"Vi har formået at lave nogle hyggelige oaser, selv om det jo bare er to små frimærker"

Et uderum behøver ikke være stort for at gøre en ­forskel. Det er familien Bengtssons for- og baghave ved deres rækkehus gode eksempler på. Her får du Stephanies bedste tips til at indrette en lille rækkehushave.

Dækket sommerbord med farverige tallerkner
Foto: Anitta Behrendt / Styling: Julie Løwenstein

"Det var pænt og velholdt, men det var bare en have"

Selv om et uderum er lille … ja, faktisk temmelig lille … så kan forandringer gøre stor forskel.

Da Stephanie Bengtsson og hendes familie overtog byhuset på Østerbro, så den lille for- og baghave på hver bare 28 kvadratmeter noget anderledes ud, end de gør nu.

– Det var pænt og velholdt, men det var bare en have, der passede sig selv på en pæn måde. Det var ikke et uderum, som blev brugt så meget, som vi gør nu, husker Stephanie.

Forhaven bestod af to liggestole og baghaven af et bord, en gammel, faldefærdig slagbænk og en masse planter, der groede, som de lystede. For at få et uderum, der passede bedre til en familie på fem og deres farverige havedrømme, gik de i gang med at forvandle de få kvadratmeter.

– Vi har formået at lave nogle hyggelige, grønne oaser, selv om det jo bare er to små frimærker. Men når der er så meget grønt på et lille areal, skaber det virkelig et hyggeligt rum, siger Stephanie.

Vellykkede små rækkehushaver

I baghaven har familien lavet et hyggeligt loungeområde, hvor de kan nyde morgensolen og sidde i skygge, når solen er skarpest, men de har også listet mere grønt ind.

– For at få plads til mere grønt har vi fjernet et par planker i træterrassen og lavet et bed, hvor vi har plantet klematis, stokroser, hortensia og en blåregn, som vokser op ad væggen. Samtidig har vi fyldt terrassen med krukker med farverige blomster, fortæller Stephanie.

Forhaven har også fået en tur. Liggestolene er skiftet ud med et stort havebord med plads til hele familien, venner og legekammerater, men også her har det grønne fået en makeover.

– Vi kan godt lide farver, og derfor har vi plantet roser og klematis, der kan klatre op mellem bladene på hækken og vinen, så der vokser druer og farverige blomster mellem hinanden, siger Stephanie.

Blomsterne er nøje udvalgt efter, hvornår de blomstrer, så der altid er noget, der giver uderummet farve og liv – men i høj grad også efter, om de kommer op i højden.

– Det ser skønt ud, når det vokser lidt op i højden. Det giver bare en rar stemning. Vores vin vokser faktisk så stærkt, at den ender med at blive en markise af grønt, fortæller Stephanie.