5 årsager til at din indretning virker stressende, selvom den er pæn
Din indretning kan gøre dig stresset. Kort og godt. Forskningen kan gøre os klogere på, hvilke fælder vi skal styre uden om, når vi forsøger at indrette os til et fredfyldt helle.
Ifølge forskning er vores velvære tæt koblet til stimuleringen af vores sanser - det vil sige de ting omkring os vi ser, lugter, rører, smager og hører.
Det betyder at måden, dit hjem er indrettet på, kan have mere indflydelse på hvor stresset eller afslappet, du føler dig, end du måske tror.
Vi har undersøgt de fem vigtigste grunde til, din indretning måske arbejder imod dig - og giver dig forskningens svar på, hvad du kan gøre for at ændre det.
1 Farverne forstyrrer dig
Forskning peger på at de farver, vi omgiver os med, kan påvirke vores humør, koncentration og stressniveau. Ifølge flere undersøgelser er det især farven rød, der giver anledning til stress - sammenlignet med farver som grøn og blå, som ikke forstyrrer vores humør nær så meget.
Ifølge en undersøgelse fra det britiske University of Essex har farven grøn ligefrem en positiv effekt på vores humør. Det stemmer overens med tidligere forskning, som peger på at farver med længere bølgelængder - det vil sige rød og gul - gør os opstemte eller i beredskab, mens farver med kortere bølgelængder som grøn og blå derimod beroliger os og gør os mindre stressede.
Lyse farver kan dog ifølge undersøgelsen også gøre os i godt humør, også selvom de er i røde eller gule nuancer - så længe de ikke er meget stærke i farven.
LØSNING Hvis du vil undgå stressende omgivelser peger forskningen altså på, at du skal indrette dig med blå og grønne nuancer eller lyse pastelfarver der beroliger og mindsker stress, mens du skal undgå mørke- eller pangfarver i røde og gule nuancer.
Kilder: Color and psychological functioning: a review of theoretical and empirical work
Visual color perception in green exercise: positive effects on mood and perceived exertion
2 Din belysning forstyrrer din søvn
Er du typen, der har lyset tændt længe efter solen er gået ned? Det kender vi godt, for det har langt de fleste mennesker i Vesten i dag, selvom det ifølge forskning i mange tilfælde ikke er sundt for os.
Undersøgelser har nemlig vist, at lys og dets temperatur påvirker vores søvnrytme.
Det blå lys som kommer ud af langt de fleste almindelige elpærer i dag er rigtig godt for os, når vi skal være opmærksomme eller koncentrere os.
Det kan dog være skadeligt for vores søvnkvalitet at udsætte os selv for det blå lys om aftenen, når solen er gået ned - det snyder nemlig kroppens naturlige ur, der bruger temperaturen og mængden af lyset i omgivelserne til at afgøre, hvornår kroppen bør hvile eller være vågen.
Du kan læse mere om indretning med lys, søvnrytme og hvilke pærer, du bør bruge hvornår her.
LØSNING Sørg for at have pærer eller lamper med et varmere, mere dæmpet lys i dit soveværelse og andre steder, du opholder dig efter solnedgang. Du kan eventuelt købe pærer, hvis temperatur og styrke kan styres med din smartphone, som for eksempel Philips Hue. Husk også at få godt med blåhvidt lys eller naturligt sollys om morgenen - det holder kroppens naturlige rytme i balance og øger din følelse af velvære og koncentration.
Kilder: Effects of light on human circadian rhythms, sleep and mood
Color and psychological functioning: a review of theoretical and empirical work
3 Der mangler naturlige elementer
‘Man kan aldrig få for mange planter’ har du måske hørt nogen udtale i ren begejstring, og det viser sig faktisk, at der er videnskabeligt belæg for det udsagn.
Ifølge den såkaldte biofili-hypotese har mennesker et medfødt tilhørsforhold til naturen og levende systemer som betyder, at det har terapeutiske effekter, når vi udsættes for natur.
