.

· Trappen gik ned langs huset, hvilket betød, at familien ikke brugte terrassen så tit.

· Der var et lille halvtag ved siden af trappen, som ikke blev brugt til noget.

Efter

· Familien har fået en træterrasse lagt oven på fliserne. Det har givet uderummet varme og et naturligt udtryk.

· Samtidig er der bygget en stor trappe, så du kan gå direkte fra spisestuen og ud på terrassen. Trinnene er samtidig så store, at du kan sidde på dem.

· Gårdhavens solhjørne er udnyttet maksimalt med en stor, specialbygget hjørnesofa fyldt med bløde hynder og puder.

Gårdhave træterrasse
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

PÅ BILLEDET Træterrassen og den indbyggede bænk har fuldstændig forandret, hvordan familien bruger deres gårdhave. Hynderne er fra Bilka, puderne fra Shop Dora, H&M Home, Tine K Home, Elvang og Mafundi.dk, mens det grønne, quiltede tæppe er fra Sika Design. Bordet er fra Fermob og stolene købt hos BoTikken.

Spirende, grønne vægge, krukker fyldt med planter og en stor, hyggelig hjørnebænk med plads til hele familien. Det er svært at forestille sig, at gårdhaven bag Rikke og Jonas Lehmann og deres tre børns rækkehus ikke altid har været en indbydende oase, men for et par år siden var stemningen en anden.

– Terrassen var lidt kold og trist med fliser over det hele – klassisk baggårdsstemning. Samtidig var der en lukket trappe, der gik ned langs huset, og selv om det er en lille ting, så betød den, at vi ikke brugte terrassen så ofte, husker Rikke.

Idéen til at give gårdhaven en makeover begyndte at spire, da familien var i gang med en større renovering af resten af deres treetagers rækkehus. Køkkenet blev flyttet ned i stueetagen og forvandlet til et køkken-alrum med udgang til gårdhaven, og det satte tankerne i gang.

– Vi har en træterrasse i sommerhuset, og det er en helt anden følelse at gå på træ end fliser. Det giver bare noget andet, fortæller Rikke.

Terrassen er blevet et ekstra rum

I første omgang fik parret lagt en træterrasse oven på de eksisterende fliser og lavet en ny trappe. Senere blev uderummet også udstyret med en stor, specialbygget hjørnebænk fyldt med bløde puder – lige der hvor eftermiddags- og den tidlige aftensol rammer.

– Jeg ville gerne have, at gårdhaven skulle være en forlængelse af køkkenet og spisestuen – et ekstra rum, hvor vi kan spise aftensmad og eftermiddagshygge, og det fungerer supergodt, siger Rikke.

– I dag er gårdhaven meget mere en integreret del af huset, fordi trappen går lige ned. Det hænger bare bedre sammen. Og så er det dejligt at gå med bare tæer, det gjorde vi slet ikke før.

Træbelægning har samtidig været med til at sætte stilen i den 30 kvadrameter store gårdhave. Træet giver uderummet glød, og for at understrege det rolige, naturlige look har Rikke holdt de store ting som bord og stole i grønne toner. Ligesom en klatreplante har fået lov til at boltre sig.

– Jeg kan godt lide, at der er noget grønt, der klatrer op ad hegnet. Det bryder det lidt og giver mere privatliv, fortæller hun.

Derudover er gårdhaven kun indrettet med krukker med grønne planter, og det er der en særlig grund til.

– Det er lækkert med en have, der er overskuelig og ikke kræver så meget, det er virkelig vigtigt med tre børn, siger Rikke.

Gårdhave indbygget bænk
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Lerkanden er et vintagefund fra @dinvintage.dk og koppen fra Christina Iversen Studio, mens glassene er fra Ferm Living og Privé Copenhagen og tallerkenerne fra Lucie Kaas.

Planter lerkrukker
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Har du ikke plads til bede? Lad grønne klatreplanter indtage hegnet, og fyld terrassen med krukker med planter og blomster. Hortensiaen er fra Plantorama, mens den store plante er fra Grønne Hjem og lanternen fra Broste Copenhagen.

Gårdhave klatreplanter
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Bænken er specialbygget, men i samme mål som pallesofaer, så familien ikke skulle have specialsyede hynder. Som bonus betyder det, at bænken er så bred, at du snildt kan snuppe en middagslur. Den ternede pude er købt hos Shop Dora og plaiden fra Elvang.

Grønt havebord
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

IDÈ Skab sommerstemning med et par blomster i en vase.

Flettet bakke
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Tallerkenerne er fra Lucie Kaas og den stribede serviet fra H&M Home.

Lerkande friske blomster
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

IDÈ Giv dit uderum personlighed med fine loppefund.

Planter lerkrukker
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

I renoveringen fik familien lavet en ny trappe, så du går mere direkte ud i gårdhaven. En lille ting, der har haft stor betydning. Samtidig er den nye trappe lavet, så du kan sidde på trinnene og nyde den sidste aftensol. Kurven er et vintagefund og plaiden fra Elvang.