Vågn op - din stol er giftig!

Ø-mærkning og svanemærkning kender du. Men kender du også FSC mærkning? Det er den, der skal redde regnskoven.

18. september 2015 af Mikkel Hede

Bevidst forbruger 

Det er ikke let at være bevidst forbruger i dag.

Hvis man vil have ren samvittighed og tage vare på miljøet, så skal man tænke på svanemærkning, blomstermærkning, fair trade og Max Havelaar og hans pumpestok. Og så kommer der gudhjælpemig en FSC mærkning oveni!

Og hvad skal man så gøre med sine gamle ikke-certificerede møbler og tømmerplanker?! Er de også gift for miljøet? Skal man holde sig fra dem, på samme måde som oldgammelt horn fra næsehorn og elfeben er blevet bandlyst og fjernet fra markedet ? 

Hvad er FSC mærkning?

FSC betyder Forest Stewardship Council. Det er en non profit organisation, hvis vigtigste formål er at skabe rammerne for bæredygtig skovbrug i hele verden.

Fokus er særligt på regnskovene, hvor rovdrift kan ødelægge en skovs økosystem flere generationer ud i fremtiden. FSC' vigtigste motor er en certificering, der skal garantere, at træet og tømmeret er dyrket og hugget på bæredygtig vis. Og bæredygtigt vil faktisk sige både socialt, økonomisk og miljømæssigt.

Så vidt så godt. Det er der vist ingen, der kan have noget imod.

Hvor sidder FSC mærkningen?

Hvis du er meget ihærdig, kan du altid gå ind på FSC's hjemmeside og se om det firma, du vil købe træ eller møbler fra, er FSC-certificeret. Hvis du ved, hvilken skov i verdenen træet kommer fra, så kan du oven i købet også tjekke, om skoven er blevet FSC-adlet. 

Det er i dag dog blevet så godt et salgsargumentet at være FSC certificeret, at det sikkert vil stå bøjet i neon over møblerne i forretningen eller på træet i byggemarkedet. 

FSC vagthund

Der dukker af og til skræmmehistorier op i pressen om, at FSC gør mere skade end gavn. Der findes oven i købet et website dedikeret til udelukkende at trække ufordelagtige historier om FSC frem (FSC watch). 

Senest har FSC' personlige vagthund anklaget FSC for tidligere at have give certificering til et dansk tømmerfirma, DLH. Firmaet er for nyligt blevet afsløret i at have solgt ulovligt tømmer fra Liberia til Frankrig, Kina og Bangladesh.

Sagen er dog noget kringlet. For det var FSC, der selv havde givet karantænen på eget initiativ. 

Skovenes beskytter

Eksemplet er typisk for den masochistiske tømmersvend, som FSC også er. Organisationen linker flittig til FSC Watch og andre kritikere på deres egen hjemmeside. Det er i tråd med det allervigtigste mål hos FSC: åbenhed. Både i skovindustrien og hos dem selv. 

Også Greenpeace har undertiden været kritisk over for fejlskøn hos FSC. Alligevel fremhæver både Greenpeace og WWF (World Wildlife Foundation), at FSC er den organisation, der bedst beskytter skovene i dag. 

Er bæredygtigt træ en trend?

Det er måske en tilsnigelse. Men for folk, der tænker bæredygtigt, og som har råd til det, er det et godt salgsargument. FSC-godkendt træ er som regel lidt dyrere. Men det er økomælk jo også. Så alt handler om prioritering. 

FSC har kun eksisteret siden 1993, og det er først det sidste tiår, at certificeringen for alvor er kommet på dagsordenen.

Fra vores ture rundt omkring på loppemarkederne kan vi i øvrigt rapportere, at det nok varer lidt lidt, før den bæredygtige trætrend for alvor slår igennem på mormormøblerne. Bæredygtig vil her stadig sige, at møblerne kan bæres hjem. 

© Istockphoto

Måske er du interesseret i ...

Andre læsere kan også lide...

Seneste