Det kan være noget så simpelt som at kigge ud ad et vindue med udsigt til noget grønt, og effekterne er blandt andet mere positivt humør og en højere følelse af velvære.
Udsigt til natur og naturligt sollys og planter i hjemmet kan endda virke som en buffer, hvis der er andre ting i vores omgivelser, som trækker nedad eller stresser os, som for eksempel dårligt indeklima eller meget støj fra naboer. En undersøgelse viste endda, at tilstedeværelse af planter eller udsigt til natur på arbejdspladsen mindskede folks lyst til at sige op.
LØSNING Sørg for at der er godt med stueplanter og gerne udsigt til grøn natur og sollys ud af vinduet - så ingen tunge gardiner eller skyggende persienner for de bedste vinduer!
Kilder: Biophilia: does visual contact with nature impact on health and well-being?
Visual color perception in green exercise: positive effects on mood and perceived exertion
The effect of the physical environment on mental wellbeing in mental capital and wellbeing
LÆS OGSÅ 9 smukke planter, der kan overleve på det mørke badeværelse
4 Rod sætter din hjerne på overarbejde
Lidt rod har vel aldrig skadet nogen… eller hvad? I takt med at ting bliver billigere og vi erhverver os flere personlige ejendele bliver det også en større og større udfordring at eje så få ting, at hjemmet holdes fri fra rod.
En undersøgelse fra Princeton Neuroscience Institute i USA viser, at rod i hjemmet kan have en negativ effekt på din evne til at fokusere og bearbejde information. Rodet i dine omgivelser konkurrerer nemlig om din hjernes opmærksomhed - og det stresser.
Hvis der er meget visuelt rod kan hjernen nemlig have svært ved at koncentrere sig om de mange forskellige ting, øjet registrerer, på samme måde som når du multitasker - hjernen overstimuleres simpelthen.
LØSNING Sælg eller donér ting, du ikke har brugt i flere måneder, og sørg for at pakke så meget som muligt væk rent visuelt - det vil sige, at har du mange ting, du ikke kan skille dig af med, så er den næstbedste løsning ‘lukkede’ opbevaringsløsninger som f.eks. skabe frem for åbne reoler, så der i det mindste er visuel ro - ude af øjet, ude af sind, som man siger.
Kilder: Clutter, chaos, and overconsumption: the role of mind-set in stressful and chaotic food environments
Interactions of top-down and bottom-up mechanisms in human visual cortex
5 Din indretning er for detaljeret - eller for tom
Når dine sanser stimuleres får hjernen en række informationer, den skal bearbejde. Noget af det, der stimulerer sanserne, er dine omgivelser - og dit hjem i særdeleshed, da det ofte er her, du tilbringer det meste af din tid.
Ifølge forskning kan måden vores omgivelser er indrettet på stimulere os meget eller lidt. På samme måde som med rod eller planter stimuleres vores visuelle sanser, når vi ser på ting - for eksempel en lampe eller et køkken - og der sendes information til hjernen.
Men det er vigtigt, at vores indretning ikke overvælder os med for meget information, så hjernen sættes på overarbejde og skal bearbejde for meget information samtidig.
Ifølge forskning fra Cornell University i USA fungerer vi bedst når vores sanser stimuleres af omgivelserne i moderat grad - det vil sige en moderat grad af intensitet, variation og kompleksitet i indretningen. Ekstremt intens og meget kompleks eller usammenhængende indretning kan endda lede til øget stress.
Mens for meget stimuli overvælder os, så kan for lidt stimuli dog ifølge forskningen lede til kedsomhed og endda manglende udvikling af sanserne - så det handler altså om at finde den rette balance.
LØSNING Sørg for at der er et medium niveau af variationer og detaljer i din indretning - det kan få rum til at virke for komplekse og uoverskuelige, hvis der er en overflod af visuelle indtryk, og det overstimulerer hjernen og medvirker til stress. Hav gerne nogle gennemgående temaer i indretningen eller mønstre, der går igen - det forener de forskellige ting så man får et mere samlet indtryk.
Kilder: When buildings don't work: the role of architecture in human health